Σύμφωνα με το gossip-tv.gr, αντιδράσεις έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο για την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών και είναι απολύτως φυσιολογικό σε μια χώρα που πάντα πήγαινε μπροστά με το «λάβαρο» της μάνας.
Ο ρόλος της μητέρας σε μια κοινωνία που «ψυχορραγεί» είναι αυτός που μπορεί να κρατήσει ορθή και καθαρή την οικογένεια. Μια οικογένεια που πρέπει να αποτελείται από τον παντοτινό της βασικό κορμό και οδηγό, τη μάνα και τον πατέρα.
Κάθε είδους άλλη σκέψη φέρνει αντιδράσεις και στον καλλιτεχνικό κόσμο με τους επώνυμους να είναι κατά μιας τέτοιας προοπτικής!
Νίκος Οικονομόπουλος
«Δε συμφωνώ με την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, αλλά αυτή είναι η άποψή μου. Είναι ένα κομμάτι που εγώ προσωπικά δεν το δέχομαι. Έχει να κάνει με το θέμα της πίστης, είναι θέμα δικό μου… Πιστεύω ότι ένα παιδί χρειάζεται τη μαμά και τον μπαμπά, αυτό έχει ορίσει η φύση μας. Τώρα από εκεί και έπειτα τους νόμους στα χαρτιά τους βάζουν οι άνθρωποι, οπότε ας πάρει το κρίμα στον λαιμό του ο νομοθέτης»
«Οι γονείς είναι πρότυπα, οπότε δεν ακούμε τους γονείς μας; Πολλές φορές δεν τους ακούμε και μακάρι και σε αυτή την περίπτωση να μην τους ακούσουμε. Από εκεί και έπειτα οι ρόλοι είναι διαφορετικοί, άλλο η μαμά, άλλο ο μπαμπάς. Δεν μπορείς να κάνεις τον ίδιο ρόλο. Αν ένα παιδί υιοθετηθεί από ομόφυλο ζευγάρι ποιος θα το θηλάσει; Εμείς έχουμε και τα εργαλεία μας. Εκείνοι τα έχουν; Να προσέξουμε λίγο» είπε η ηθοποιός και συνέχισε: «Εγώ θα ήμουν πολύ ευχαριστημένη να μου πουν να υιοθετήσω ένα παιδί που είναι φτωχό, δεν έχει να φάει, από την Αφρική. Εγώ τη μαμά μου και τον μπαμπά μου είχα πρότυπα. Είναι το πρότυπο, για αυτό λέω 80% θα γίνουν και τα παιδιά ομοφυλόφιλα. Αυτή τη δουλειά θα κάνουμε; Έχουμε αρχές, πάμε προς τα πίσω; Στον Μεσαίωνα; Άμα συμβεί και πάρουν ένα παιδί, δεν θα πάρουν κι άλλοι; Αυτό θα γίνεται; Δεν είναι φυσιολογικό!».
Πωλίνα Γκιωνάκη
«Είμαι διστακτική στο θέμα των παιδιών. Μιλάμε για βία. Έχει σκεφτεί κανείς τι bullying θα υποστούν αυτά τα παιδιά στο σχολείο; Να προσπαθήσουμε αυτό το πράγμα να μειωθεί. Αυτή είναι η γνώμη μου. Δε ξέρω αν έχουμε εμείς το πρόβλημα. Στην Ευρώπη το δέχονται πολλά χρόνια. Στην Ευρώπη είναι άλλη η νοοτροπία από την Ελλάδα, δε λέω να μη γίνει, αλλά όλα θέλουν κάποιο χρόνο. Είμαι αρνητική στο θέμα τον παιδιών. Δεν είναι καλύτερο να είναι σε ένα ίδρυμα ένα παιδί, αλλά είναι καλύτερο να είναι σε μια οικογένεια που θα το προσέχει, ένα παιδί έχει ανάγκη από μάνα και πατέρα… Εγώ μεγάλωσα μόνη μου το παιδί μου και η έλλειψη του πατέρα υπήρχε. Ρωτήστε έναν ψυχίατρο, έναν ψυχολόγο, μη ρωτάτε εμένα».
Άννα Φόνσου
«Για τα παιδιά έχω μία ευαισθησία. Σκέφτομαι ότι έχουν τη δυνατότητα την οικονομική να τα μεγαλώσουν καλά, να πάνε σε καλά σχολεία, από το να είναι σε μια φτωχή οικογένεια, όμως έχουν σκεφτεί τι πλήγμα είναι για τα παιδιά στο σχολείο εάν πουν κάτι τέτοιο; Ξέρω από την εγγονή μου, αυτά τα παιδιά είναι τρομερά παιδιά, λένε κακίες. Γιατί αυτά τα παιδιά τα έχουν μες το μυαλό τους θαλασσώσει και δεν ξέρουν τι να κάνουν. Είμαι εγώ κατά, μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά δεν το εγκρίνω»
Πέτρος Ξεκούκης
«Εμείς ζούμε σε ένα δημοκρατικό κράτος, αυτή είναι η Ελλάδα. Άλλο η εκκλησία, άλλο η πολιτεία. Η πολιτεία οφείλει να προστατέψει έστω μια μικρή ομάδα ανθρώπων που ζουν και τους ενδιαφέρει αυτό το θέμα. Οι κανόνες όμως οι αποστολικοί είναι σαφείς: ο Κύριος έκανε το πρώτο του θαύμα στο γάμο στην Κανά της Γαλιλαίας. Δεν παντρεύτηκαν δυο γυναίκες ούτε δυο άντρες. Εσείς πιστεύετε ότι δεν υπήρχαν ομοφυλόφιλοι τότε; Δεν ευλόγησε όμως γιατί είπε απλούστατα ότι το «αυξάνεστε, πληθύνεστε και κυριεύστε τη γη». Πώς θα αυξηθούν και θα κυριεύσουν τη γη;».
Ο Πέτρος Ξεκούκης συνέχισε λέγοντας: «Είναι δικαίωμά τους, είναι σεβαστή η άποψή τους, δεν μας αφορά ούτε και έχουμε κανένα δικαίωμα να επέμβουμε στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Δεν πρέπει όμως να μπερδεύουν τους νόμους της εκκλησίας με τους νόμους του κράτους. Καλά έκανε η εκκλησία και είπε αυτό που είπε, διότι μην μου πείτε και για την υιοθεσία! Ακόμα δεν τους παντρέψαμε! Ακόμα δεν εγέννησε και Γιάννη τον εβγάλαμε, που λέμε και στα Μέγαρα. Ας δούμε πρώτα τι θα γίνει με τον γάμο. Ποιος πολιτικός θα βγάλει αυτή την καυτή πατάτα και θα ψηφίσει το νομοσχέδιο; Ξέρω πάρα πολλούς πολιτικούς που ψήφισαν ένα νομοσχέδιο και δεν ξαναείδαν τη βουλευτική καρέκλα ποτέ! Θα πρέπει να το σκεφτεί πάρα πολύ καλά ο βουλευτής και ο υπουργός που θα υπογράψει αυτόν τον νόμο εάν θέλει να τον ξαναέχουμε μαζί μας υπουργό, να τον χειροκροτάμε και να τον βλέπουμε. Ο λαός θα κρίνει εάν είναι σωστό ή όχι. Ας βγούμε έξω στην κοινωνία να ρωτήσουμε… Είμαι σαφής ότι διαφωνώ και ήταν σαφέστατη η απόφαση της συνόδου. Άλλο παιδί, άλλο ένα ζώο. Εγώ αγαπώ τα ζώα αλλά ένα παιδί ποιος θα το διαπαιδαγωγήσει; Όταν θα πάει στο σχολείο, θα τον συνοδεύουν δυο άντρες και θα του πει ο συμμαθητής του: Ποιος είναι η μαμά σου, ο Μητσάρας ή ο Βαγγέλης;». Τι θα πει τότε; Με ποιο δικαίωμα θα παίξει στην ψυχολογία αυτού του μικρού παιδιού. Ποιος ρωτάει αυτό το παιδί εάν θέλει να έχει δυο άντρες ή δυο γυναίκες για μητέρα και πατέρα; Εμείς για τον εγωισμό μας θέλουμε, το παιδί όμως θέλει να ακούει το φυσιολογικό και όταν θα μεγαλώσει ας αποφασίσει αυτό».
«Εκείνο το οποίο έχω πει και θέλω να το ξαναπώ είναι ότι δεν μπορώ να διανοηθώ κανένα παιδί να μεγαλώνει χωρίς την μάνα του. Την μάνα του. Την μάνα που το γέννησε. Γιατί ένα παιδί από κάπου φύτρωσε, έτσι; Εάν δεν πρόκειται για ένα παιδί παρμένο από το ορφανοτροφείο ή ένα παιδί παρμένο από ένα ίδρυμα, δεν μπορώ να διανοηθώ να μεγαλώνει ένα παιδί χωρίς την μάνα του. Μπορεί να καταλάβω πως ένα παιδί μπορεί να έχει έναν, δύο και πέντε πατεράδες. Άλλωστε κανένα παιδί δεν ξέρει πόσους πατεράδες έχει ή ποιος είναι ο πατέρας του, αυτά τα ξέρει μόνο η μάνα… Δεν δέχομαι όμως ότι ένα παιδί μεγαλώνει σωστά χωρίς την μάνα του. Γι’ αυτό και τα παιδιά τα οποία έχουν μεγαλώσει χωρίς τη μάνα τους, είτε χωρισμένα παιδιά τα οποία μοιράζονται από εδώ και από εκεί, δεν είναι πάντοτε στην καλύτερη κατάσταση. Έχω ζήσει πάρα πολλά τέτοια παιδιά»
«Δεν συμφωνώ με την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, το παιδί χρειάζεται και τη μάνα και τον πατέρα. Ιδιαίτερα τη μάνα. Εγώ που δεν είχα γονείς ποτέ μου, ξέρω τι σημαίνει αυτό, υπάρχει πάντα μέσα μου ένα κενό, μια τρύπα τεράστια, γιατί δεν είχα τη μάνα μου. Άρα λοιπόν ναι, είμαι εναντίον, γιατί αυτά τα παιδιά θα μεγαλώνουν με μια τρομακτική έλλειψη του αντίστοιχου φύλου. Κάποια δεν θα έχουν τη μάνα τους και κάποια δεν θα έχουν τον πατέρα τους».
Τη δική του τοποθέτηση δημόσια έκανε ο Νίνο για το νομοσχέδιο που αφορά στον γάμο και την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών.
Συγκεκριμένα, χρησιμοποίησε το κοινωνικό δίκτυο Threads το οποίο επιτρέπει στους χρήστες του να μοιράζονται πιο προσωπικές σκέψεις τους με τους ακολούθους τους και έχει σχεδόν την ίδια λογική με το Twitter. Εκεί, ο Νίνο έγραψε σε ανάρτησή του: «Από σήμερα είμαι καλοριφέρ 65 ετών, θα παντρευτώ μια μπανιέρα, και θα υιοθετήσω ένα αρσενικό κλειδί μαζί της. Τι δε γίνεται; 2024 έχουμε. Πού είναι το παράξενο;» έγραψε ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιλέγοντας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο να εκφράσει την αντίθεσή του σε τέτοιου είδους φαινόμενα.
Φίλιππος Σοφιανός
Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του πατέρα και κυρίως της μητέρας στο μεγάλωμα ενός παιδιού τόνισε από την πλευρά του ο Φίλιππος Σοφιανός μιλώντας στην εκπομπή Mega Καλημέρα: «Το παιδί μέχρι τα 5 του χρειάζεται τους γονείς του, τον πατέρα του και τη μάνα του. Τα παιδιά θέλουν αγάπη, αλλά η φύση έχει ένα αρσενικό και ένα θηλυκό» είπε ο Φίλιππος Σοφιανός και συνέχισε:
«Ο ρόλος του πατέρα και της μάνας είναι ένας άξονας ισορροπίας για το παιδί. Μπορεί το παιδί να έχει δύο μπαμπάδες ή δύο μαμάδες που το αγαπούν πολύ. Στο σχολείο πώς θα αντιμετωπίσει την κοινωνικότητά του; Σιγά σιγά χάνουμε τις ταυτότητες, προσπαθούν να αλλάξουν τα άρθρα στο αρσενικό και το θηλυκό».
Tέλος, για το θέμα τοποθετήθηκε δημόσια και ο Λάκης Γαβαλάς ο οποίος επεσήμανε τη σπουδαιότητα της μητρότητας σε ό,τι αφορά το μεγάλωμα ενός παιδιού. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων είπε: «Το παιδί πρέπει να μπορεί να πει μαμά»…