Δεν κρύβουν τη στενοχώρια τους οι κερασοκαλλιεργητές του Μεσοβούνου, Τοπική Κοινότητα του δήμου Εορδαίας, για τη δραματική μείωση της φετινής παραγωγής κερασιών που ανήλθε φέτος τουλάχιστον στο 80%.
Η κατήφεια είναι διάχυτη μεταξύ των παραγωγών, όπως δήλωσε μιλώντας στο «e-ptolemeos.gr» ο πρόεδρος του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Μεσοβούνου, Γιάννης Ασφαλτίδης. «Οι παραγωγές είναι μειωμένες τουλάχιστον σε ποσοστό 80% από τις δύο απανωτές παγωνιές στις 8 και 21 Απριλίου, τον παγετό ακτινοβολίας, που κατέστρεψε την παραγωγή γιατί ήταν στο στάδιο που μόλις είχε γίνει η καρπόδεση, με αποτέλεσμα να κάψει τα “μάτια”.»
Ανέφερε ενδεικτικά ότι «από 30 στρέμματα κερασοκαλλιέργειας ενώ έπρεπε να πάρει ένας παραγωγός 50 τόνους κεράσια πήρε μόλις 10 τόνους» και αυτό, όπως εξήγησε, «παρόλο ότι τα σχήματα κερασιάς που καλλιεργούνται στο Μεσόβουνο είναι υπέρπυκνες φυτεύσεις και οι αποδώσεις είναι μεγάλες. Φυσιολογικά η παραγωγή ξεπερνά τον 1,5 τόνο ανά στρέμμα. Φέτος όμως λόγω του παγετού χτυπήθηκε η παραγωγή τουλάχιστον κατά 80%, ενώ σε κάποια κτήματα η καταστροφή ανήλθε στο 100%.»
Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεσοβούνου ανέφερε ότι αντίστοιχη καταστροφή από τον παγετό έχει γίνει και στα μήλα που είναι και οι κυρίως καλλιέργειες στο Μεσόβουνο. «Η ίδια καταστροφή έγινε και στα μήλα, γιατί από τον παγετό έχει καεί το “βασιλικό άνθος” και μείνανε τα δεύτερα άνθη που δεν έχουν καλή ποιότητα, με αποτέλεσμα να περιμένουμε πάρα πολύ μειωμένη παραγωγή και στα μήλα, και θα είναι μάλλον ακόμα χειρότερα τα πράγματα στα μήλα.»
Ο κ. Ασφαλτίδης δήλωσε ότι τις μέρες αυτές ο ΕΛΓΑ είναι στο χωριό και κάνει καταγραφή των ζημιών στα μήλα καθώς έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών στα κεράσια και ζήτησε να γίνει δίκαιη καταγραφή των ζημιών και να δοθούν δίκαιες αποζημιώσεις», για να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι παραγωγοί τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. «Ο κόσμος θα πρέπει να στηριχτεί και ιδιαίτερα οι νέοι παραγωγοί, τα νέα παιδιά που γύρισαν τα τελευταία χρόνια στο χωριό και ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Δεν πρέπει να απογοητεύσουμε τα νέα παιδιά. Δεν ζητάμε χάρη. Ζητάμε δίκαιη καταγραφή και δίκαιες αποζημιώσεις, γιατί τα έξοδα είναι πάρα πολλά για τον καλλιεργητή, τόσο για την καλλιεργητική φροντίδα όσο και για τη συγκομιδή», τόνισε.