Στο προσκήνιο μπήκε για ακόμη μια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αμυνταίου το θέμα της «ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ», που αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, αλλά και όχι μόνο.
Αιτία, αυτή τη φορά, αποτέλεσε ο ορισμός του Διοικητικού Συμβουλίου της «ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΕ ΟΤΑ». Η συνεδρίαση αυτή τη φορά μπόρεσε να γίνει καθώς υπήρχε απαρτία στο σώμα (η προηγούμενη συνεδρίαση είχε αναβληθεί ακριβώς για το σκοπό αυτό), και μετά από κανονική ψηφοφορία που στήθηκε προκειμένου να συμπληρωθεί το νέο 9μελές διοικητικό συμβούλιο.
Θυμίζουμε ότι το θέμα της «ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ» έχει μεγάλη …ιστορία, ενώ μείζον ζήτημα είχε προκύψει όταν ο δήμαρχος είχε «καθαιρέσει» τον τότε πρόεδρο Κ. Θωμαΐδη, κίνηση που οδήγησε σε «αποστασία» και παραιτήσεις μελών της τότε διοίκησης της εταιρείας.
Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, το θέμα της ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ δυναμίτισε από την αρχή την ατμόσφαιρα ήδη από το ημίωρο του δημάρχου, όταν και απαντώντας σε ερώτηση ο δήμαρχος Άνθιμος Μπιτάκης υπεραμύνθηκε των χειρισμό του για την υπεράσπιση των συμφερόντων της εταιρείας, λέγοντας χαρακτηριστικά χαρακτηριστικά πως: «Τον δημόσιο χαρακτήρα της ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ τον υπερασπίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις και με την υγεία μου, στην αποκεντρωμένη, στο άρθρο 152, στην Εθνική Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. Δώσαμε μάχες και στην Εθνική αρχή Διαφάνειας. Το υπερασπίστηκα και στο ΣτΕ.».
Για την αλλαγή της διοίκησης, σχολίασε δε: «Εσείς αν είχατε έναν οικονομικό διευθυντή να σας κάνει ένα επενδυτικό πρόγραμμα μη υλοποιήσιμο, τι θα κάνατε τον διευθυντή και το ΔΣ;».
Στα διαδικαστικά και τα της ψηφοφορίας, όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση, ο αριθμός των μελών της διοίκησης της «ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ» ορίστηκε σε εννιά άτομα, με τον δήμαρχο να ορίζει τα 3/5 των μελών δηλαδή έξι μέλη (και έξι αναπληρωματικά).
Τα έξι άτομα με απόφαση δημάρχου:
Τακτικά: Μπιτάκης Άνθιμος, Δεμερτζίδης Στυλιανός, Βεράνη Φωτεινή, Μιχαηλίδου Αγγελική, Ράβη Χρυσούλα, Τσιτσιοπούλου Μαρία
Αναπληρωματικά: Μπερμπερίδης Πέτρος, Γυρίκη Ελένη, Τσότρα Αναστασία, Μιχαηλίδου Βασιλική, Κόπτσης Νικόλαος, Λιμπίτκας Νικόλαος
Έπειτα από προτάσεις που έγιναν και την ψηφοφορία που ακολούθησε (με κανονικά ψηφοδέλτια), αποφασίστηκε να μπουν ως τακτικά μέλη ο Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης ως αιρετός (με αναπληρωματικό τον Χρήστο Ιωάννου) και τα άλλα δύο άτομα της διοίκησης: Τασόπουλος Βασίλειος και Στρατάκη Λαμπρινή (ορίστηκαν αναπληρωματικά οι κ.κ. Σουλτάκη και Γκιώζη).
Η αντιπολίτευση
«Μόνο στην πράξη δεν υπερασπίστηκε ο δήμος το δημόσιο χαρακτήρα της εταιρείας», τόνισε ο κ. Ελευθεριάδης, λέγοντας πως αυτός θα κριθεί στο δρόμο και στην πράξη, προσθέτοντας ότι «αυτή η επιχείρηση είναι ένα μεγάλο πανηγύρι που μας κοστίζει παπάδες».
Την ανάγκη να υπάρχει διαφάνεια ζήτησε ο κ. Γρομπανόπουλος.
Ο κ. Θωμαΐδης, που ήταν πρόεδρος της εταιρείας, κατέκρινε την εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου που «σύρθηκε σε ψηφοφορία» όπως είπε, θέτοντας και επί μέρους θέματα, όπως αυτό της χρηματοδότησης για την ένταξη στον Αναπτυξιακό ώστε να γίνει το νέο εργοστάσιο, κάτι που τόνισε ότι έπρεπε να γίνει. «Η νομική οδός με τον κ. Ιωσηφίδη ενέχει κινδύνους», σχολίασε επίσης.
«Ζητήστε συγνώμη από το δήμαρχο, σας έχει προφυλάξει πολύ, επί θητείας σας προκύπτουν κολάσιμες πράξεις», είπε ακολούθως και μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος κ. Μπερμπερίδης.
Μπιτάκης: «Να κάνουμε ένα σύγχρονο εργοστάσιο στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις»
Λαμβάνοντας το λόγο ο δήμαρχος Άνθιμος Μπιτάκης απάντησε πως πρέπει να προσέξουν πολύ εάν και εφόσον πρέπει να γίνει ειδική συνεδρίαση, αιτιολογώντας το: «Μήπως μας βλάψει η ανταγωνισμός. Να μη δώσουμε μήνυμα ανησυχίας ότι το εργοστάσιο καταρρέει. Μην δημιουργήσουμε ανησυχία στην αγορά. Μην ξεσηκωθούμε επειδή αγοράσαμε έναν πλυντήρα και αυξήσαμε τη γραμμή παραγωγής…»
Ο νομοθέτης ρητά δίνει τη πλειοψηφία στον δήμαρχο να ορίσει τα μέλη, είπε σε σχέση με το νέο διοικητικό συμβούλιο, κατακρίνοντας τις προσφυγές που έγιναν καθώς οι καθυστερήσεις θα έφερναν πρόβλημα στο εργοστάσιο και συμπολίτες θα έχαναν μεροκάματα: «Οι προσφυγές ακυρώθηκαν από την Αποκεντρωμένη, είναι ανούσια προσφυγή για το αν θα υπάρχουν κάλπες. Να πηγαίναμε στο ΣτΕ να δικαιωνόμασταν αλλά στο μεταξύ δε θα λειτουργούσε το εργοστάσιο;», είπε ενδεικτικά.
Μη έχοντας χρηματοδότηση θα μπούμε σε λογική να βγάλουμε οικοδομικές άδειες; Η θα πάμε να εκσυγχρονίσουμε το υφιστάμενο; Εγώ είχα προτείνει κάτι που δεν υιοθετήθηκε. Προχωράμε μόνοι μας σαν δήμος . Να κάνουμε ένα σύγχρονο εργοστάσιο στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, εκτός αν βρούμε χρηματοδότηση για το μεγαλόπνοο σχέδιο», κατέληξε στην τοποθέτησή του.
Από τη συζήτηση δεν έλειψαν οι λεκτικές αντιπαραθέσεις με τον κ. Θωμαΐδη, με δύο θέματα ιδίως να επισημαίνονται από τη δημοτική αρχή: Το πρώτο, μια σύμβαση που είχε βγει στον αέρα με υπογραφή του πρώτου, ενώ αυτός ήταν έκπτωτος από το αξίωμα του προέδρου, κάτι που θα δημιουργούσε πρόβλημα με τον εργολάβο που θα ανέκυπτε, αλλά και για το θέμα της δανειακής σύμβασης που ζητήθηκε από την τράπεζα για την αίτηση χρηματοδότησης για τη νέα πρόταση εργοστασίου, όταν η τράπεζα ζήτησε εγγυήσεις για να δικαιολογήσει τα κεφάλαια και μάλιστα τότε δόθηκε χρηματικό ποσό 10.000 ευρώ.