Πάσχα 2025 προ των πυλών με τις προετοιμασίες να έχουν ξεκινήσει για την μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Το τσουρέκι έχει την τιμητική του αυτές τις μέρες καθώς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Πασχαλιάς. Είναι το γλυκό έδεσμα που υπάρχει σε κάθε τραπέζι ανήμερα της Λαμπρής και συνοδεύει τη λαμπάδα που δίνουν οι νονοί στα βαφτιστήρια την Μεγάλη Τετάρτη.
Ποιος δεν έχει δοκιμάσει και δεν έχει απολαύσει στο πασχαλινό τραπέζι την αξεπέραστη γεύση ενός αφράτου και μυρωδάτου τσουρεκιού. Η αλήθεια είναι πως ως παρασκευή είναι ιδιαίτερα απαιτητική καθώς χρειάζεται τεχνική και προσοχή στα υλικά και το ψήσιμο για να μην βγει «πέτρα». Κι όμως αν ακολουθήσετε τα μυστικά και τις συμβουλές που σας προτείνουμε παρακάτω και επιστρατεύσετε το μεράκι και το κέφι σας είμαστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει!
Τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα μαστιχωτά τσουρέκια
Για να κάνετε επιτυχημένα, αφράτα τσουρέκια, εκτός το ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αγνά και φρέσκα υλικά πρώτης ποιότητας, υπάρχουν ακόμη δύο μυστικά: Προσθέτουμε το βούτυρο στο τέλος και
δεν τα παραζυμώνουμε. Η ζύμη πρέπει να ξεκουραστεί σκεπασμένη για περίπου 1-2 ώρες ώστε να φουσκώσει. Στη συνέχεια ζυμώνεται ξανά. Μια μικρή συμβουλή: Επειδή η ζύμη τείνει να κολλάει στα δάχτυλά σας, πασπαλίστε τα χέρια σας με μια πρέζα αλεύρι κατά διαστήματα πριν και κατά τη διάρκεια του ζυμώματος.
Αν θέλετε να βάλετε κόκκινο αυγό, μπορείτε να το βάλετε 10 -15 λεπτά πριν βγάλετε το τσουρέκι από το φούρνο, δηλαδή όταν η ζύμη θα είναι ακόμα ελαστική.
Ο κρόκος με τον οποίο θα αλείψετε το τσουρέκι πρέπει να είναι καλά αναμεμιγμένος με 2 κουταλιές νερό. Κάνετε ένα ελαφρύ πέρασμα με ένα πινέλο, ώστε κατά τη διάρκεια του ψησίματος το αυγό να μην «αρπάξει», ενώ το τσουρέκι μείνει άψητο.
Αν δεν έχετε σκόνη μαστίχας και μαχλεπίου, μπορείτε να τα χτυπήσετε χωριστά σε γουδί με λίγη ζάχαρη, για να μην κολλήσουν στα τοιχώματα.
Μετά το ψήσιμο, τυλίξτε τα τσουρέκια σε διάφανη μεμβράνη για να μη ξεραθούν.
Πασχαλινό Τσουρέκι: Ο Δημήτρης Μακρυνιώτης μας δίνει την παραδοσιακή συνταγή
Υλικά
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
150 γρ. βούτυρο αγελάδος
280 γρ. ζάχαρη
22 γρ. ξηρή μαγιά
200 ml γάλα πλήρες
90 ml νερό
80 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
2 μεσαία αβγά
1 1/2 κ.γ. μαχλέπι
1 1/2 κ.γ. κάρδαμο ( ή αλλιώς κακουλέ)
1/2 κ.γ. μαστίχα τριμμένη
μια βανίλια
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
200 γρ. αμύγδαλο φιλέ
Πηγή: https://www.dnews.gr