Το αποτύπωμα του μεγάλου φωτοβολταϊκού ισχύς 204MWH το οποίο κατασκευάζει στην περιοχή των Λιβερών του Δήμου Κοζάνης, παρουσίασε σήμερα η εταιρεία ΕΛΠΕ, με συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ.
Το έργο, έχοντας μία ιστορία 10 ετών, όταν και έγινε η πρώτη αίτηση αδειοδότησής του, αποτελεί το μεγαλύτερο υπό κατασκευή έργο στο πεδίο των ΑΠΕ για την εγχώρια αγορά και ένα από τα μεγαλύτερα σε όλη την Ευρώπη. Η κατασκευή του ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2020 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ στις αρχές του 2022 προβλέπεται να συνδεθεί στο δίκτυο και να προσφέρει 350 μεγαβατόρες ανά έτος, ικανές να ηλεκτροδοτήσουν 75.000 νοικοκυριά.
Η ανάπτυξή του γίνεται σε δημόσια έκταση 4.400 στρ. για την οποία τα ΕΛΠΕ κατέβαλαν τίμημα 1,5εκ. ευρώ και αποτελείται από 18 επί μέρους έργα, τα οποία αφού συνδεθούν σε έναν υπό κατασκευή υποσταθμό στη συνέχεια θα «κουμπώσουν» στο δίκτυο υψηλής τάσης της Καρδιάς.
Η χρηματοδότησή του γίνεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα ανάπτυξης και ανασυγκρότησης κατά 75εκ. ευρώ, 25εκ. προέρχονται από εμπορικές τράπεζες και ένα μέρος των κονδυλίων από ιδία κεφάλαια.
Το έργο έχει ολοκληρωθεί κατά 50% και αναμένεται να συμβάλει στο 9% της ηλεκτροδότησης του διασυνδεμένου συστήματος, ενώ υπάρχει και η πρόβλεψη για την ενίσχυση του μεγάλου project για το υδρογόνο που προωθεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με την ονομασία «White Dragon».
Κύριος εργολάβος του έργου είναι η JUWI, η οποία έχει προσλάβει πολλές(60%) εργολαβικές εταιρείες από την περιοχή, με 350 θέσεις εργασίας αυτή τη στιγμή. Όπως τόνισε ο υπεύθυνος του έργου, Σωτήρης Καπέλος «πρόκειται για υψηλού επιπέδου εταιρείες με ανεξάρτητες δυνατότητες σε μηχανήματα και προσωπικό που πιάνουν τα χρονοδιαγράμματα».
Παράλληλα απαντώντας σε ερώτηση του «Π», ο κ. Καπέλος σημείωσε πως σε φάση λειτουργίας θα υπάρχουν 30 άμεσες θέσεις εργασίας, σε θέματα ασφάλειας, συντήρησης, καθαρισμού, ενώ φυσικά θα αξιοποιηθεί και η εμπειρία εργαζομένων από την περιοχή σε ηλεκτρολογικά θέματα.
Όπως τόνισαν τα στελέχη της ΕΛΠΕ τα κέρδη στον τομέα της εργασίας μπορεί να αργήσουν να αποτυπωθούν, αλλά θα είναι πολλαπλά για τη Δυτική Μακεδονία που θα συνεχίσει να αποτελεί κέντρο ενεργειακών εξελίξεων, με ανάπτυξη ενεργειών και στο τομέα της αποθήκευσης ενέργειας.
Για την τοπική κοινωνία, η πρόβλεψη είναι η απόδοση περίπου 500.000 ευρώ ανά έτος στους λογαριασμούς τριών χωριών(Λιβερών, Σιδερών και Ασβεστόπετρας), καθώς και στα ταμεία των Δήμων Κοζάνης και Εορδαίας, οι οποίοι εντάσσονται και στο δίκτυο συνεργαζόμενων με τα ΕΛΠΕ Δήμων, ώστε να πραγματοποιούνται και άλλες κοινές δράσεις.
Παράλληλα θα υπάρχουν παροχές και στους κτηνοτρόφους της περιοχής, ενώ για την αναδάσωση θα δοθεί άλλο 1.5εκ. ευρώ, καθώς και προϊόντα περιορισμένης υλοτόμησης που πραγματοποιήθηκε πάντα με βάση τις υποδείξεις του Δασαρχείου.
Στο έργο θα υπάρχουν διάδρομοι για τη διακίνηση του ζωικού κεφαλαίου και οι δρόμοι θα είναι ανοιχτοί για όλους, ενώ όπως είπε ο Σωτήρης Καπέλος, αυτή τη στιγμή δίνονται περίπου 15-20εκ. άμεσα στην τοπική κοινωνία και τις τοπικές εταιρείες που εργάζονται στην κατασκευή, χωρίς να υπολογιστούν έμμεσες οικονομικές δραστηριότητες σε εστίαση, ξενοδοχεία κλπ. από εργαζόμενους που προέρχονται από άλλες περιοχές.
Τα ΕΛΠΕ, μέσω των ΕΛΠΕ- ΑΠΕ στοχεύουν στην ανάπτυξη 2000MWH μέχρι το 20230.
Ζήσης Πιτσιάβας