Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί διεθνώς από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, αφιερωμένη σε δύο μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας που «έφυγαν» την ίδια ημέρα (23 Απριλίου 1616) από τη ζωή, τους Μιγκέλ ντε Θερβάντες και Ουίλιαμ Σαίξπηρ.
Με τη συμπλήρωση φέτος 400 χρόνων από το θάνατό τους η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη* σε συνεργασία με την Ισπανοελληνική Ένωση Γλώσσας και Πολιτισμού και την υποστήριξη του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, διοργανώνει ομιλία, το Σάββατο 23 Απριλίου 2016, στις 7:00΄μ.μ., στο χώρο του media Lab της βιβλιοθήκης, με θέμα:
“Βίος και πολιτεία του πολυμήχανου συγγραφέα Δον Μιχαήλ Θερβάντες”
Για το συγγραφέα του ανεκτίμητου θησαυρού της λογοτεχνικής κληρονομιάς της ισπανικής γλώσσας θα μιλήσει ο κ. Παναγιώτης Ξουπλίδης, υποψήφιος διδάκτορας Συγκριτικής Λογοτεχνίας ΑΠΘ – εκπρόσωπος της Ισπανοελληνικής Ένωσης, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει η κ. Λεμονιά Παυλίδου, Ms Μετάφρασης Ισπανικής Λογοτεχνίας.
Η εισήγηση αναφέρεται στη βιογραφία του Miguel de Cervantes μέσα από την γραφή του Δον Κιχώτη, που έχει αναγνωριστεί ομόφωνα ως το κορυφαίο έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας και μία από τις ύψιστες δημιουργίες της ανθρώπινης διάνοιας. Αποτελεί ταυτόχρονα την απαρχή του σύγχρονου μυθιστορήματος και μια παρωδία των ιπποτικών μυθιστορημάτων, όπως την εμπνεύστηκε ο Cervantes. Ένα λογοτεχνικό έργο εξωτερικά διασκεδαστικό και εσωτερικά μελαγχολικό, μια κωμική απεικόνιση της σύγκρουσης ανάμεσα στα υψηλά ιδανικά και την μίζερη πραγματικότητα της Ισπανίας των Αψβούργων, μια ηγεμονικής δύναμης προορισμένης να κυβερνήσει τον κόσμο του 16ου αιώνα για να καταρρεύσει τον 17ο, όπως η ζωή του συγγραφέα από τον ηρωικό τραυματισμό του στην ναυμαχία της Ναυπάκτου ως τις κάθε είδους δυστυχίες που υπέφερε μέχρι το τέλος της ζωής του.
*Μια πολυσύνθετη προσπάθεια -στην οποία συμμετέχει και η βιβλιοθήκη μας- ξεκινά επίσης φέτος με κεντρικό μήνυμα «διαβάζω & αλλάζω», από φορείς που ασχολούνται με το βιβλίο:
«Ο εορτασμός της 23ης Απριλίου 2016, ως Παγκόσμιας Ημέρας του βιβλίου φιλοδοξεί να καθιερωθεί, από φορείς που ασχολούνται με το βιβλίο, να προωθήσει την έννοια του βιβλίου ως πολιτιστικού αγαθού και την ιδέα της βιβλιοφιλίας σε όλες τις ηλικίες και να αποτελέσει εφαλτήριο για νέες ενέργειες και ευκαιρίες ανάδειξης της ανάγνωσης, να λειτουργήσει ως ένα μοναδικό όχημα μάθησης, ψυχαγωγίας και προσωπικής προόδου, μέσα από το οποίο θα προωθηθεί η τόσο αναγκαία υπόθεση της παιδείας και του πολιτισμού, που παραγνωρίζονται στις μέρες μας όσο ποτέ άλλοτε…» www.greekbookday.gr