Ως πότε η κάθε Δημοτική Αρχή θα κάνει μικροπολιτικές σε βάρος των καταναλωτών νερού; Πόσοι συνδημότες μας γνωρίζουν ότι ο μεγαλύτερος οφειλέτης της ΔΕΥΑΚ είναι ο Δήμος Κοζάνης; Είναι λογικό ή νόμιμο να εξακολουθούν οι Δημοτικές Αρχές να ζημιώνουν για χρόνια τη ΔΕΥΑΚ και οι ζημιές αυτές να περνάνε στους συνεπείς καταναλωτές;
Με μια νέα αντίληψη, εγκαταλείποντας την παλιά, καταστροφική νοοτροπία των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών, εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των υδάτινων πόρων του Δήμου μας, το οποίο θα βασίζεται σε σύγχρονες μεθόδους σαν κι αυτές που ακολουθούν επιτυχώς άλλοι δήμοι στην Ελλάδα.
Κύριο μέλημά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι κάθε νοικοκυριό, επιχείρηση ή υπηρεσία στο Δήμο μας θα έχουν επαρκή πρόσβαση σε πόσιμο νερό, καλύπτοντας τις ανάγκες τους και μεριμνώντας για την ασφάλεια και την υγεία τους. Στο πλαίσιο αυτό εισάγουμε νέες τεχνολογίες και συστήματα ελέγχου ενώ επεκτείνουμε, αναβαθμίζουμε και συντηρούμε τα δίκτυά μας ώστε να μη μείνει κανένας καταναλωτής στις Δημοτικές Ενότητες δίχως πόσιμο, επαρκές και καθαρό, νερό.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια επιτάσσουν την εφαρμογή τεχνικών περιορισμού, ελέγχου και πρόγνωσης των καταστροφικών συνεπειών των πλημμυρικών φαινομένων.
Στο πλαίσιο αυτής της ολοκληρωμένης διαχείρισης, αναπτύσσουμε ένα σύστημα τεχνητού νευρωνικού δικτύου (ΤΝΔ) για προσομοίωση των πλημμυρικών φαινομένων στον αστικό ιστό με στόχο αφενός τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των αιτιών γέννησής των πλημμυρικών προβλημάτων στην πόλη και τις κοινότητες και αφετέρου την αξιοποίηση των απορρεόντων όμβριων για την άρδευση του αστικού πρασίνου.
Κάθε έργο λοιπόν προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνεται με ειδικές τεχνικές προδιαγραφές χρήσης περατών μέσων δόμησης όπως πορώδης άσφαλτος, πορώδες σκυρόδεμα, κατάλληλα φρεάτια αποστράγγισης και υπόγειες δεξαμενές, έτσι ώστε να επιτύχουμε μια αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία.
Παράλληλα, στο πλαίσιο υιοθέτησης πολιτικών κυκλικής οικονομίας, αλλά και συμμόρφωσης στη νομοθεσία που αφορά τη χρήση νερού, στοχεύουμε στην επαναχρησιμοποίηση μέρους του συλλεχθέντος νερού για διάφορες χρήσεις, όπως την άρδευση του αστικού πρασίνου, τον καθαρισμό δημοσίων χώρων και οδών. Σήμερα, υπάρχουν συγκεκριμένα, αναξιοποίητα Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, με τα οποία μπορούμε να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας για ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης νερού.
Κομμάτι αυτής της νέας στρατηγικής είναι η εξυγίανση της ΔΕΥΑΚ και η ενίσχυση του αναπτυξιακού της προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό κάνουμε τακτική χρήση των ευεργετικών διατάξεων της νομοθεσίας για την ρύθμιση των χρεών των καταναλωτών ενώ αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα για την αύξηση της ρευστότητας της επιχείρησης και βάζουμε ένα οριστικό τέλος στην τακτική των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών να ζημιώνουν την επιχείρηση. Βασικός μας στόχος είναι η κάλυψη μέρους των ανελαστικών δαπανών της επιχείρησης, μέσω νέων επενδύσεων σε υποδομές της τελευταίας που θα χρηματοδοτήσουμε από διάφορα εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα. Με άλλα λόγια, μέσω επιδοτούμενων από προγράμματα έργων σε υποδομές της ΔΕΥΑΚ που θα αφορούν την ενεργειακή εξοικονόμηση και τη μείωση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης, θα βρεθούν χρήματα για την κατάργηση του ειδικού τέλους 80% επί της αξίας του νερού. Άλλωστε τούτο επιβάλλει και η νομοθεσία.
Συνεπώς, διασφαλίζοντας πόρους από την ενεργειακή εξοικονόμηση των υποδομών της επιχείρησης, αλλά και μέσω της εξυγίανσής της, βρίσκουμε χρήματα τόσο για την υλοποίηση του αναπτυξιακού της προγράμματος (υπάρχουν ακόμη περιοχές στο Δήμο Κοζάνης δίχως δίκτυο αποχέτευσης!) όσο και για την κατάργηση του τέλους ύψους 80%.