Μπήκαν στη ζωή μας, οι συνεδριάσεις των οργάνων της Αυτοδιοίκησης με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης. Η πρώτη μεγάλη αλλαγή, είναι στη διευκόλυνση των συμμετεχόντων, αλλά και στην μη δυνατότητα που έχουν να αλληλεπιδρούν, και μαχόμενοι να αντιπαραθέτουν τα επιχειρήματα τους.
Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή, είναι ότι η δυνατότητα αυτή, έφερε πιο κοντά τους πολίτες με τα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Πλέον, κάθε πολίτης μπορεί να συνδεθεί και να παρακολουθήσει τις συνεδριάσεις των δημοτικών και των περιφερειακών συμβουλίων.
Μπορεί ο κορωνοϊός να μας έφερε “πιο κοντά”, δεν είναι όμως λίγοι οι πολίτες που προσπάθησαν να παρακολουθήσουν συνεδριάσεις και απογοητεύτηκαν. Δυστυχώς, είναι πολλές οι φορές που το επίπεδο στους διαλόγους και η ένταση στις διαδικασίες είναι αποκρουστικά για τον πολίτη.
Σχεδόν πλήρη απαλλαγή για τις των επαγγελματιών εστίασης για την τα δικαιώματα των μουσικών παραγωγών, φέρνει η συμφωνία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων με την ΕΔΕΜ. Στην περιοχή μας, δεν υπήρχε κάποια σχετική ανακοίνωση. Θα μου πεις, στο Επιμελητήριο Κοζάνης έχουν και τα δικά τους… Τα εσωτερικά τους… Έχουν επίσης, και τις συμμαχίες τους ανά την Ελλάδα..
Πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων: Οι προβλέψεις στην Περιφέρεια μιλούν τελικά για 3500 επιχειρήσεις με τον απαιτούμενο ποσό να φτάνει 80εκ. ευρώ, με τα διαθέσιμα κονδύλια να είναι 40εκ. Φανταστείτε τι έχει να γίνει με αυτούς που θα “κοπούν”.
Τηλεδιάσκεψη για την απολιγνιτοποίηση και τη δίκαιη μετάβαση οργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης και η αρμόδια για την Κλιματική Αλλαγή Τομεάρχης Ρένα Δούρου. Καλή κίνηση. Ο κορονοϊός δεν μπορεί να σταματά την παραγωγή πολιτικής.
Παράταση της διαβούλευσης μέχρι το τέλος του μήνα, ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης, σχετικά με το master plan για τη Δίκαιη Μετάβαση. Μακάρι η παράταση να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους φορείς να συνδράμουν στη διαβούλευση. Απ’ ότι ξέρουμε πάντως, δεν σχηματίζουν …ουρές οι τεκμηριωμένες προτάσεις. Άλλωστε είναι γνωστό πως η περιοχή είναι σε μεγάλο βαθμό ανέτοιμη σε ότι αφορά το στρατηγικό σχεδιασμό.
Ο Μουσουρούλης το έχει πει ξεκάθαρα: “Χρειάζονται μηχανισμοί προσέλκυσης, υποδοχής και υποστήριξης των επενδυτών, από τη σύλληψη έως και την ολοκλήρωση της επένδυσης, και απλούστευση των προϋποθέσεων πρόσβασης όχι μόνο στα κίνητρα αλλά και στα επιχειρηματικά πάρκα που θα αναπτυχθούν στα αποκατεστημένα εδάφη”. Πείτε μου τι από αυτά έχει γίνει και τι από αυτα γίνεται. Και τι έχουμε κάνει εμείς για να γινουν. Εννοείται πως δεν πρέπει να τα περιμένουμε όλα από το “Κράτος των Αθηνών”.