Με στόχο τη δημιουργία του πρώτου υδρογονάδικου όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη τη Βαλκανική χερσόνησο, ως μία από τις πρώτες εφαρμογές στη Δυτική Μακεδονία σχετικά με την ανάπτυξη των τεχνολογιών υδρογόνου, η Περιφέρεια φέρνει ξανά το προσκήνιο το μεγάλο προσωπικό στοίχημα του Γιώργου Κασαπίδη, μετά και την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τη ΔΕΠΑ Εμπορίου.
Ο «Άσπρος Δράκος», το μεγάλο project που παρουσιάστηκε στις 9 Οκτωβρίου του 2019, από τον Περιφερειάρχη στις Βρυξέλλες, αποκτά πλέον έναν έμπειρο τεχνικό σύμβουλο(ΔΕΠΑ Εμπορίας) , ο οποίος θα υποστηρίξει την πρόταση της Δυτικής Μακεδονίας το επόμενο διάστημα, διεκδικώντας σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο, στα επόμενα τρία χρόνια δεν μιλάμε πλέον για πιλοτικές δράσεις αλλά για εφαρμογές σχετικά με την τεχνολογία υδρογόνου, με την Ε.Ε. μετά την εκλογή της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιν, να έχει κάνει άλματα στο συγκεκριμένο τομέα αναδεικνύοντας συνεχώς το υδρογόνο ως το καύσιμο του μέλλοντος στην Ευρώπη.
Ο στόχος του υδρογονάδικου, περιγράφεται στην πρόταση της Περιφέρειας στο Πρόγραμμα του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου «GR-Energy» 2014-2021. H πρόταση αφορά το κτήριο του πρώην Κτηνιατρικού Εργαστηρίου Κοζάνης, το οποίο πρόσφατα παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια.
Στόχος είναι το συγκεκριμένο κτίριο να αποτελέσει το πιο πράσινο και σύγχρονο κτίριο στην Ελλάδα με την ανάπτυξη όλων των νέων καινοτόμων μορφών ενέργειας.
Εκεί η ενέργεια που θα παράγεται από το φωτοβολταϊκό πάρκου που θα παράγεται, θα χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του κτιρίου ενώ η υπόλοιπη ενέργεια θα αποθηκεύεται στους συσσωρευτές του συστήματος αλλά και στους συσσωρευτές υδρογόνου.
Η επένδυση για το σύστημα παραγωγής και αποθήκευσης υδρογόνου αγγίζει τις 893.000 ευρώ, ενώ το σύστημα ανεφοδιασμού υδρογόνου φτάνει στις 670.000 ευρώ.
Μέσα στην συνολική επένδυση των 2.200.000 ευρώ προβλέπεται και η προμήθεια ενός αυτοκινήτου υδρογόνου το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, ενώ το υδρογονάδικο θα τροφοδοτεί και τα 10 απορριμματοφόρα υδρογόνου τα οποία θα προμηθευτεί κυρίως ο Δήμος Κοζάνης, μέσω της πρότασης για την παραγωγή υδρογόνου από την επεξεργασία της λυματολάσπης της ΔΕΥΑΚ.