Θα δώσει η ΔΕΗ τις εξασφαλίσεις που ζητούν οι Δήμαρχοι;
Μια πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση έκανε προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμυνταίου ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Λιάσης σχετικά με τη στάση που φαίνεται να κρατούν ο ίδιος αλλά και οι Δήμαρχοι Εορδαίας και Κοζάνης απέναντι στη ΔΕΗ για τη σύμβαση που θα πρέπει να υπογράψει μαζί της για την παροχή θερμικής ενέργειας η Διαδημοτική Επιχείρηση που θα συσταθεί για να συμπεριλάβει τις τρεις τηλεθερμάνσεις που λειτουργούν σήμερα στην περιοχή μας.
Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του e-ptolemeos.gr “Για τη Διαδημοτική Επιχείρηση οι τρεις δήμαρχοι πήραμε απόφαση να συστήσουμε την εταιρεία αλλά δεν υπογράφουμε σύμβαση αν δεν λυθούν τα ζητήματα όλα, τόνισε ο κ. Λιάσης, λέγοντας πως δεν θα πάρουν ενέργεια από την διαδημοτική αν είναι πιο ακριβή σε κόστος. «Είμαστε αποφασισμένοι να μην υπογράψουμε τη σύμβαση αν δεν έχουμε εξασφαλίσεις από τη ΔΕΗ», τόνισε χαρακτηριστικά.»”
(σ.σ. μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το ρεπορτάζ στο https://e-ptolemeos.gr/liasis-den-tha-ypograpsoume-ti-symvasi-gia-ti-diadimotiki-epicheirisi-an-den-echoume-eksasfaliseis-apo-ti-dei)
***
Με τα λεγόμενα του κ. Λιάση ουσιαστικά επιβεβαιώνεται αυτό που γράφαμε στη στήλη προ ημερών, μετά τη συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Ενέργειας, πως το θέμα της τιμής της θερμικής ενέργειας που θα λαμβάνουν οι τρεις τηλεθερμάνσεις από τη ΣΗΘΥΑ και τη ΔΕΗ είναι και κομβικό αλλά και κρίσιμο.
Κάτι που φαντάζει απόλυτα λογικό αφού δεν είναι δυνατόν μόνο να λυθεί το θέμα της τροφοδότησης των τηλεθερμάνσεων και η κοστολόγηση της παρεχόμενης θερμικής ενέργειας να είναι σε τέτοιο ύψος που θα την καθιστά ουσιαστικά απαγορευτική τόσο για τη Διαδημοτική Επιχείρηση όσο και για τους καταναλωτές.
***
Από τη μια, λοιπόν, έχουμε κάτι που είναι λογικό και από την άλλη υπάρχει το ερώτημα κατά πόσο είναι εφικτό.
Η ΔΕΗ θα δεχτεί να δώσει τις εξασφαλίσεις που ζητούν οι Δήμαρχοι;
Χλωμό μας φαίνεται πως θα έκανε κάτι τέτοιο από μόνη της, με την έννοια ότι λειτουργεί πλέον με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με ό,τι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται.
Άρα, πού καταλήγουμε;
Στην πολιτική παρέμβαση; Μάλλον…
Θα υπάρξει τέτοια και σε ποιο βαθμό;
Το μέλλον θα δείξει…
Το σκωτσέζικο ντους με τις Μονάδες.
Κάτι από σκωτσέζικο ντους (κρύο- ζεστό) θυμίζει το θέμα της διάρκειας λειτουργίας των Μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που λειτουργούν ακόμα στην περιοχή μας.
Προχθές μάθαμε δια στόματος του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΗ, του κ. Γιώργου Στάσση, ότι η υπερσύγχρονη Μονάδα Πτολεμαΐδα V που δεν πρόλαβε καλά καλά να ξεκινήσει να δουλεύει θα σταματήσει το 2026!
Σε δύο χρόνια, δηλαδή.
***
Μέχρι τώρα βέβαια ξέραμε πως θα λειτουργεί τουλάχιστον μέχρι το 2028, αλλά αυτός ο σχεδιασμός φαίνεται πως άλλαξε χωρίς να έχει διευκρινιστεί προς το παρόν τι θα γίνει με τη Μονάδα αυτή, για την οποία ξοδεύτηκαν ουκ ολίγα χρήματα.
Θα συνεχίσει τη λειτουργία της με φυσικό αέριο, με υδρογόνο ή με κάποιο άλλο καύσιμο;
Κινδυνεύουν και όσοι ανεβάζουν φωτογραφίες με φαγητά στο facebook;
Προφανώς θα έχετε διαβάσει ή ακούσει την είδηση πως η Εφορία εντόπισε τη μεγάλη φοροδιαφυγή που υπήρξε σ’ έναν γάμο, μέσα από τις αναρτήσεις που έκαναν οι νεόνυμφοι σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά στο facebook.
Είδηση που προκάλεσε τον έντονο και εύλογο προβληματισμό αλλά και την ανησυχία πολλών χρηστών του facebook, ειδικά όλων εκείνων που έχουν τη συνήθεια να ανεβάζουν σε καθημερινή, σχεδόν, βάση φωτογραφίες με το φαγητό που ετοίμασαν για το μεσημεριανό τραπέζι, συνοδεύοντας το με τη λεζάντα «Έτοιμο το φαΐ μας. Κοπιάστε!!!», ή «Το φαΐ πέτυχε. Θα φάμε πάλι καλά σήμερα!!!»
***
Προβληματισμός και ανησυχία μήπως αυτές οι αναρτήσεις που θεωρούνται ιδιαίτερα δημοφιλείς και συγκεντρώνουν κατά κανόνα πολλά like τραβήξουν τα βλέμματα και της Εφορίας, η οποία αντί να τους επιβραβεύσει που με βάση τη φωτογραφία φαίνεται να το πέτυχαν το φαγητό, αρχίσει να ψάχνει το Ε1 τους και αν κρύβουν κάποιο εισόδημα και τους βγει τελικά το φαγητό ξινό.
Γι’ αυτό πολλοί απ’ αυτούς σκέφτονται σοβαρά να αραιώσουν έως και να σταματήσουν τέτοιου είδους αναρτήσεις τουλάχιστον μέχρι να φανεί αν η Εφορία κάνει και τέτοιου είδους λεπτομερειακό έλεγχο στα προφίλ των φορολογουμένων στο facebook ή περιορίζεται στο να ελέγχει αναρτήσεις που σχετίζονται με γάμους, βαπτίσεις, γενέθλια και άλλου είδους γκλαμουράτες εκδηλώσεις.