Μήνυμα πρόωρου τέλους του λιγνίτη με παράλληλη διακοπή λειτουργίας της «Πτολεμαΐδα 5»(με λιγνίτη) το 2026 και όχι το 2028, έστειλε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, μιλώντας σε ειδικό φόρουμ επενδυτών στο Λονδίνο.
Η διοίκηση της ΔΕΗ πάντως απέφυγε να προσδιορίσει το μέλλον του συγκεκριμένου σταθμού, δηλαδή αν θα συνεχίσει να παράγει ρεύμα με άλλο εναλλακτικό καύσιμο, δηλαδή με φυσικό αέριο ή υδρογόνο.
Στην παρουσίαση που έγινε η διοίκηση της ΔΕΗ χάραξε τη νέα στρατηγική της ως μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία η οποία επεκτείνεται και σε νέες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ο κ. Στάσσης, στην παρουσίαση που έκανε στη διάρκεια της Capital Markets Day για το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της τριετίας 2024 – 2026 μίλησε ανοιχτά για το άνοιγμα της ΔΕΗ στη Βουλγαρία ή και σε άλλες αγορές της ευρύτερης περιοχής με στόχο να χτίσει ένα επιπλέον χαρτοφυλάκιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) εγκατεστημένης ισχύος 1,1 GW το 2030.
Την επόμενη τριετία, η εγκατεστημένη ισχύς θα αυξηθεί από τα 10,7GW στα 13,1GW, παρά το κλείσιμο λιγνιτικών και άλλων ρυπογόνων μονάδων εγκατεστημένης ισχύος 2,8GW μέσα στην τριετία.
Σύμφωνα με το business plan του Ομίλου ΔΕΗ, η επόμενη τριετία θα είναι η τριετία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή. Το 2026 η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ του ομίλου θα διπλασιαστεί σε σχέση με σήμερα και θα φτάσει τα 8,9GW. Σε τρία χρόνια, οι ΑΠΕ θα αποτελούν το 68% του συνόλου της εγκατεστημένης ισχύος του Ομίλου ΔΕΗ, μέσα από επενδύσεις και συνεργασίες σε Ελλάδα και Ρουμανία αλλά και άλλες περιοχές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και στη Βουλγαρία.
Ως συνέπεια των παραπάνω επενδύσεων σε ΑΠΕ, η παραγωγή ενέργειας το 2026 θα γίνει πιο πράσινη, με το 54% της ενέργειας να έρχεται από ΑΠΕ.