Τα προγράμματα της κυβέρνησης για την μείωση της ανεργίας, παρουσίασε ο Υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής σε εκδήλωση του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης στο αμφιθέατρο του ΕΒΕ Ν. Κοζάνης στην Πτολεμαΐδα.
Μέσα σε 3 χρόνια η ανεργία έχει πέσει 7 μονάδες, είπε, ενώ χαρακτήρισε πολύ κρίσιμο το γεγονός ότι «έχει κλειδώσει ένας ρυθμός μείωσης της ανεργίας άνω των 2 μονάδων κάθε έτος», αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι στη Δυτική Μακεδονία «το πρόβλημα παραμένει πάρα πολύ σημαντικό.» Από το ’15 μέχρι σήμερα, είπε, το υπουργείο Εργασίας έχει δαπανήσει περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ για προγράμματα ενίσχυσης ανέργων, σημειώνοντας πως ήδη αυτή τη στιγμή ο προϋπολογισμός των προγραμμάτων που “τρέχουν” στη Δυτική Μακεδονία είναι 12 εκατ. και συνολικά έχουν ωφεληθεί 4.500 άνεργοι της περιοχής. Τόνισε δε ότι «το ζητούμενο όμως για να μπορέσεις όντως να έχεις μια αποτελεσματική πολιτική είναι να σχεδιάσεις μαζί με την τοπική κοινωνία.» Για το λόγο αυτό, είπε, είχε από το πρωί μια σειρά επαφές με δημάρχους, με τον περιφερειάρχη και άλλους παραγωγικούς φορείς.
Ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι «το ζήτημα της εργασίας αποτελεί τη βασική διαχωριστική γραμμή για το πώς κατανοούμε το μέλλον της χώρας την επόμενη μέρα», σημειώνοντας: «Μέσα στην κρίση ζήσαμε μια αντίληψη που θεωρούσε ότι το πλεονέκτημα της χώρας θα μπορούσε να είναι η φθηνή, ευέλικτη και κακοπληρωμένη εργασία, ότι πάνω εκεί θα οικοδομηθεί η ανταγωνιστικότητα και η οικονομική ανάπτυξη. Εμείς αντιθέτως λέμε ότι αυτή η αντίληψη όχι απλά αποδείχθηκε κοινωνικά άδικη αλλά και οικονομικά αναποτελεσματική», υπογραμμίζοντας ότι δίκαιη ανάπτυξη σημαίνει και προστασία της εργασίας. Αυτό σημαίνει καταπολέμηση της ανεργίας, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που είναι κρίσιμο στοιχείο έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να εργάζονται με καλύτερους όρους και αυτό σημαίνει η αύξηση που θα υπάρχει στον κατώτερο μισθό μαζί με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.»
Στην ανάγκη αποκατάστασης των εργασιακών σχέσεων, που κατέρρευσαν μετά από 8 χρόνια μνημονίων και δη στην περιοχή μας που υπάρχουν τριών ταχυτήτων εργασιακές σχέσεις στον ίδιο εργοδότη (ΔΕΗ), αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, υπογραμμίζοντας πως στοιχειώδες βήμα είναι ο έλεγχος επιθεωρητών του ΣΕΠΕ που έχει εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια.