Αποφασίζεις να κτίσεις ένα σπίτι..
Το πρώτο πράγμα που σκέπτεσαι είναι πώς το θέλεις..
Πόσα δωμάτια θα έχει, αν θα έχει υπόγειο, αν θα είναι ισόγειο, ποια θα είναι η χωροταξία του, ποιος θα είναι ο προσανατολισμός του (η θέα του) πόσο περίπου θα σου στοιχίσει και άλλα πολλά…
Το δεύτερο βήμα είναι να πας σε μηχανικό.
Ίσως εκεί να παρατηρηθούν προβλήματα ότι π.χ. για να γίνει όπως το σκέπτεστε το πιο πιθανόν είναι να έχετε μια κολώνα στην μέση του σαλονιού, πράγμα καθόλου ευχάριστο, οπότε το διαπραγματευόσαστε από την αρχή και εν τελεί καταλήγετε στο τελικό σχέδιο.
Αφού εκδοθεί η άδεια καλούνται οι τεχνίτες να εφαρμόσουν τα σχέδια, όπου η παρουσία του μηχανικού είναι απαραίτητη, όσο και αν ο ιδιοκτήτης έχει στο φαντασιακό του το τελικό σχέδιο, λόγω των πολλών θεμάτων που μπορούν να προκύψουν κατά την κατασκευή, από υψηλό υδροφόρο ορίζοντα κατά την θεμελίωση μέχρι την θέση του ηλεκτρολογικού πίνακα. Στο τέλος λοιπόν έχεις το σπίτι που πάντα ήθελες.
Άρα λοιπόν όλα έγινα με σχεδιασμό υπομονή αντιμετώπιση των δυσκολιών και φυσικά χρήματα.
Το να προσπαθήσεις να κτίσεις ένα σπίτι χωρίς σχέδιο και χωρίς να γνωρίζεις αν μπορεί να αντέξει τα σεισμικά φορτία και κατά ποιον τρόπο θα τα αντιμετωπίσει τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι στον πρώτο σεισμό θα οδηγηθεί στην κατάρρευση και ο ιδιόκτητες στον δρόμο έχοντας χάσει τις οικονομίες μιας ζωής σε πολύ χειρότερη θέση από ότι ξεκίνησε.
Άστεγος και άφραγκος
Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν μπορεί να γίνει άτακτα, στην τύχη, με μόνο γνώμονα το θυμικό μας. ΑΝ η λύση βρίσκεται εκεί πρέπει να γίνει με σχέδιο και προοπτική με προετοιμασία του λαού και των κρατικών υποδομών. Να υπάρχει επάρκεια φαρμάκων τροφίμων, καυσίμων κ.ά. Και αυτό απαιτεί φυσικά τεράστια προετοιμασία δύο χρόνων τουλάχιστον.
Αλλιώς θα βρεθούμε σε χειρότερη θέση από ότι ξεκινήσαμε.
Βασίλειος Τ. Παμπόρης