Η εξέλιξη της παραμονής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, μέσα από το σχήμα της συνομοσπονδίας ΑΕΙ – ΤΕΙ, χαρακτηρίστηκε θετική από το περιφερειακό συμβούλιο. Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, έκανε λόγο για απόκρουση στρατηγικής ήττας. Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία φοιτητών πανεπιστημιακών τμημάτων της Κοζάνης, οι οποίοι διαφώνησαν με το συνομοσπονδιακό ΑΕΙ και εξέφρασαν τη βούληση να πάνε στο ΑΠΘ. Είχαν μάλιστα έντονη φραστική αντιπαράθεση και διαξιφισμούς με τον περιφερειάρχη, διαμαρτυρόμενοι για υποβάθμιση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και των πτυχίων τους.
Ο Γ. Δακής υπογράμμισε ότι «από την πληροφόρηση των διαρροών που έχουμε – γιατί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δεν έχει επίσημη ενημέρωση – πιστεύω ότι είναι μία θετική εξέλιξη με την έννοια ότι αποκρούσαμε με την άμυνά μας την κατά μέτωπο επίθεση στρατηγικής ήττας που επιχειρείτο σε βάρος των συμφερόντων των Δυτικομακεδόνων».
Είπε ότι «πετύχαμε το αυτονόητο με πολύ μεγάλη προσπάθεια και πολλές παρεμβάσεις για να διατηρηθεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Είναι μία θετική εξέλιξη μετά το εξαιρετικά αρνητικό της αρχικής πρότασης του υπουργείου Παιδείας. Είναι μία άμυνα που πέτυχε για να στηρίξουμε το αυτονόητο. Προφανώς δεν είναι για πανηγυρισμούς. Είναι σαφές ότι κατορθώσαμε να στηρίξουμε τα ζωτικά μας συμφέροντα. Με δύο σοβαρά προβλήματα: την κατάργηση του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών στη Φλώρινα – το θεωρώ στρατηγικό σφάλμα – και την κατάργηση της Αρχιτεκτονικής Καστοριάς, η οποία ποτέ δεν είχε λειτουργήσει, παρά το γεγονός ότι εμείς ως Περιφέρεια πληρώσαμε γύρω στο 1,5 εκ. ευρώ για να γίνουν οι απαραίτητες υποδομές.
Η τελική μας εκτίμηση θα υπάρξει μετά την επίσημη κατάληξη και την τελική πρόταση με τα Π.Δ. όπως θα διαμορφωθούν από πλευράς υπουργείου Παιδείας. Διαφωνούμε με την πρόταση να πάει στο «Μακεδονίας» το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, αλλά νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα παραμείνει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Σε κάθε περίπτωση μετά τον πολύ δύσκολο αγώνα που δώσαμε το τελευταίο δίμηνο, θεωρώ ότι παίρνουμε μια ανάσα, γιατί διαθέσαμε μεγάλο χρόνο των δυνάμεών μας για το αυτονόητο».
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «θεσμικό ατόπημα» τη μη ενημέρωση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Παπαϊορδανίδης, αλλά αναφερόμενος στη νεότερη εξέλιξη, σημείωσε ότι «είναι πραγματικά μία κορυφαία στιγμή για τη Δυτική Μακεδονία. Πιστεύω ότι έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας και καυτά θέματα. Νομίζω ότι θα κληθούμε να συζητήσουμε και στο Π.Σ. για να είναι η εξέλιξη πραγματικά ολοκληρωμένη.
Όπως και να έχει όμως φάνηκε πολύ καλά ότι όταν υπάρχει κριτική, όταν υπάρχουν αντιδράσεις, όταν υπάρχει βούληση όχι μόνο από τους τοπικούς φορείς, αλλά και από τους κυβερνητικούς – και όχι μόνο βουλευτές – τότε έχουμε θετικά αποτελέσματα. Είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύω σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και σ’ αυτό το δρόμο θα έπρεπε να κινηθεί το κράτος τα προηγούμενα χρόνια. Εν τούτοις η εξέλιξη είναι πολύ θετική για την περιοχή μας.
Υπάρχει βεβαίως η ένσταση ότι δεν μπορεί σ’ αυτό το σχέδιο το πρόβλημα να ήταν το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών στη Φλώρινα και το Τμήμα Αρχιτεκτονικής στην Καστοριά. Όπως και να έχει πάντως, η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί και να ακούσουμε τις απόψεις των ακαδημαϊκών και των φοιτητών που σπουδάζουν στη Δυτική Μακεδονία.
Κριτικά στις εξελίξεις στάθηκαν οι εκπρόσωποι της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Ειδικότερα ο Μανόλης Βογιατζής, σημείωσε: «Θεωρώ ότι την όποια αναδίπλωση έκανε η κυβέρνηση την έκανε κάτω από την πίεση της κοινωνίας και του αγώνα των φοιτητών, καθώς και των ΜΜΕ τα οποία συντεταγμένα πίεσαν σε μια κατεύθυνση, ώστε η κυβέρνηση αναγκάστηκε τελικά σε αναδίπλωση. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι το σχέδιο Αθηνά τελειώνει εδώ. Θα υπάρχει και το Αθηνά 2. Για μας το σχέδιο Αθηνά έχει να κάνει με τη Μπολώνια, έχει να κάνει με το νόμο Πλαίσιο. Στη συνέχεια είναι το σχέδιο Αθηνά, που σημαίνει περισσότεροι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση, που σημαίνει ότι τα πτυχία δεν θα είναι τα εισιτήρια για τη ζωή, αλλά θα είναι πραγματικά για να γεμίζουμε κάποια καφέ».
Ο Αντώνης Κύρινας από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι «μετά την καινούργια εξέλιξη καταλαβαίνουμε ότι η ανώτατη εκπαίδευση κατά την κυβέρνηση και τους κυβερνητικούς βουλευτές μάλλον μοιάζει με ρώσικη ρουλέτα. Ρίξανε μία μπίλια εδώ και δύο μήνες και δεν ξέρουμε ακόμη που θα κάτσει. Ας μας εξηγήσει κάποιος – και κυρίως οι κυβερνητικοί βουλευτές – γιατί στο πρώτο σχέδιο Αθηνά δεν μπορούσε να υπάρξει Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και γιατί μπορεί να υπάρχει τώρα. Φαίνεται ότι υπάρχει ένα αλισβερίσι μικροκομματικό, πελατειακό που συνεχίζει την ίδια διαδικασία που αντιμετωπιζόταν η ανώτατη εκπαίδευση όλα αυτά τα χρόνια, συνεχίζεται δυστυχώς με τον ίδιο τρόπο να λειτουργεί και τώρα. Είναι επικίνδυνο αυτό το πράγμα. Ή θα στήσουμε ισχυρό Πανεπιστήμιο και ισχυρό ΤΕΙ με ακραιφνώς ακαδημαϊκά κριτήρια ή αλλιώς δεν μπορούν να παίζουν. Διότι είναι αναξιόπιστοι, παρουσιάστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, καθώς αν πραγματικά θέλανε οι βουλευτές αυτοί που βγάλανε τη γνωστή ανακοίνωση, τότε που είχαν την ευκαιρία να το παγώσουν το σχέδιο Αθηνά, με την ψήφιση της τροπολογίας θα το έκαναν. Αλλά ούτε αυτό δεν τόλμησαν να κάνουν».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ