Με πλούσιο χειροκρότημα, που θα ζήλευαν και επαγγελματίες ηθοποιοί, ανταμείφθηκαν οι μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Πτολεμαΐδας και στις δύο παραστάσεις του έργου «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλη, που παρουσίασαν στις 26 Απριλίου στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Πτολεμαΐδας.
«Αν και δεν είναι επαγγελματίες, δεν είναι καν ενήλικες, κατάφεραν να φέρουν σε πέρας ένα εγχείρημα δύσκολο και να το ολοκληρώσουν με επιτυχία», ανέφερε η μία από τους καθηγητές του σχολείου που επιφορτίστηκαν με την όλη προσπάθεια του στησίματος του θεατρικού αυτού στο πλαίσιο ερευνητικής εργασίας, Κοινωνιολόγος Κυριακή Στεφανίδου. Επισήμανε μάλιστα ότι «τα παιδιά μάς ξεπέρασαν με τις ιδέες τους, τις προτάσεις τους, την προσαρμοστικότητα τους, την πρωτοτυπία τους. Αλλά και συνεργάστηκαν, έγιναν φίλοι, έκαναν τα αστεία τους, αυτενέργησαν, αυτοσχεδίασαν και στο τέλος μας άφησαν άναυδους με αυτό που κατάφεραν».
Δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι επρόκειτο για ένα δύσκολο, εμβληματικό έργο, που αποτελεί σταθμό όχι μόνο για το νεοελληνικό θέατρο, αλλά και τη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική ελληνική ιστορία, καθώς: «Στο έργο αυτό μέσα από σατυρικά και δραματικά νούμερα και τραγούδια γίνεται αναδρομή στην ιστορία της Ελλάδας από την αρχαιότητα μέχρι και τα νεότερα χρόνια, όπου η παρουσία των “μεγάλων δυνάμεων” και των ξένων χωρών στα εσωτερικά δρώμενα της χώρας μας, δυστυχώς επαληθεύονται και σήμερα».
Το ανέβασμα της παράστασης αυτής έγινε στο πλαίσιο μιας ερευνητικής εργασίας με αντικείμενο την τέχνη, σημείωσε ο Μαθηματικός Στάθης Κοκκινίδης, «γιατί η τέχνη βγάζει και τον καλό μας εαυτό», ενώ αναφερόμενος στην επιλογή του συγκεκριμένου έργου, είπε ότι «το Μεγάλο μας Τσίρκο είναι ένα διαθεματικό έργο που περιλαμβάνει την ιστορία της Ελλάδας. Τελικά το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό και είναι μεγάλη μας χαρά που παρουσιάζουμε την παράσταση αυτή στο κοινό της Πτολεμαΐδας». Τόνισε μάλιστα ότι η γνωστή ρήση ότι «ηθοποιός σημαίνει φως στην περίπτωση του 2ου Λυκείου έγινε έργο» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η δουλειά που έκαναν τα 18 παιδιά της ομάδας τους έδωσε εφόδια για να δείξουν στην κοινωνία αύριο σπουδαία πράγματα». Ευχαρίστησε την φιλόλογο Αρετή Αυλογιάρη που συνέδραμε στην όλη προσπάθεια της ομάδας, καθώς και τον καθηγητή εικαστικών του σχολείου, Θεόδωρο Ζυρπιάδη χάρη στη συμβολή του οποίου κατασκευάστηκαν τα σκηνικά της παράστασης.
«Η δική μου συνδρομή ήταν πιο δευτερεύουσα, υποστήριξε η Φιλόλογος Αρετή Αυλογιάρη, αν και οι συνάδελφοί της επέμειναν ότι επρόκειτο για ουσιαστική και καθοριστική συμβολή αφού είχε τη φιλολογική επιμέλεια της παράστασης.
Τα συγχαρητήριά του στους μαθητές και τους καθηγητές του σχολείου εξέφρασε ο διευθυντής του 2ου ΓΕΛ, Αθανάσιος Παπαβασιλείου, δηλώνοντας μάλιστα «πάρα πολύ υπερήφανος γι’ αυτά τα παιδιά, διότι δεν θα πρέπει να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι πρόκειται για μαθητές Λυκείου, με επιβαρυμένες υποχρεώσεις». Τα παιδιά, σημείωσε, «διέθεσαν πάρα πολύ από τον ελεύθερο χρόνο τους για να βγάλουν ένα αποτέλεσμα, που θεωρώ ότι στέκεται άνετα σε επαγγελματικό επίπεδο».
Οι ίδιοι οι μαθητές έκαναν λόγο για «μια καταπληκτική», «ασυναγώνιστη εμπειρία», για «την ωραιότερη εμπειρία» των σχολικών τους χρόνων, καθώς έμαθαν να συνεργάζονται, πώς να επικοινωνούν καλύτερα, να αποδέχονται τη διαφορετικότητα, αλλά και έχτισαν νέες φιλίες που πιστεύουν ότι θα αντέξουν στο χρόνο.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ