Ο Δήμος Βελβεντού συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τον Σύλλογο των φίλων της Παιδικής και Εφηβικής Βιβλιοθήκης Βελβεντού «Annete Schlumberger» εκδηλώσεις στην Παιδική Βιβλιοθήκη από τις 26 έως τις 30 Νοεμβρίου 2025.
Στη φετινή γιορτή της βιβλιοθήκης επιλέξαμε να αναδείξουμε την κυρίαρχη αντίληψη λειτουργίας των παιδικών βιβλιοθηκών που βασίζεται στη θεματική παρουσίαση. Θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια για παιδιά διαφορετικών ηλικιακών κατηγοριών με προσκεκλημένους συγγραφείς και καλλιτέχνες με θέμα τη φύση και συναντήσεις με εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και με γονείς.
Κεντρικό σημείο του τριημέρου είναι το στρογγυλό τραπέζι που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Νοεμβρίου με θέμα το σχεδιασμό δράσεων για παιδιά στις βιβλιοθήκες, τις πρακτικές ανάπτυξης των αναγνωστικών τους ικανοτήτων και την καθημερινή ζωή σε μια παιδική βιβλιοθήκη.
Θα συμμετάσχουν με ομιλίες τους οι υπεύθυνοι των παρακάτω βιβλιοθηκών Κατερίνα Φρουζάκη (Παιδική Βιβλιοθήκη Search Κηφισιάς), Πέρση Ντούλια (Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας), Πετρούλα Βόλτση (Παιδική ΒΙβλιοθήκη Συνοικισμού Καραμπουρνάκι), Αγγελική Φουρνάρη (Δημοτική Βιβλιοθήκη Φιλοθέης – Ψυχικού), Λυδία Αλαγιάννη (Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων Δήμου Σαρωνικού), Αλκμήνη Πιτσιλαδή (Δημοτική Παιδική Βιβλιοθήκη Βελβεντού), Χάιδω Πανταζή (Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης), Νεκταρία Πρασίνου (Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμοργού). Στη συζήτηση θα παρέμβουν εκπρόσωποι βιβλιοθηκών, συγγραφείς, δημοσιογράφοι και το κοινό.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων
Τετάρτη 26 Νοεμβρίου
18.30-20.00 Μα τι κάνουν τα παιδιά στη βιβλιοθήκη κάθε απόγευμα; Ελάτε στην παιδική βιβλιοθήκη να γνωρίσετε τον τρόπο που δουλεύουμε, παίρνοντας μέρος σε ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι θησαυρού.
Για εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και γονείς.
Πέμπτη 27 Νοεμβρίου
18.30-20.00 Προβολή του ντοκιμαντέρ Rediscovery με τη συνεργασία του KinderdocsΠώς μπορούν τα παιδιά να μάθουν μέσω της επαφής με τη φύση; Μια ομάδα από μαθητές και μαθήτριες περνάει δέκα εβδομάδες ανάμεσα στα δέντρα και το πράσινο, με στόχο να φτιάξουν μια κοινότητα όπως αυτά την ονειρεύονται. Αφηγητής της ταινίας είναι η ίδια η φύση, θυμίζοντάς μας πόσο βαθιά συνδεδεμένοι μαζί της είμαστε εμείς οι άνθρωποι και βοηθώντας μας να ανακαλύψουμε ξανά αυτή την επαφή, όχι μόνο ως παιδιά, αλλά ως ανθρώπινο είδος.
Η Δανέζα σκηνοθέτης Phie Ambo λέει: «Ήθελα να φτιάξω μια ταινία που θα τραβήξει την προσοχή και το ενδιαφέρον του κοινού προς τη φύση που μας περιβάλλει και την οποία αγνοούμε. Να κάνω τους ενήλικες να δουν τον κόσμο μέσα από τα μάτια των νέων ανθρώπων, και να ανακαλύψουν ξανά πράγματα από χρόνια λησμονημένα.»
Για εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά 12+
Παρασκευή 28 Νοεμβρίου
16.00-17.30: «Γλυπτική με ήχο».Με τον εικαστικό Φώτη Φλεβοτόμο
Ένα εργαστήριο για τα γλυπτά που ηχούν σαν μουσικά όργανα και τα μουσικά όργανα που μοιάζουν με γλυπτά. Αφού πειραματιστούμε με χαρτόνια, ξύλα, καλάμια, σωλήνες, μεταλλικά δοχεία, χαλίκια και νερό, θα φτιάξουμε γλυπτά που παράγουν ήχο, και αυτοσχέδια μουσικά όργανα που θυμίζουν γλυπτά. Για παιδιά 10-14 ετών
16.00-17.30: Συνάντηση της δημοσιογραφικής ομάδας της βιβλιοθήκηςμε τη συντονίστρια της ομάδας δημοσιογράφο και συγγραφέα Μελίνα Σιδηροπούλου(Στο εφηβικό τμήμα της βιβλιοθήκης)
18.00: «Μα τι κάνουν τα παιδιά στην παιδική βιβλιοθήκη;»
Βιβλιοθηκονόμοι και υπάλληλοι βιβλιοθηκών συζητούν για το σχεδιασμό δράσεων για παιδιά, τις πρακτικές ανάπτυξης των αναγνωστικών τους ικανοτήτων και την καθημερινή ζωή σε μια παιδική βιβλιοθήκη
Συζητούν: Ειρήνη Βοκοτοπούλου, Κατερίνα Φρουζάκη (Παιδική Βιβλιοθήκη Search Κηφισιάς), Πέρση Ντούλια (Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας), Πετρούλα Βόλτση (Παιδική ΒΙβλιοθήκη Συνοικισμού Καραμπουρνάκι), Αγγελική Φουρνάρη (Δημοτική Βιβλιοθήκη Φιλοθέης – Ψυχικού), Λυδία Αλαγιάννη (Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων Δήμου Σαρωνικού), Αλκμήνη Πιτσιλαδή (Δημοτική Παιδική Βιβλιοθήκη Βελβεντού), Χάιδω Πανταζή (Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης), Νεκταρία Πρασίνου (Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμοργού). Παρεμβαίνουν στη συζήτηση εκπρόσωποι βιβλιοθηκών, συγγραφείς, δημοσιογράφοι και το κοινό.
16.30 – 17.30: Καφές στη βιβλιοθήκη και γνωριμία με τον χώρο Κυριακή 30 Νοεμβρίου
18.30 – 19.30: Επίσκεψη στο Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Βελβεντού και ξενάγηση στην αίθουσα προβολής της βιοποικιλότητας της λίμνης Πολυφύτου.
Σάββατο 29 Νοεμβρίου
10.00-11.30: «Σιλουανή».Με τον συγγραφέα Θοδωρή ΠαπαϊωάννουΟι περιπέτειες μιας παρέας παιδιών στο βουνό.
Για παιδιά 8-12 ετών. (Στο εφηβικό τμήμα της βιβλιοθήκης)
10.00 – 13.30: ΦΡΗ // ΛΟΥΦΤΣ // ΛΙΒ! χάραξε τη μοναδική διαδρομή σου, αναζητώντας έναν φίλο στην ελεύθερη φύση.
Με τη φωτογράφο Νατάσσα Σκαφίδα και την ποιήτρια και κριτικό Μαρία Τοπάλη
Ένα φωτογραφικό και λογοτεχνικό εργαστήριο με αφορμή το βιβλίο «Η τελευταία αρκούδα» της Hannah Gold. Θα συζητήσουμε, θα σημειώσουμε λέξεις, θα δούμε φωτογραφίες, θα βγούμε έξω στη φύση. Θα χαράξουμε τις δικές μας διαδρομές ακολουθώντας το προσωπικό μας νήμα αναζήτησης ενός αγαπημένου προσώπου, ενός φίλου, ενός συνοδοιπόρου. Θα τυπώσουμε τις φωτογραφίες, θα τις συνθέσουμε με τις λέξεις μας, θα φτιάξουμε νέες διαδρομές με εικόνες και λέξεις και θα τις παρουσιάσουμε σε όλη την κοινότητα.
Για εφήβους ηλικίας 10-14 ετών
12.00-13.00: «Ανάποδα». Με τον συγγραφέα Θοδωρή Παπαϊωάννου
Ο Μέλιος, ένα σκαθάρι, αναποδογύρισε. Βλέπει τον κόσμο ανάποδα και μας αφηγείται τις περιπέτειές του στον ανάποδο κόσμο. Για παιδιά 4-7 ετών
10.45-12.15: Βουτιά στο σώμα!
Με τη Βίκυ Σπάχου, καλλιτέχνιδα χορού με ειδίκευση στις σωματικές πρακτικέςΔύο κοχλίες, ένας μικρός ουρανός, 11 θόλοι, ένα τεράστιο σεντόνι, 14000 αισθητήρες που διαβάζουν το έδαφος. Ένα εργαστήριο παρατήρησης του πιο προσωπικού μας χώρου μέσα από παιχνίδια σωματικής επίγνωσης και κίνησης. Για έφηβους 12+
12.30: «Ας μοιραστούμε τη φύση με τα παιδιά»Με την Ελένη Σβορώνου, συγγραφέα και υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο WWF Ελλάς
Όπως, η σχέση με το βιβλίο καλλιεργείται και τελικά γίνεται τρόπος ζωής, έτσι και η σχέση με τη φύση, σε έναν κόσμο που απομακρύνεται από αυτή, θέλει φροντίδα.
Τα παιδιά δεν εντυπωσιάζονται εύκολα από τη φύσηκαθώς έχουν δει πολλές εντυπωσιακές εικόνες από την άγρια ζωή στις οθόνες τους. Μαζί με την απώλεια της απόλαυσης της φύσης, χάνεται και η ευκαιρία που έχει ένα παιδί να αισθανθεί πως ανήκει σε έναν κόσμο που έχει ακόμη μυστήριο και ανεξερεύνητες πτυχές.
Σε αυτή τη συζήτηση-εργαστήριο θα διερευνήσουμε ορισμένους τρόπους που έχουμε να χτίσουμε τη σχέση με τη φύση στα παιδιά αλλά και στους ίδιους μας τους εαυτούς. Γιατί, αλήθεια, πότε ήταν η τελευταία φορά που αντέξαμε μισή ώρα, έστω, μόνοι στη φύση, χωρίς μουσική, χωρίς κινητό και χωρίς δραστηριότητες να γεμίζουν αυτό που εκλαμβάνουμε ως κενό; Ευκαιρία να ανοιχτούμε στον θαυμαστό μεγάλο μας κόσμο!
Για εκπαιδευτικούς και γονείς. Στο οινοποιείο Ζανδέ.
Η συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις είναι δωρεάν. • Στα εργαστήρια για παιδιά και εφήβους απαιτείται προεγγραφή. • Κρατήσεις θέσεων: newpevv@gmail.com • Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

































