Υλικά
-
- 170γρ. βούτυρο φρέσκο, μαλακωμένο
- 170γρ. βούτυρο γάλακτος
- 225γρ. ζάχαρη
- ¾ ποτηριού νερό
- 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- 85γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 2 κρόκους αβγών
- 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- 1 καψουλάκι βανιλίνη
- 1 πρέζα αλάτι
- 700γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- αμύγδαλα ασπρισμένα (για τη διακόσμηση)
Για το σιρόπι
- 700γρ. ζάχαρη
- 2 ποτήρια νερό
- βανίλια
- χυμό από ½ λεμόνι
Διαδικασία
Για τους κουραμπιέδες: Βάζετε ¾ ποτηριού νερό με τα 225γρ. ζάχαρη σε κατσαρόλα και όταν πάρουν βράση, βράζετε για 4-5 λεπτά ακόμη. Προσθέτετε το λεμόνι. Όταν δέσει το σιρόπι το αφήνετε να κρυώσει.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Χτυπάτε στο μίξερ και τα δύο είδη βουτύρου μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτετε το κρύο σιρόπι. Συνεχίζετε το χτύπημα για μερικά λεπτά ακόμα και ρίχνετε τους κρόκους των αβγών και τη βανίλια. Όταν ενσωματωθούν προσθέτετε το σιμιγδάλι.
Ανακατεύετε το μπέικιν με το αλεύρι και το αλάτι και το προσθέτετε σταδιακά στη ζύμη, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι η ζύμη να είναι μαλακή και ομοιογενής. Χωρίζετε τα αμύγδαλα στη μέση.
Πλάθετε με τη ζύμη μικρά μπαλάκια λίγο μεγαλύτερα από το μέγεθος ενός καρυδιού. Τα αραδιάζετε σε βουτυρωμένο ταψί και μπήγετε σε κάθε μπαλάκι από μισό αμύγδαλο, πιέζοντάς το ελαφρά να βυθιστεί λίγο στη ζύμη. Ψήνετε τους κουραμπιέδες στο φούρνο για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τους αφήνετε να κρυώσουν λίγο.
Στο μεταξύ φτιάχνετε το σιρόπι: Ανακατεύετε τα υλικά του σιροπιού σε κατσαρολάκι και το βράζετε για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση.
Περιχύνετε τους χλιαρούς κουραμπιέδες με το καυτό σιρόπι (μέσα στο ταψί) και αφήνετε να το απορροφήσουν όλο. Τότε τους μεταφέρετε σε πιατέλα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food Styling: Tina Webb