Συνέντευξη: στη Ρόη Βασβατέκη
Στην άλλη φιλοσοφία που κομίζει η δημοτική κίνηση “Ρεύμα Πολιτών Εορδαίας” στα δημοτικά πράγματα της Εορδαίας αναφέρεται ο επικεφαλής της, Δημήτρης Ζαραφίδης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον «Π», τονίζοντας ότι ως αυριανή δημοτική αρχή θα στηριχθεί «στη Δημοκρατία, τη συμμετοχή των πολιτών και την αλληλεγγύη», υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι για τα σπουδαία και σοβαρά θέματα πρέπει να γίνονται έκτακτες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών.
Ο υποψήφιος Δήμαρχος ασκεί σκληρή κριτική στη σημερινή δημοτική αρχή, λέγοντας πως σε όλα τα εκκρεμή θέματα των τελευταίων ετών έκανε “ασκήσεις επί χάρτου”, δεν αξιοποίησε τους διαθέσιμους πόρους για να προχωρήσουν σημαντικές υποδομές στην περιοχή, όπως π.χ. την ΑΕΒΑΛ, η επέκταση της Τηλεθέρμανσης σε οικισμούς της Εορδαίας και στις Εργατικές Κατοικίες ή στο θέμα των Μετεγκαταστάσεων, σημειώνοντας ότι «δεν τα πήγε καλά ο Δήμος Εορδαίας. Θεωρώ ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος.»
Ο κ. Ζαραφίδης αναφέρεται στους λόγους που τον ώθησαν στην απόφαση να διεκδικήσει το δημαρχιακό θώκο του Δήμου Εορδαίας και θέτει τους προγραμματικούς άξονες της κίνησης για τον αυριανό Δήμο Εορδαίας, τονίζοντας ότι: «Η συσπείρωση όλων μας στη Δημοτική Κίνηση “Ρεύμα Πολιτών Εορδαίας”, εγγυάται ένα συνεκτικό πολιτικό σχέδιο που θα σταματήσει τον κατήφορο της Εορδαίας και θα προχωρήσει την ανασυγκρότηση της.»
Περισσότερα στη συνέντευξη που ακολουθεί:
Κύριε Ζαραφίδη, υπηρετείτε εδώ και πολλά χρόνια τη ΔΕΗ από στελεχιακή θέση, αυτή τη στιγμή μάλιστα είστε βοηθός Διευθυντή στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας. Διεκδικείτε το δημαρχιακό θώκο του Δήμου Εορδαίας και μάλιστα σε μια δύσκολη στιγμή, καθώς η κατάσταση που περνά η χώρα δεν προοιωνίζεται καλές μέρες, για το άμεσο μέλλον τουλάχιστον. Γιατί;
Ακριβώς γι αυτό τον λόγο. Επειδή η χώρα μας για 4 συνεχή χρόνια δέχθηκε ανηλεή επίθεση από τους Τραπεζίτες της Ευρώπης και δη της Γερμανίας, που σε αγαστή συνεργασία με τις μνημονιακές Κυβερνήσεις οδήγησαν τον λαό μας στην καταστροφή και στην απόγνωση.
– Σ’ αυτά τα χρόνια αυξήθηκε η ανεργία πάνω από 30%, στη νέα γενιά στο 60%.
– Μειώθηκαν οι μισθοί και συντάξεις.
– Γίνονται απολύσεις στο δημόσιο και κλείνουν επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα.
– Αποδομείται καθημερινά το κοινωνικό κράτος σε θέματα Υγείας, Πρόνοιας, Περίθαλψης, Παιδείας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλπ.
Έκαναν τους Έλληνες δυστυχείς, απελπισμένους, πάνω από τους μισούς δυσκολεύονται να επιβιώσουν και ένας μεγάλος πληθυσμός έφτασε στην εξαθλίωση και την απόγνωση. Τούς πήραν το χαμόγελο από τα χείλη, τους κλέψανε τα οράματα, τούς βύθισαν στην δυστυχία.
Κάτω από τις καταστάσεις αυτές και ιδιαίτερα για την περιοχή μας και τον Δήμο Εορδαίας που είναι ο κατ’ εξοχήν Ενεργειακός Δήμος της χώρας, αυτά που σχεδιάζονται από την Κυβέρνηση για την ΔΕΗ, εάν υλοποιηθούν: Πώληση Δικτύων (ΑΔΜΗΕ), πώληση Μικρής ΔΕΗ (30% -Παραγωγής και Εμπορίας), περαιτέρω ιδιωτικοποίηση 17% της εναπομείνουσας «Μεγάλης ΔΕΗ», θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη φτωχοποίηση τμήματα των κατοίκων. Τα μαγαζιά θα κλείνουν με μεγαλύτερο ρυθμό, και το βιοτικό επίπεδο θα πέφτει.
Για εμάς απάντηση σε αυτήν την καταστροφή είναι η Δημοκρατία, η συμμετοχή των πολιτών και η αλληλεγγύη. Αυτά είναι τα προτάγματα της αυριανής Δημοτικής αρχής.
Η πολιτική του “Ρεύματος Πολιτών” όπως εκφράστηκε και στην πολιτική του διακήρυξη έχει κοινωνικό πρόσημο και ο προγραμματικός του λόγος συγκροτείται επάνω στις ανάγκες των πολιτών και της κοινωνίας.
Ακούστηκαν διάφορα με την επιλογή σας ως επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Ρεύμα Πολιτών Εορδαίας”, όπως ότι η υποψηφιότητά σας- όπως και οι υπόλοιπες βέβαια- δεν συσπείρωνε το σύνολο των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του οποίου στήθηκε η εν λόγω δημοτική κίνηση. Πιστεύετε ότι άλλαξε ή μπορεί να αλλάξει το κλίμα αυτό;
Η υποψηφιότητά μου ως επικεφαλής της δημοτικής αρχής «Ρεύμα Πολιτών Εορδαίας» προέκυψε στις 18 Δεκεμβρίου 2013 σε συνέλευση της Κίνησης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, με την παρουσία των ΜΜΕ της περιοχής και όλων των μελών και φίλων της κίνησης με Δημοκρατικές διαδικασίες.
Δεν υπάρχει διαχρονικά στον Δήμο μας άλλο τέτοιο παράδειγμα. Καθημερινά πυκνώνουν οι διαθεσιμότητες για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο συμπολιτών μας απ’ όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος, μέσα στο οποίο και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό τους.
Ως γνωστόν υπήρχαν και άλλες υποψηφιότητες στον χώρο της παράταξης πριν από την εμφάνιση της δικής μου υποψηφιότητας. Μετά την απόσυρση όλων των άλλων υποψηφίων είναι εντελώς φυσιολογικό σε ορισμένα μέλη να δημιουργείται πρόσκαιρη πικρία. Μετά από ένα μήνα από την ανακήρυξη της υποψηφιότητάς μου για τον Δήμο Εορδαίας ως επικεφαλής, διαπιστώνεται, ότι έχει επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή ενότητα με προοπτική μία νικηφόρα πορεία.
Η συσπείρωση όλων μας στη Δημοτική Κίνηση «Ρεύμα Πολιτών Εορδαίας», εγγυάται ένα συνεκτικό πολιτικό σχέδιο που θα σταματήσει τον κατήφορο της Εορδαίας και θα προχωρήσει την ανασυγκρότηση της.
Λέγεται ότι το γεγονός ότι είστε για πολλά χρόνια στέλεχος της ΔΕΗ στο ΛΚΔΜ πιθανόν να σταθεί εμπόδιο για εσάς στη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου του Δήμου Εορδαίας. Θα ακούσατε κι εσείς ίσως ότι με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σας υπήρξε μια γκρίνια σε κάποιους οικισμούς της Εορδαίας που πλήττονται ιδιαίτερα από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ…
Το ότι είμαι χρόνια στέλεχος της ΔΕΗ είναι θετικό για τη διεκδίκηση του Δήμου Εορδαίας, διότι γνωρίζω καλύτερα από τους υπόλοιπους υποψηφίους τα θέματα και προβλήματα που σχετίζονται με την ΔΕΗ. Ανάγκες σε προσλήψεις τακτικού προσωπικού, περιβαλλοντικά ζητήματα και μετεγκαταστάσεις οικισμών. Αυτό έχει φανεί στις δημόσιες τοποθετήσεις μου με αφορμή το θέμα πώλησης του ΑΔΜΗΕ.
Οι κάτοικοι των οικισμών της Εορδαίας που πλήττονται από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ ξέρουν καλά ότι θα είμαι ο πρώτος που θα συμπαρασταθεί, διότι έχω δώσει δείγμα γραφής εδώ και πολλά χρόνια για την έμπρακτη βοήθεια σε ότι ζητήθηκε από τις Κοινότητες και τους Καποδιστριακούς Δήμους της περιόδου που ήμουν στο πόστο του Διευθυντή Περιβάλλοντος για 8 χρόνια.
Είστε ενήμερος για το έργο της παρούσας δημοτικής αρχής; Πως κρίνετε το έργο της και την παρουσία της σημερινής δημάρχου Παρασκευής Βρυζίδου; Θεωρείτε ότι ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα ων καιρών;
Τα αιτήματα των καιρών για τον Δήμο Εορδαίας το 2014 έχουν αλλάξει την ατζέντα της συζήτησης.
Ο Δήμος Εορδαίας, ο κατ’ εξοχήν Ενεργειακός Δήμος της χώρας, πρέπει να πρωτοστατήσει στην απόκρουση της επίθεσης της Κυβέρνησης για το ξεπούλημα της ΔΕΗ με πρώτη φάση το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ.
Πρέπει να κληθούν οι υπόλοιποι Ενεργειακοί Δήμοι, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τα Σωματεία των Εργαζομένων στη ΔΕΗ, των συνταξιούχων ΔΕΗ και των φορέων της πόλης σε πανστρατιά τώρα που συζητείται το σχετικό νομοσχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ.
Την τελευταία τριετία ο τόπος δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από τις πολιτικές που εφαρμόζονται λόγω μνημονίων και η περιοχή είδε να συρρικνώνονται μια σειρά δημόσιες υπηρεσίες. Τι νομίζετε ότι μπορούσε ή χρειαζόταν να γίνει και δεν έγινε και τι πρέπει να γίνει για τα ζητήματα αυτά;
Χωρίς να έχω την πρόθεση να υποβαθμίσω το έργο της δημάρχου και της δημοτικής αρχής, θεωρώ ότι η πόλη μας η Πτολεμαΐδα και η Εορδαία σαν Δήμος απαξιώνεται και αποδομείται καθημερινά, με αποτέλεσμα να είναι από τους πιο υποβαθμισμένες Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας διότι:
– Πολλές υπηρεσίες έφυγαν προς Κοζάνη (Εφορία, ΤΕΒΕ κλπ) με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα του Επιχειρηματικού κόσμου.
– Η λειτουργία του Νοσοκομείου συρρικνώνεται με τον περιορισμό των προϋπολογισμών στα τμήματά του.
– Υπάρχει μεγάλη εγκατάλειψη των χώρων που δεν έχουν αξιοποιηθεί και η εικόνα είναι άσχημη.
Συγκεκριμένα έχω να παρατηρήσω τα εξής:
α. Οι εκτάσεις του αγροκηπίου είναι αναξιοποίητες, το πάρκο εκτάκτων αναγκών ημιτελές, διοικητήριο που άρχισε πριν την χρήση του να απαξιώνεται.
β. Κτίσματα του Οικοτροφείου όπου στεγάζονταν η Σχολή της Δημοτικής Αστυνομίας, με χώρους πάρκινγκ δίπλα από το μνημείο της ΔΕΗ που αποτελεί και το μοναδικό χώρο όπου συντηρείται το πράσινο.
γ. Δεν αξιοποιήθηκε το Στάδιο δίπλα στο κλειστό γυμναστήριο. Ολόκληρη υποδομή με ηλεκτροφωτισμό και χώρους κάτω από τις κερκίδες.
Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως στάδιο διοργάνωσης αγώνων στίβου με αξιοποίηση και των χώρων ρίψεων για σφύρα, ακόντιο κλπ με διεύρυνση κατόπιν γκρεμισμάτων άχρηστων κτισμάτων στον χώρο το Οικοτροφείου. Στον ίδιοι χώρο πρέπει να δούμε την δημιουργία θερινού θεάτρου.
δ. Γενικά δεν έχει αξιοποιηθεί ο τεράστιος χώρος σε μία έκταση που είναι το μνημείο της ΔΕΗ για παιδικές χαρές, άθληση, ψυχαγωγία.
ε. Δεν έχει αξιοποιηθεί η τεράστια έκταση στο στρατόπεδο. Κάποτε υπήρχε ο σχεδιασμός για να γίνει χώρος εμποροπανήγυρης, διότι ο υπάρχον χώρος της εμποροπανήγυρης είναι ακατάλληλος όσον αφορά θέματα ασφαλείας και δυνατότητας επέμβασης για βοήθεια σε συνανθρώπους μας που μπορεί μέσα στην πολυκοσμία να λιποθυμήσει. Ασθενοφόρο δεν μπορεί να πλησιάσει.
στ. Δεν υπάρχει ένα Συνεδριακό Κέντρο. Πρέπει να μελετηθεί το θέμα σοβαρά μέσα από την αξιοποίηση υπαρχόντων χώρων, διότι δεν υπάρχουν κονδύλια. (Αγροκήπιο-Διοικητήριο, Οικοτροφείο κλπ) όπου υπάρχουν και χώροι στάθμευσης.
ζ. Δεν έχουν αξιοποιηθεί ο χώρος της ΑΕΒΑΛ.
η. Δεν βελτιώθηκαν οι υποδομές περιπάτου στην περιφερειακή τάφρο, στο κανάλι (καθαρισμός).
θ. Δεν μπόρεσαν τόσα χρόνια να απαντήσουν στην αξιοποίηση του χώρου της δημοτικής αγοράς και του ευρύτερου χώρου.
ι. Έχει εγκαταλειφθεί τελείως η συντήρηση του πράσινου. Στον χώρο του πάρκου εκτάκτων αναγκών δεν αξιοποιείται η γεώτρηση για πότισμα. Δεν ποτίζουν για να μην κουρεύουν.
Στο Κουρί ενώ υπάρχει γεώτρηση βάθους 350 μ. που άνοιξε η ΔΕΗ προς ικανοποίηση αιτήματος του Δήμου Εορδαίας εδώ και 6 χρόνια, δεν τοποθετήθηκε αντλητικό συγκρότημα. Έτσι έχουν ξεραθεί τα πάντα από το προπονητήριο του Εορδαϊκού που έγινε, μέχρι το πράσινο που είχε γίνει πριν από 20 χρόνια στην περιοχή.
κ. Η πόλη βιώνει την εγκατάλειψη της σε θέματα καθαριότητας . Καμία οργανωμένη υποδομή για ξεχώρισμα των απορριμμάτων (χαρτί, γυαλί, μέταλλο κλπ). Τα σπασμένα πλακάκια στα πεζοδρόμια, οι ακαθαρσίες των σκυλιών μαζί με τα κλειστά μαγαζιά δείχνουν εικόνα μιας πόλης που απωθεί.
λ. Δεν αξιοποιήθηκαν ούτε ο βιομηχανικός τουρισμός με τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ και του Μουσείου ώστε να προσελκυστούν τουρίστες. Οι λίγοι επισκέπτες που έρχονται βλέπουν τα Ορυχεία και τους Σταθμούς και φεύγουν για Πρέσπες και Φλώρινα. Καμία προσπάθεια για παραδοσιακή κουζίνα που θα προσέλκυε τους τουρίστες.
Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι μία εντελώς διαφορετική λειτουργία της Δημοτικής Αρχής. Πέρα από τα τρέχοντα θέματα ρουτίνας εμείς ως Δημοτική Κίνηση είμαστε μιας άλλης άποψης. Πρέπει στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα σπουδαία και σοβαρά θέματα να γίνονται έκτακτες συνεδριάσεις με δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών. Ένα βήμα διαλόγου ουσιαστικό. Κατά την άποψή μου αυτό το βήμα διαλόγου δεν άνοιξε ποτέ διότι το φοβούνται. Φοβούνται το διάλογο διότι μετά από αυτόν πρέπει ν’ αναλάβουν πρωτοβουλίες που δεν έχουν την βούληση, το σθένος, διότι θα είναι αναγκασμένοι να συγκρουσθούν πραγματικά κυρίως με την κεντρική εξουσία και την Κυβέρνηση. Εμείς τέτοιους ενδοιασμούς δεν έχουμε.
Κ. Ζαραφίδη, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της χώρας και το κλείσιμο της κάνουλας χρηματοδότησης των δήμων από την κεντρική κυβέρνηση, θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρξει αναστροφή της σημερινής φθίνουσας κατάστασης του δήμου;
Η στάση της σημερινής Κυβέρνησης όσον αφορά την απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι γνωστή. Ωστόσο υπάρχουν δυνατότητες χρηματοδότησης από άλλες πηγές που κατά την άποψή μου δεν αξιοποιήθηκαν στο μέτρο του δυνατού. Για παράδειγμα θα μπορούσε πολύ νωρίτερα να ξεκινήσουν οι επεκτάσεις της τηλεθέρμανσης στις Εργατικές Κατοικίες και του Οικισμού Καρδιάς και όχι τώρα να γίνεται προσπάθεια ένταξης του έργου στην πρόσφατη προ διμήνου επίσκεψη του κ. Καλαφάτη στην Φλώρινα. Οι πολίτες των οικισμών συγκροτημάτων αισθάνονται πολίτες Β’ Κατηγορίας.
Εμείς πρώτοι θέσαμε στον προγραμματικό μας λόγο την προοπτική επέκτασης της τηλεθέρμανσης σε όλα τα χωριά.
Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σήμερα στο Δήμο Εορδαίας ή ισχύει αυτό που λέει πολύς κόσμος, ότι χάθηκε το τρένο της ανάπτυξης; Κι επειδή οι εκλογές απέχουν 4 μόλις μήνες από σήμερα, ο κόσμος θέλει να μάθει ποιο είναι το όραμα των υποψηφίων δημάρχων για το Δήμο Εορδαίας. Το δικό σας ποιο είναι;
Δεν χάθηκε το τρένο της ανάπτυξης για τον Δήμο Εορδαίας, παρ’ όλο ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος.
Στον πρωτογενή τομέα μπορούν να γίνουν πολλά. Η περιοχή μας έχει δυναμικές καλλιέργειες σε διάφορα είδη. Μήλα στην ανατολική Εορδαία (Πύργοι, Μεσόβουνο) επίσης τελευταία και κεράσια οπωροκηπευτικά στην δυτική Εορδαία (Αναρράχη, Εμπόριο, Μηλοχώρι, Φούφας) κα μήλα στο Μηλοχώρι.
Δυστυχώς δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμα πλήρως οι υποδομές των φραγμάτων στην δυτική Εορδαία, το Μεσόβουνο. Καμία αξιοποίηση εδώ και πολλές δεκαετίες του φράγματος Περδίκκα. Πρέπει να δούμε σοβαρά την δυνατότητα επέκτασης του δικτύου τηλεθέρμανσης στα χωριά της ανατολικής Εορδαίας από την νέα Μονάδα Νο 5 της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα και ταυτόχρονα ανάπτυξη θερμοκηπίων στα χωριά (Καρυοχώρι, Άγιο Χριστόφορο, Ανατολικό) με μελέτες που πρέπει να γίνουν για την βιωσιμότητα του εγχειρήματος.
Επίσης το ίδιο μπορεί να γίνει στα χωριά Ασβεστόπετρα, Άρδασσα, Κρυόβρυση μέχρι τον Φούφα. Στη συνέχεια όπως ανέφερα πριν και σε όλη την Εορδαία.
Στο θέμα αυτό υπάρχει εδώ και χρόνια καταγεγραμμένη εμπειρία από το πιλοτικό θερμοκήπιο της ΔΕΗ στο ΛΚΔΜ που λειτούργησε πάνω από 10ετία με σύγχρονους μεθόδους για θερμοκήπια.
Είναι ο Βιομηχανικός τουρισμός όπως προανέφερα με αξιοποίηση του χώρου της ΑΕΒΑΛ, των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ το Μουσείο της Πτολεμαΐδας και με όλη την αξιοποίηση των χώρων που προανέφερα. Οι εξαγγελίες έργων είναι εξωπραγματικές και προεκλογικής υποσχεσιολογίας.
Η Δημοτική αρχή άνοιξε την ατζέντα σε όλα τα εκκρεμή θέματα, των τελευταίων ετών. Πρόκειται ουσιαστικά για ασκήσεις επί χάρτου, που ούτε έχουν ούτε μπορεί να έχουν ορατά αποτελέσματα.
Σήμερα ο Δήμος Εορδαίας δεν χρειάζεται τέτοια πολιτική. Μπορούμε να ξεκινήσουμε από τα μικρά που επηρεάζουν όμως σημαντικά. Την ποιότητα ζωής στην πόλη στα οποία αναφέρθηκα αναλυτικά. Στα χωριά επίσης ν’ αξιοποιήσουμε τις υποδομές των Δημαρχείων των Καποδιστριακών Δήμων και Πνευματικών Κέντρων διότι άρχισαν να φθείρονται για την πνευματική αναβάθμιση.
Πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας συζητήθηκε, ακροθιγώς έστω, το θέμα των μετεγκαταστάσεων της Μαυροπηγής και του Κομάνου. Ποια είναι η γνώμη σας για τις μετεγκαταστάσεις; Συμμερίζεστε την απαισιοδοξία ότι η περιοχή έχασε την ευκαιρία για την ολοκλήρωση των δύο νέων αυτών οικισμών ή πιστεύετε ότι ακόμη και τώρα μπορεί να κερδηθεί το στοίχημα αυτό;
Στο θέμα των Μετεγκαταστάσεων δεν τα πήγε καλά ο Δήμος Εορδαίας. Θεωρώ ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Η κοινότητα του Κομάνου δυστυχώς εδώ και πάνω από 20 χρόνια έχασε την κοινωνική της συνοχή λόγω μεγάλης καθυστέρησης. Πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες για την μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επαναληφθούν τα ίδια λάθη και να μετεξελιχθεί η υπόθεση σε αποτυχία όπως του Κομάνου. Επίσης ακόμη δεν απαντήθηκε το αίτημα των κατοίκων των Αναργύρων που εξέφρασαν την επιθυμία για μετεγκατάσταση στην Εορδαία. Η δημοτική αρχή στην περίπτωση των μετεγκαταστάσεων σημείωσε τριπλό “τζακ-ποτ”.
Όταν δεν έχει ακόμα οριστεί η τελική θέση, βρισκόμαστε ακόμα στον αρνητικό ημιάξονα του χρόνου. Θέλει να γίνουν οι μελέτες των έργων Υποδομής. Στη συνέχεια η προκήρυξη και ανάθεση των έργων αυτών και η υλοποίησή τους. Να βρεθούν τα συμπληρωματικά χρηματοδοτικά Κονδύλια όπως έγινε με την μετεγκατάσταση του Κλείτου. Πιστεύω ότι αν ο Λαός μας εμπιστευθεί το τιμόνι του Δήμου θα είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί σε αγαστή συνεργασία με τους κατοίκους της Μαυροπηγής. Η υπόθεση των μετεγκαταστάσεων είναι σοβαρή πτυχή ανάπτυξης στον Κλάδο της οικοδομής που έχει πολλά επαγγέλματα με μεγάλο δείκτη ανεργίας. Θα είναι μία ανάσα για τον τόπο.
Όπως μεγάλη ανάσα θα είναι η κατασκευή της 5ης Μονάδας που στην 5ετή διάρκεια της κατασκευής της θ’ απασχολήσει κάποια στιγμή πάνω από 2000 άτομα. Και φυσικά η διεκδίκηση των απαιτούμενων προσλήψεων τακτικού προσωπικού στις εγκαταστάσεις τις ΔΕΗ (Ορυχεία, Σταθμοί).
Και μια τελευταία ερώτηση που έχει να κάνει με το αίτημα της επαναπόδοσης εδαφών από τη ΔΕΗ στις τοπικές κοινωνίες. Ποια είναι η γνώμη σας, μια και η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας στον ενεργειακό άξονα Κοζάνης- Πτολεμαΐδας- Φλώρινας;
Η επαναπόδοση των εδαφών στις τοπικές κοινωνίες είναι το λιγότερο που πρέπει να γίνει. Ήδη προ 10ετίας ξεκίνησε η μίσθωση εκτάσεων για σιτηρά με φόντο όμως τις επιδοτήσεις της Ε.Ε. Τώρα που οι επιδοτήσεις οδεύουν προς το τέλος πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι αξιοποίησης αυτών των εκτάσεων από τις τοπικές κοινωνίες. Είναι ένα τεράστιο θέμα που πρέπει να ανοίξει και σχετίζεται με την αξιοποίηση για πράσινη ενέργεια, δημιουργία οπωρώνων όπως αυτός που 15 χρόνια έχει δημιουργήσει ο Τομέας Περιβάλλοντος του ΛΚΔΜ και άλλα.
Τα έργα υποδομής στο ΛΚΔΜ με την αλλαγή όδευσης του δρόμου του ΟΣΕ και του Σουλού στους χώρους των αποθέσεων μπορούν και πρέπει ν’ αξιοποιηθούν για την ορθή χρήση αυτών των εκτάσεων στον Τουριστικό Τομέα (βιομηχανικός τουρισμός) στον πρωτογενή τομέα, στην παραγωγή πράσινης ενέργειας με φωτοβολταϊκά πάρκα, σε χώρους άθλησης (μοτοκρός) ψυχαγωγία-εκδρομή. Υπάρχουν πολλές σκέψεις διότι έχω προσωπική εμπειρία από την θητεία μου στη θέση του Διευθυντή Περιβάλλοντος του ΛΚΔΜ για 8 χρόνια.