Ιδιαίτερα πλούσιο είναι το πλάνο της ΕΤΒΑ για τις Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙ.ΠΕ.) και για την επέκταση δραστηριοτήτων, όπως σε ψυχόμενα logistics, αποθήκες ενέργειας και διαχείριση επεξεργασμένων βιομηχανικών αποβλήτων για την παραγωγή βιοαερίου, χώματος ή λιπάσματος.
Το νέο πλάνο επενδύσεων
Οπως λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος Θάνος Ψαθάς, το επενδυτικό σχέδιο για τις νέες ΒΙ.ΠΕ. υπολογίζεται να βασιστεί χρηματοδοτικά κατά το ήμισυ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το υπόλοιπο σε ίδια κεφάλαια της εταιρείας και δανεισμό. «Είμαστε σε επαφή με τους μετόχους μας, την Τράπεζα Πειραιώς και το Υπερταμείο, προκειμένου να προχωρήσουμε με αντικειμενικό στόχο τη δημιουργία καλών και σύγχρονων ΒΙ.ΠΕ.», αναφέρει ο κ. Ψαθάς επικροτώντας την απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης να αφήσει ανοιχτή την πόρτα σε νέες προτάσεις υπαγωγής στο Ταμείο Ανάκαμψης, σε συνέντευξη του στο newmoney.gr .
«Απόλυτη προτεραιότητα για εμάς είναι η Θεσσαλονίκη, την οποία θεωρούμε και “βιομηχανομάνα της χώρας”». Από εκεί και πέρα η εταιρεία, σύμφωνα με τον κ. Ψαθά, σχεδιάζονται επενδύσεις σε νέες βιομηχανικές περιοχές στο Λιτόχωρο, στην Κόρινθο, στη Μεγαλόπολη, στο Βελεστίνο, στη Λαμία, στην Κέρκυρα, ακόμα και στην Αττική. «Στη Μεγαλόπολη, την οποία θεωρούμε καλή περίπτωση λόγω της σημαντικής ζήτησης που υπάρχει στη γειτονική ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης, αλλά και λόγω του προγράμματος απολιγνιτοποίησης, βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τον δήμο για μια έκταση 1.800 στρεμμάτων.
Εντύπωση, πάντως, προκαλεί η απουσία της Δυτικής Μακεδονίας, όπου υποτίθεται ότι με τον Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης, όπως στην περίπτωση της Μεγαλόπολης, θα πριμοδοτηθεί επιπρόσθετα λόγω των κινήτρων που θα δοθούν για την εγκατάσταση νέων βιομηχανιών.
«Δυστυχώς, η περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας είναι αρκετά περίπλοκη. Αφενός λείπουν αρκετές υποδομές που συνήθως καθιστούν μια Βιομηχανική Περιοχή πετυχημένη, όπως πρόσβαση σε σιδηροδρομικό δίκτυο, λιμάνι, εκπαιδευμένο προσωπικό κ.ο.κ. Αφετέρου τα λιγνιτικά πεδία της ΔΕΗ που θα ενταχθούν στο υπό σχεδιασμό πάρκο είναι ακατάλληλα για να στήσεις βιομηχανικές περιοχές. Ολα αυτά ήταν ανοιχτού τύπου ορυχεία, τα οποία κάλυπτε μετά χώμα ή τέφρα που ποτέ δεν πατήθηκαν. Αρα δεν χτίζονται παρά μόνο κάνουν, π.χ., για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών. Θα μπορούσαν να γίνουν κινήσεις αναβάθμισης των υποδομών και εκπαίδευσης του κόσμου, αλλά ως εγχείρημα φαντάζει πολύ δύσκολο. Ελπίζω να πετύχει!».
Για την ανάπτυξη της Βιομηχανικής Περιοχής της Κοζάνης: «Δυστυχώς, ενώ όλα είναι έτοιμα, για κάποιον λόγο η αδειοδότησή της εδώ και δυόμισι χρόνια είναι κολλημένη στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, με το πρόσχημα ότι πάντα κάτι λείπει από τον φάκελο. Ετσι όμως επενδύσεις δεν μπορούν να γίνουν», τονίζει. Γι’ αυτό και επισημαίνει την ανάγκη το νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί να απλοποιεί σημαντικά και τις διαδικασίες. «Επίσης, να άρει αδικίες, όπως το δικαίωμα άλλων φορέων διαχείρισης που τυχόν συγκροτηθούν να χρησιμοποιούν ατελώς τις υποδομές μας. Αυτό είναι άδικο και δεν σας κρύβω από τότε που η προηγούμενη κυβέρνηση το πέρασε έχουμε πατήσει φρένο σε επενδύσεις που θέλαμε να κάνουμε. Δεν γίνεται να δαπανάς κεφάλαια για υποδομές και έπειτα να έρχεται κάποιος και να τα οικειοποιείται ατελώς», διαμαρτύρεται ο κ. Ψαθάς.