Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης παρακολουθώντας πάντα τις νέες παραγωγές που πρόκειται να παρουσιαστούν κάνοντας τη διαφορά στη θεατρική σκηνή και στο πλαίσιο συνεργασίας Κ.Θ.Β.Ε και ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, εξασφάλισε ήδη την παρουσίαση της παράστασης «Γκιακ» που βασίζεται στη βραβευμένη συλλογή διηγημάτων του Δημοσθένη Παπαμάρκου. Το «Γκιακ», που έχει την σκηνοθετική υπογραφή της Γεωργίας Μαυραγάνη, θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα «Θεατροδρόμιο», την Πέμπτη 6 και την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μέρες Θεάτρου 2017.
Μια συγκλονιστική παράσταση που φέρνει την κοινωνία αντιμέτωπη με την ένοχη συνείδησή της.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ: 6, 7 Απριλίου, 9.00μ.μ., Αίθουσα Θεατροδρομίου
TΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΠΟΤ: https://www.dropbox.com/s/vexrzwd1cb8z372/gkiak%20tv%20spot%20kozani.mov?dl=0
ΤΟ ΓΚΙΑΚ: http://www.ntng.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=2&production=44247
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Γεωργία Μαυραγάνη: «Εύχομαι το έργο να κλονίσει δημιουργικά το σύγχρονο Έλληνα» της Κυριακής Τσολάκη https://makthes.gr/%ce%b3%ce%b5%cf%89%cf%81%ce%b3%ce%af%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%cf%85%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%ac%ce%bd%ce%b7-%ce%b5%cf%8d%cf%87%ce%bf%ce%bc%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%ce%ad%cf%81%ce%b3%ce%bf-%ce%bd%ce%b1/
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
Στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, στον ημιώροφο της Αίθουσας Τέχνης – Καθημερινά 10.00π.μ.-2.00μ.μ.
Τηλ: 24610 24062, 6987 991949
ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ: Γενική είσοδος 10€ Μειωμένο 8€
Για τις ημέρες των παραστάσεων εμφανίζεται περιορισμένη προσφορά σε θέσεις και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Λίγα λόγια για το έργο
Σε ένα τραπέζι επιστροφής – γυρισμού, σε μια γιορτή «ένωσης» θα ξετυλιχθούν οι ιστορίες των συνδαιτυμόνων του, δηλαδή οι ιστορίες του ΓΚΙΑΚ. ΓΚΙΑΚ σημαίνει στα αρβανίτικα αίμα, συγγένεια εξ αίματος, βεντέτα, αντεκδίκηση και φυλή. Οι πρωταγωνιστές αυτών των ιστοριών, αρβανίτες από τα χωριά της Λοκρίδας, έχουν πολεμήσει στη μικρασιατική εκστρατεία κι έχουν όλοι βιώσει το βίαιο τραύμα του πολέμου και της μάχης. Όταν πια επιστρέφουν στον τόπο τους δεν είναι οι ίδιοι. Θα συγκρουστούν με τις παραδοσιακές αξίες της κοινωνίας που τους άνδρωσε και θα κλονιστούν βαθιά, καθώς τίποτα πια στη θέαση του γύρω τους κόσμου δεν είναι το ίδιο. Με έναν τραχύ λαϊκό και έντονα προφορικό λόγο, θα εκμυστηρευτούν τις ιστορίες τους και θα μας κάνουν κοινωνούς των ηθικών και ψυχικών τους διλημμάτων, μεταφέροντας ταυτόχρονα με το δικό τους προσωπικό «ντοκουμέντο» τη βίαιη μεταμόρφωση όλου του σύγχρονου ελληνικού κράτους.
Σημείωμα Σκηνοθέτη
«Και για πες μας ρε Αργυράκο και πώς ήτανε εκεί στον πόλεμο που ήσουνα;»
Ρωτάει τον τιμώμενο στρατιώτη, πάνω στο γλέντι του γυρισμού του, ένας μπάρμπας του.
Ρωτάει με την ενοχλητική απορία του «φιλήσυχου» πολίτη, που δεν «ξέρει» από πόλεμο και «τέτοια».
Ρωτάει και σε καμία περίπτωση δεν περιμένει και ούτε επιθυμεί μια λεπτομερή απάντηση.
Εδώ όμως, στην παράσταση του Γκιακ, θα απαντηθεί λεπτομερώς τούτη η ερώτηση θα βγουν στην επιφάνεια όλα τα τραύματα, όλες οι ανομολόγητες πράξεις και τέλος όλη η «φιλήσυχη» υποκρισία όλων μας. Μια υποκρισία που είναι όμως ταυτόχρονα και το ζωτικό μας ψεύδος. Ο τρόπος μας για να αντέχουμε.
Συντελεστές
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη
Σκηνικά-Κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Μουσική σύνθεση- αυτοσχεδιασμοί: Μιχάλης Σιώνας
Βοηθοί σκηνοθέτη: Βασίλης Καλφάκης, Σμαρώ Κώτσια
Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Στυλιανή Δάλλα
Βοηθός σκηνογράφου: Κατερίνα Σταύρου
Οργάνωση παραγωγής: ΜarleenVerschuuren
Παίζουν με αλφαβητική σειρά:
Ιωάννα Δεμερτζίδου, Εμμανουήλ Κοντός, Νικόλαος Κουσούλης, Εμμανουέλα Μαγκώνη, Δημήτρης Μορφακίδης, Μιχάλης Σιώνας, Άννη Τσολακίδου.