Το υπόμνημα του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Ομίλου ΔΕΗ προς την Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για τη συζήτηση επί του Σχεδίου Νόμου «Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στο λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού».
Κατ΄ αρχήν σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε αιφνιδιαστικά ως επείγον στη Βουλή, την περασμένη Πέμπτη 19.4.2018 το απόγευμα, με κατάργηση της διαδικασίας της διαβούλευσης από την οποία αποκλείστηκε το σωματείο όπως και όλοι οι άλλοι ενδιαφερόμενοι, να στείλουν σχολιασμούς και παρατηρήσεις που μόνο θετικά θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στα πλαίσια του ανοιχτού διαλόγου και των δημοκρατικών διαδικασιών λειτουργίας.
Επιπλέον, λειτούργησε και δεύτερος κατά σειρά αποκλεισμός αφού στη συνέχεια αποκλείστηκαν εμπλεκόμενοι φορείς για παράσταση και παρέμβαση στην Επιτροπή σας, μεταξύ των οποίων και το σωματείο μας, παρότι σας στείλαμε γραπτό αίτημα ακρόασης στις 21.4.2018, αμέσως μόλις πληροφορηθήκαμε τη λειτουργία της Επιτροπής σας. Σήμερα Δευτέρα πρωί, 23.4.2018, ενημερωθήκαμε τηλεφωνικά από το αρμόδιο τμήμα επιτροπών ότι ο κατάλογος των παρεμβαινόντων έκλεισε την Παρασκευή το πρωί 20.4.2018 και δεν πρόκειται να γίνει δεκτό το αίτημα ακρόασης που υποβάλαμε παρότι η Επιτροπή θα συνεδριάσει εντός της ημέρας άλλες δύο φορές.
Κατόπιν αυτού, σε μια ύστατη προσπάθεια να ακουσθούν οι απόψεις και θέσεις του Συλλόγου που εκπροσωπεί τους Διπλωματούχους Μηχανικών του Ομίλου ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ καταθέτουμε στην Επιτροπή σας σήμερα 23.4.2014 και κατά τη διάρκεια των σημερινών συνεδριάσεων σας, το παρόν υπόμνημα.
Η Κυβέρνηση προχωράει στη διάλυση – εκποίηση της ΔΕΗ, που είναι η πλέον στρατηγικής σημασίας Επιχείρηση της χώρας, στο πλαίσιο ικανοποίησης οποιασδήποτε απαίτησης των δανειστών, των θεσμών και των εγχώριων και ξένων επιχειρηματικών συμφερόντων.
Χαρίζεται δημόσια περιουσία όπως και η διαχείρισή της με ιδιαίτερα σημαντική, οικονομική και Εθνική αξία και με προδιαγεγραμμένες καταστροφικές συνέπειες της πράξης αυτής.
Η προτεινόμενη λύση της ιδιωτικοποίησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων μέσω του πλέον αμφιλεγόμενου εργαλείου της αποεπένδυσης, φαινομενικά, αποτελεί για την Κυβέρνηση την απλούστερη λύση. Το δύσκολο ερώτημα για την Κυβέρνηση είναι πώς θα τηρήσει τους όρους του Μνημονίου με το φαινομενικά μεγάλο πλεονέκτημα μιας ιδιωτικοποίησης, να είναι η ενισχυμένη δέσμευση της Κυβέρνησης απέναντι στους όρους του Μνημονίου και των σκληρών εισοδηματικών περιορισμών.
Ολόκληρο το κείμενο του υπομνήματος (αρχείο pdf)
Για τους απολύτως παρόμοιους με την εποχή ίδρυσής της και ακόμα ισχυρότερους στην τρέχουσα εποχή λόγους, οι ανάγκες της Χώρας απαιτούν μια ενιαία Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, ανεξάρτητη από την εμπλοκή του κράτους στην καθημερινή της λειτουργία και διοίκηση, η οποία αυτοδύναμα ή και με ισχυρές συμμαχίες με ομοειδείς εταιρείες του Ευρωπαϊκού χώρου θα υπηρετεί το συμφέρον του Ελληνικού Λαού και την αναπτυξιακή προοπτική της Χώρας.
Ως υπέρτατο επιχείρημα παραθέτουμε την πρώτη σελίδα του ιδρυτικού νόμου της ΔΕΗ, με το ερώτημα:
«Ποιος ΙΔΙΩΤΗΣ θα αναλάβει τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ απέναντι στον Ελληνικό λαό;»
Για το Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών Ομίλου ΔΕΗ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΡ. ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΞΕΝ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ