Προσέλκυσε το ενδιαφέρον το παραμύθι της Εύης Γκάλαβου με τίτλο «Το μυστήριο του παντοπωλείου», που παρουσίασαν το ΝΠΔΔ του Δήμου Εορδαίας, η Θεατρική Συντροφιά Πτολεμαΐδας και η Ήρα Εκδοτική στις 25 Απριλίου, καθώς κατακλύστηκε από κόσμο και κυρίως παιδιά, η αίθουσα “Περίχωρον” της Θεατρικής Συντροφιάς Πτολεμαΐδας που φιλοξένησε την εκδήλωση.
Το παραμύθι αυτό μέσα από τους συμβολισμούς που περιλαμβάνει προάγει την ευαισθησία για το περιβάλλον στον αναγνώστη, τόνισε στην ομιλία της η Χριστίνα Προκοπίου, Ιδιοκτήτρια Κέντρου Ξένων Γλωσσών. Δήλωσε μάλιστα ότι πιστεύει στη γραφή της Εύης Γκάλαβου, καθώς μέσα από το παραμύθι της προσπαθεί να περάσει στα παιδιά την αγάπη για το περιβάλλον.
«Μέσα από το παραμύθι αυτό περνά η σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον και οι κλιματολογικές αλλαγές», ανέφερε η εκπαιδευτικός- θεατρολόγος Αγαθή Παππά, η οποία διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο. Τόνισε μάλιστα ότι το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα κίνητρο για τον εκπαιδευτικό κόσμο να γνωρίσουν τα παιδιά περισσότερα πράγματα για το περιβάλλον τους, να εξοικειωθούν με τα λεγόμενα άγρια ζώα, με επισκέψεις για παράδειγμα στις εγκαταστάσεις του “Αρκτούρου”, αλλά και να μπει το παραμύθι αυτό σε όλες τις βιβλιοθήκες.
Η Υπεύθυνη του προγράμματος “Ελληνικού Ποιμενικού” του Αρκτούρου Μελίνα Αυγερινού, σημείωσε ότι το παραμύθι παρουσιάζει μια πραγματική κατάσταση που συναντάται σήμερα σε αρκετά ορεινά χωριά, το να έρχονται δηλαδή οι κάτοικοι αντιμέτωποι με την αρκούδα που κάνει ζημίες. «Είναι καλό ότι υπάρχουν πλέον ρεαλιστικά παραμύθια, που αναφέρονται σε πραγματικές καταστάσεις, όταν μάλιστα μέσα από αυτά περνούν οικολογικά μηνύματα και όχι όπως παλαιότερα που μιλούσαν για τον κακό λύκο που τον σκότωναν», είπε και τόνισε: «Το μήνυμα είναι να δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αρκούδα, ώστε η συνύπαρξη ανθρώπου και αρκούδας να είναι ομαλή», καθώς όπως σημείωσε το γεγονός ότι η αρκούδα προσεγγίζει κατοικημένες περιοχές οφείλεται στο ότι δεν βρίσκει τροφή, καθώς έχει διαταραχθεί η τροφική αλυσίδα. Θα έπρεπε, είπε, οι άνθρωποι να είναι καλύτερα προφυλαγμένοι: π.χ. οι κτηνοτρόφοι να προστατεύουν τα κοπάδια τους με τον ελληνικό ποιμενικό, αλλά και να φροντίζουμε για καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς οι ανεξέλεγκτες χωματερές αποτελούν εστίες για τις αρκούδες, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών.
Τα συγχαρητήριά της στη συγγραφέα γιατί βρήκε έναν όμορφο τρόπο να περάσει ένα οικολογικό μήνυμα στα παιδιά, εξέφρασε στον χαιρετισμό της η πρόεδρος του ΝΠΔΔ του Δήμου Εορδαίας και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πτολεμαΐδας, Θεοπίστη Κρυσταλλίδου, επισημαίνοντας ότι η Δημοτική Βιβλιοθήκη δεν μπορούσε να είναι απούσα από την παρουσίαση ενός βιβλίου που γράφτηκε από μία κάτοικο της Πτολεμαΐδας και απευθύνεται στα παιδιά. Ιδιαίτερα, που όπως, η Βιβλιοθήκη δίνει άπλετο χώρο στο παραμύθι και στο παιδικό βιβλίο και γι’ αυτό έχει αφιερώσει έναν ολόκληρο όροφο για τα παιδιά.
Μιλώντας για την πρώτη της συγγραφική προσπάθεια η Εύη Γκάλαβου είπε ότι κίνητρό της για τη συγγραφή του παραμυθιού της στάθηκε το γεγονός ότι κάθε βράδυ αφηγείται στη μικρή της κόρη ένα παραμύθι και εκ των πραγμάτων αναγκάζεται να πλάθει και δικά της παραμύθια. Ένα από αυτά αποφάσισε να το εκδώσει σε βιβλίο, με τίτλο «Το Μυστήριο του παντοπωλείου», το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Ήρα Εκδοτική και απευθύνεται σε παιδιά 6-10 ετών. Το βιβλίο, πρόσθεσε, αναφέρεται σε ένα μικρό ορεινό χωριό, οι κάτοικοι του οποίου αναστατώνονται όταν σημειώνεται μια κλοπή στο παντοπωλείο του χωριού, και περισσότερο όταν ανακαλύπτουν ότι ο διαρρήκτης είναι μια αρκούδα…
Την επιμέλεια της μουσικής επένδυσης της εκδήλωσης είχε ο θεατρολόγος Σωφρόνης Ευθυμιάδης, το συντονισμό ο Στράτος Ιορδανίδης, ενώ η ζωγράφος Αλεξάνδρα Τσιτσιντά, η οποία έκανε την εικονογράφηση του παραμυθιού της Εύης Γκάλαβου, απασχόλησε με ζωγραφική τα μικρά παιδιά που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ