Την έναρξη κατασκευής της μονάδας “Πτολεμαΐδα V” τον ερχόμενο μήνα ανακοίνωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ, Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας τη Δευτέρα στην 13η Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ Α.Ε., όπου παρουσίασε τα πεπραγμένα της επιχείρησης την περίοδο που πέρασε αλλά και τις προκλήσεις και προοπτικές που αναμένεται να αντιμετωπίσει η επιχείρηση το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στα σημαντικά γεγονότα του 2014 αλλά και στη σημαντική εξοικονόμηση των λειτουργικών δαπανών, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «στις κρίσιμες περιστάσεις που περνά η πατρίδα μας, με δεδομένο το μέγεθος και τη σημασία της ΔΕΗ στην κοινωνικοοικονομική ζωή της χώρας, η σημερινή Γενική μας Συνέλευση προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία.»
Ο κ. Παναγιωτάκης επισήμανε ότι «η ΔΕΗ ήταν και παραμένει ένας από τους βασικότερους πυλώνες σταθερότητας για την εθνική μας οικονομία και την κοινωνική ζωή και, βέβαια, καθοριστικός παράγοντας για το ξεπέρασμα της κρίσης, την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη. Αυτό το απέδειξε τις δύο, τελευταίες κρίσιμες εβδομάδες. Θα το αποδείξουμε και στη συνέχεια. Παρά τις όποιες δυσκολίες σε ό,τι αφορά στην εισπραξιμότητα διαχειριζόμαστε τα προβλήματα με επιτυχία καλύπτοντας τις βασικές μας υποχρεώσεις προς τους αναδόχους των έργων μας. Έτσι εξασφαλίζουμε τόσο την επάρκεια εφοδιασμού, όσο και την καλή λειτουργία των μονάδων μας και των δικτύων μας.»
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ έκανε εκτενή αναφορά στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ Α.Ε. «Όπως έχει τονιστεί κατ’ επανάληψη ο Όμιλος ΔΕΗ ήταν και παραμένει ο μεγαλύτερος επενδυτικός φορέας της χώρας μας μετά το ίδιο το Δημόσιο. Οι επενδύσεις στο σύστημα ηλεκτρισμού είναι αδήριτη ανάγκη για τη συνεχή προσαρμογή και εκσυγχρονισμό του ώστε ν’ ανταποκρίνεται στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας και να ενσωματώνει τις κατακτήσεις της τεχνολογίας που εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς.
Οι κύριες επενδύσεις μας, σημείωσε, στοχεύουν στην ανανέωση του παραγωγικού μας δυναμικού και στη βελτίωση της αποδοτικότητας και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των μονάδων μας:
– Μεγαλόπολη V ισχύος 811 MW, με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία παραγωγής Φ.Α. : Εμπορική λειτουργία τέλος του 2015.
– Πτολεμαΐδα V ισχύος 660 MW : Θα είναι η ναυαρχίδα του παραγωγικού μας στόλου τις επόμενες 10ετίες. Η μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα τα τελευταία χρόνια, Προϋπολογισμού 1,4 δισ. Η πιο σύγχρονη μονάδα, με το μέγιστο δυνατό βαθμό αποδόσεων, 41,5% για τον ελληνικό λιγνίτη. Η φιλικότερη περιβαλλοντικά μονάδα λιγνιτικής παραγωγής, που θα αντικαταστήσει ανάλογης ισχύος παλαιές μονάδες. Η κατασκευή προγραμματίζεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, και να περατωθεί το 2019.
– Περιβαλλοντική αναβάθμιση (αποθείωση) των Μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου συνολικής ισχύος 1.595 MW. Ήδη τα έργα βρίσκονται στο στάδιο της ανάθεσης ή της διαδικασίας επιλογής αναδόχου.
– Υδροηλεκτρικοί σταθμοί : Ενεργούμε για την ολοκλήρωση του ΥΗΣ Μεσοχώρας, συνολικής ισχύος 161,6 MW με προοπτική θέσης σε λειτουργία το 2018, και απαιτούμενο κόστος 120 εκατομ. Το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορούν σε απαλλοτριώσεις.
– ΥΗΣ Μετσοβίτικου , 29 MW. Συνολική επένδυση 80 εκατ. Απομένουν 42. Αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018-2019.
– ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ : Σημαντικά έργα σε 17 νησιά όπως Σαντορίνη, Λέσβος, Κάλυμνος, Πάρος, Μύκονος, Σάμος κ.λπ με προσθήκη νέων μονάδων για την ασφάλεια εφοδιασμού, με αντικατάσταση μονάδων παλαιάς τεχνολογίας με νέες φιλικότερες στο περιβάλλον, και με αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου εξοπλισμού των Σταθμών και των υποδομών τους.
– ΑΠΕ : Μέσω της θυγατρικής μας, ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει σχεδιαστεί και αρχίζει να υλοποιείται από τη νέα Διοίκηση με επιταχυνόμενους – θέλω να πιστεύω – ρυθμούς ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο Αιολικά Πάρκα στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη, συνολικής ισχύος άνω των 150 MW. Επίσης επιχειρείται επανεκκίνηση στην εκμετάλλευση της γεωθερμίας, και συνεχίζεται η κατασκευή Μικρών Υδροηλεκτρικών Σταθμών.
Ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη αποκατάστασης της εταιρικής λειτουργία της ΔΕΗ ΑΕ καθώς και στο θεσμικό πλαίσιο προσλήψεων, λέγοντας πως η ΔΕΗ, όπως και κάθε εταιρεία , πρέπει να έχει τη δυνατότητα να προσλαμβάνει, πάντα μέσω ΑΣΕΠ, το προσωπικό που χρειάζεται, όταν το χρειάζεται και όπου το χρειάζεται, με τα δικά της κριτήρια, χωρίς άλλο περιορισμό, σύμφωνα με το επιχειρησιακό της σχέδιο και τον προϋπολογισμό της.