Η όμορφη και ιστορική Σιάτιστα ήταν το Σάββατο 1η Νοεμβρίου ο πρώτος σταθμός του προγράμματος που υλοποιεί το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ, με τίτλο «Λογοτεχνία και Τύπος: Διασταυρώσεις στον Χάρτη της Περιφέρειας», που εντάσσεται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού «Δημιουργική Ελλάδα».
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να φέρει στο προσκήνιο το πώς συναντώνται δημιουργικά η λογοτεχνία και η δημοσιογραφία, μέσα από την ανάδειξη του έργου όσων συνδυάζουν τις δύο ιδιότητες στη Μακεδονία και τη Θράκη, να ενισχύσει, παράλληλα, τη φιλαναγνωσία και να καταγράψει την εργογραφία των δημοσιογράφων-λογοτεχνών που κατάγονται ή ζουν στις περιοχές αυτές.
Γι’ αυτή την πρώτη ημερίδα που έγινε στη Σιάτιστα μίλησε ο δημοσιογράφος και λογοτέχνης Μιχάλης Πιτένης στο True Story Radio και τον Αντώνη Πουγαρίδη, αφού ήταν ένας εκ των εισηγητών της. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο πώς μπορεί το υλικό που φιλοξενεί ο τύπος να λειτουργήσει ως πηγή έμπνευσης για τη λογοτεχνία., τονίζοντας χαρακτηριστικά πως σε κάποιες περιπτώσεις αρκεί και ένα μονόστηλο μιας εφημερίδας για να ενεργοποιήσει τη δημιουργική φαντασία ενός λογοτέχνη. Έφερε δε ως παράδειγμα το προτελευταίο του μυθιστόρημα «Μετέωρη γυναίκα» που ξεκίνησε ακριβώς από ένα τέτοιο μονόστηλο που ο ίδιος εντόπισε κάποια μέρα τυχαία.
Η χειροβομβίδα που έπεσε το 1960 στο δημαρχείο Πτολεμαΐδας
Ο Μιχάλης Πιτένης στην ομιλία του στην ημερίδα μεταξύ των παραδειγμάτων που χρησιμοποίησε για να τονίσει αυτή τη σχέση λογοτεχνίας και τύπου, ήταν και ένα γεγονός, άγνωστο για τους πολλούς, και ειδικά τους νεότερους, που συνέβη αρχές του Αυγούστου του 1960 στην Πτολεμαΐδα και το οποίο αλίευσε από την εβδομαδιαία εφημερίδα «Δυτική Μακεδονία». Σε στήλη της εφημερίδας με ημερομηνία 15 Αυγούστου 1960, γινόταν λόγος για έναν απελπισμένο συμπολίτη μας, ο οποίος έριξε χειροβομβίδα σε αίθουσα του Δημαρχείου Πτολεμαΐδας, δίπλα από εκεί όπου συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο! Επρόκειτο για απόστρατο στρατιωτικό, που αγανακτισμένος από τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις που είχε λάβει για την εύρεση εργασίας, προκειμένου να μπορεί να συντηρήσει την οικογένεια του, προέβη σ’ αυτή την ενέργεια. Στην κατοχή του είχε και ένα πιστόλι, το οποίο στην προσπάθεια ορισμένων να τον αφοπλίσουν εκπυρσοκρότησε, χωρίς, ευτυχώς, να υπάρξουν τραυματισμοί απ’ το όλο συμβάν.
Η εν λόγω ιστορία είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς ψάχνοντας και ερευνώντας τον τύπο παλιότερων εποχών μπορείς να βρεις κάτι πολύ σημαντικό αλλά και εξαιρετικά ενδιαφέρον που θα γίνει η μαγιά για ένα λογοτεχνικό έργο. Τέτοιες ευκαιρίες προσφέρουν σίγουρα τα αρχεία όλων των παλιών εφημερίδων του τόπου και όπως τόνισε ο Μιχάλης Πιτένης ένα απ’ αυτά είναι και το πολύ πλούσιο αρχείο που κατάφερε να συγκεντρώσει, με κόπο αλλά και πολύ μεράκι, ο Κοσμάς Πουγαρίδης. Ένα αρχείο που, κατά τη γνώμη του, αξίζει να αξιοποιηθεί μέσα από κάποιες προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές εργασίες φοιτητών του Πανεπιστημίου καθώς είναι ένα τμήμα της δημόσιας ιστορίας του τόπου μας.
Κλείνοντας, ο κ. Πιτένης υπογράμμισε πως ο ίδιος συχνά πυκνά προσφεύγει στα αρχεία των τοπικών εφημερίδων αφού του προσφέρουν πολύτιμα στοιχεία και τον βοηθούν πολύ ειδικά όταν πρόκειται να γράψει κάποιο ιστορικό μυθιστόρημα ή διήγημα.



































