Το δρόμο για τη δημιουργία της λεγόμενης Ζώνης Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας, ανοίγει σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας κατόπιν εισήγησης που θα κάνει ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Κασαπίδης.
Η Ζώνη Καινοτομίας θα δημιουργηθεί με σχέδιο νόμου και θα συνιστά ένα ειδικό αναπτυξιακό εγχείρημα, το οποίο στοχεύει να αξιοποιήσει τους θύλακες γνώσης, έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της περιοχής, καθώς και να συμβάλει στην αξιοποίηση, εξωτερίκευση και βελτιστοποίηση της αξίας τους, με την προσέλκυση επενδύσεων ιδίως σε δράσεις έντασης γνώσης και καινοτομίας.
Η χωροθέτηση της Ζώνης Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας θα είναι ευέλικτη, ξεκινά από τον άξονα που περιλαμβάνει τους δύο πρώτους θύλακες, του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη ΖΕΠ Κοζάνης και του Πάρκου Υδρογόνου στην Πτολεμαΐδα, ενώ θα επεκτείνεται σταδιακά με την ωρίμανση νέων θυλάκων και σε υπόλοιπες γεωγραφικές ενότητες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σε χώρους του Πανεπιστημίου ,υπαρχόντων και νέων ΒΙ.ΠΕ. σε Φλώρινα, Καστοριά και Γρεβενά.
Η Ζώνη Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας και η ανώνυμη εταιρεία υπό την επωνυμία «Ζώνη Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε.» (Ζ.ΚΑΙ.Δ.Μ. Α.Ε.–“InnoZone”WMSA), θα ιδρυθεί δυνάμει σχεδίου νόμου, που θα αποσκοπεί να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ της έρευνας και της παραγωγής και να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον, με στόχευση την προσέλκυση επενδύσεων, την ανάπτυξη του «brain gain»στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με την επιστροφή νέων επιστημόνων και ερευνητών από το εξωτερικό, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, συμβάλλοντας στην ευρύτερη ανάπτυξη και τη συνοχή του κοινωνικού ιστού, αλλά και στη μετατροπή της Δυτικής Μακεδονίας σε ένα ελκυστικό ερευνητικό και επενδυτικό προορισμό
Η πρωτοβουλία της ίδρυσης της Ζώνης Καινοτομίας προέρχεται μεν από φορείς του δημοσίου τομέα, ωστόσο είναι αναγκαία και πολύ επιθυμητή η σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα και των τοπικών φορέων, ώστε να επιτευχθεί ο μέγιστος βαθμός σύμπραξης και συνεργασίας.
Στο πλαίσιο της ΖΚ έχει κατ’ αρχάς επιλεγεί η δημιουργία δύο (2)Τεχνολογικών Πάρκων σε περιοχές που παρουσιάζουν σχετική αδειοδοτική ωριμότητα:
Το 1ο Πάρκο της Ζώνης Καινοτομίας ΔΜ προτείνεται να χωροθετηθεί στο Ο.Τ. 6 της Ζώνης Ενεργού Πολεοδομίας Κοζάνης, σε πολύ μικρή απόσταση από τη νέα Πανεπιστημιούπολη ΔΜ, κατόπιν παραχώρησης της έκτασης εμβαδού 27.800 τ.μ. περίπου, από το Δήμο Κοζάνης στο νέο Φορέα Διοίκησης της ΖΚ ΔΜ.
Το 2ο Πάρκο της Ζώνης προτείνεται να χωροθετηθεί στο χώρο του πρώην εργοστασίου της ΑΕΒΑΛ, κατόπιν παραχώρησης της έκτασης εμβαδού περίπου 10.000 τ.μ. από το Δήμο Εορδαίας στο ΕΚΕΤΑ-ΙΔΕΠ.
Στις δραστηριότητες της εταιρείας Ζ.ΚΑΙ.Δ.Μ. Α.Ε., είναι ο Επιχειρησιακός Συντονισμός του Οικοσυστήματος Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, που περιλαμβάνει:
- Συντονισμό / συνέργεια των παραγόντων οικοσυστήματος
- Ενέργειες προβολής σε διεθνές επίπεδο για Προσέλκυση ξένων / εθνικών τεχνολογικών επενδύσεων
- Συντονισμό / ενσωμάτωση πρωτοβουλιών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων καινοτομικής επιχειρηματικότητας στα πλαίσια ΠΕΠ και ΣΔΑΜ ,Clusters, Θερμοκοιτίδες, κλπ.)
- Συνέργεια στη διαδικασία Επιχειρηματικής Ανακάλυψης, ολοκληρωμένη υποστήριξη από την ιδέα μέχρι τη διεθνή ανάπτυξη
- Ανάπτυξη εργαλείου εφαρμογής Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης και υποστήριξη του ΠΣΕΚ
- Συνεργασία με την Ελληνική Τράπεζα Αναπτυξιακών Επενδύσεων (τέως ΤΑΝΕΟ), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και εξειδικευμένες χρηματοοικονομικές ομάδες για τη δημιουργία περιφερειακού Ταμείου / VCFund Καινοτομίας
Η Ζώνη Καινοτομίας θα έχει τους ακόλουθους εταίρους που εκπροσωπούν τους συντελεστές ανάπτυξης στην περιοχή:
- Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας
- Η Κεντρική Διοίκηση μέσω της ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ
- Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
- Το ΕΚΕΤΑ (μέσωΙΔΕΠ)
Για κάθε θύλακα συστήνεται εταιρεία στην όποια την πλειοψηφία έχει ο επισπεύδων του θύλακα άλλα και άλλοι φορείς κατά περίπτωση, όπως ο Δήμος Κοζάνης στο πρώτο θύλακα, καθώς συνεισφέρει το οικόπεδο για το Τεχνολογικό Πάρκο. Η Διοίκηση της Ζώνης έχει εκπροσώπηση από τον τριπλό Έλικα (άσχετα από τη μετοχική σύνθεση) δηλ. από τη κυβέρνηση/περιφέρεια, από την ερευνητική κοινότητα και από τον ιδιωτικό τομέα (όπως ΕΒΕ, clusterπου δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια, νέοι μεγάλοι επενδυτές στην Περιφέρεια από χώρο τεχνολογίας κ.λπ.)σχετικό με τις δράσεις και επενδύσεις καινοτομίας στη Δυτική Μακεδονία.