1.Κάρτα εγγραφής
Ύστερα από την τοποθέτηση του Βηματοδότη σας, για αυτούς που έχουν και πριν πάρετε εξιτήριο από το Νοσοκομείο, θα σας δοθεί μια κάρτα εγγραφής που θα περιέχει προσωπικά σας στοιχεία, τον τύπο του Βηματοδότη καθώς και τα στοιχεία του ιατρού που τον τοποθέτησε. Είναι ζήτημα δικής σας ευθύνης να έχετε πάντοτε μαζί σας την κάρτα αυτή.
- Δίαιτα
Η τοποθέτηση βηματοδότη αυτή καθ’ εαυτή δεν αποτελεί ένδειξη για κάποια ειδική μορφή δίαιτας. Θα πρέπει να τηρείτε τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού πάνω σε διαιτητικά ζητήματα που έχουν σχέση με το σύνολο του καρδιαγγειακού συστήματός σας. Καλό θα είναι τα γεύματα σας να είναι ελαφρά και ευκολοχώνευτα.
- φυσική Δραστηριότητα
Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αφού επέλθει η ανάρρωση από την <επέμβαση>, θα συνειδητοποιήσετε ότι θα νοιώθετε καλύτερα απ’ ότι πριν. Μην κουράζετε τον οργανισμό σας σε υπερβολικό βαθμό τις πρώτες ημέρες, αλλά σιγά σιγά αυξείστε την δραστηριότητά σας μέχρι το σημείο που νοιώθετε άνετα. Τώρα, μπορείτε να περπατήσετε ακόμα και για μεγάλες αποστάσεις –εφόσον νοιώθετε άνετα-, να κάνετε ήρεμη ποδηλασία, να ανεβείτε σκαλοπάτια, και να κάνετε ελαφρές οικιακές εργασίες. Πιο έντονη δραστηριότητα μπορεί να γίνει σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού σας. Μπορείτε άφοβα να κάνετε μπάνιο, ντούς, ή ηλιοθεραπεία εφόσον ο βηματοδότης σας είναι πλήρως τοποθετημένος κάτω από το δέρμα σας. Επίσης μπορείτε να αναλάβετε ξανά την προηγούμενη φυσιολογική σας σεξουαλική δραστηριότητα σύμφωνα με το πνεύμα των οδηγιών αυτής της παραγράφου.
- Εργασία
Εάν εργάζεστε πριν την τοποθέτηση του βηματοδότη δεν υπάρχει θέμα τώρα να μην γυρίσετε στην εργασία σας, εφόσον βέβαια αυτή δεν απαιτεί βαριά κόπωση, γίνεται ανεκτή από εσάς και δεν υπάρχει σε χώρο εκπομπής ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών. Σε περίπτωση που έχετε απορίες, θα πρέπει να το συζητήσετε όπως πάντα με τον θεράποντα καρδιολόγο σας. Είναι σημαντικό να ενημερώσετε τους συνεργάτες σας στον εργασιακό χώρο ότι έχετε βηματοδότη.
- Ταξίδια
Δεν υπάρχει λόγος να περιορίσετε τα ταξίδια σας με οποιοδήποτε μέσο συγκοινωνίας και αν γίνονται αυτά. Παρόλα αυτά θα πρέπει να έχετε επικοινωνία με τον ιατρό σας αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή στο εξωτερικό. Επίσης θα πρέπει να κάνετε γνωστό στο ταξιδιωτικό σας γραφείο και το προσωπικό ασφαλείας στα αεροδρόμια ότι έχετε βηματοδότη, προς αποφυγή παρενόχλησης του από τα μηχανήματα ανίχνευσης όπλων των αεροδρομίων.
- Φάρμακα
Θα πρέπει να λαμβάνετε κανονικά και σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού σας τα φάρμακα που θα σας δοθούν κατά την έξοδό σας από το Νοσοκομείο. Φρόνιμο θα είναι να ρωτάτε και τον καρδιολόγο σας και στην περίπτωση που πάρετε είτε φάρμακα και σκευάσματα που δεν χρήζουν συνταγής είτε φάρμακα και σκευάσματα που θα πάρετε για άλλους λόγους υγείας. Έτσι θα αποκλείσετε την πιθανότητα αλληλεπίδρασης με τα <Καρδιολογικά φάρμακα>. Αυτό δεν είναι συνηθισμένο, αλλά δεν κάνει και κακό να ρωτάτε σε κάθε απορία σας. Γιατί μια αλλεργική αντίδραση από τα φάρμακα αυτά, μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την υγεία σας.
- Επίσκεψη στον Οδοντίατρο
Πρέπει να κάνετε γνωστό στον Οδοντίατρό σας ότι έχετε βηματοδότη, ώστε να μην χρησιμοποιήσει μηχανήματα που μπορεί να επηρεάσουν τον Βηματοδότη σας.
- Ιατρικές θεραπείες (Λιθοτριψία, ηλεκτροκαυτηριασμοί, διαθερμίες, φυσικοθεραπευτικές τεχνικές, ακτινοθεραπείες, Μαγνητική Τομ/φία κτλ.)
Εάν σας συστηθεί οποιαδήποτε ιατρική θεραπεία σαν τις παραπάνω ή παρόμοια με αυτές θα πρέπει οπωσδήποτε να το γνωστοποιήσετε στον καρδιολόγο σας για την αναγκαιότητα τους και τις πιθανές επιπλοκές από αυτές. Επίσης θα πρέπει να γνωστοποιήσετε στο ιατρικό ή παραϊατρικό προσωπικό που εκτελεί τις θεραπείες αυτές για την ύπαρξη του βηματοδότη σας.