Οι δύο εναλλακτικές προτάσεις με στόχο την ευρωστία και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της επιχείρησης «ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΕ ΟΤΑ», τέθηκαν επί τάπητος στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης του Δήμου Αμυνταίου, που είχε ως αποκλειστικό θέμα συζήτησης την ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ.
Ο δήμαρχος Άνθιμος Μπιτάκης, όπως αποκλειστικά είχε παρουσιάσει ο «Π», φιλοδοξεί να φέρει στην επιχείρηση ένα σχήμα πολυμετοχικότητας, με απώτερο στόχο την ενεργοποίηση των τοπικών επιχειρηματιών και ιδίως οινοποιείων, μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
Και οι δύο προτάσεις Μπιτάκη που παρουσιάστηκαν στο σώμα και θα τεθούν προς ψήφιση σε έτερη συνεδρίαση, αφορούν είτε στη συμμετοχή της τοπικής επιχειρηματικότητας στη μετοχική σύνθεση , είτε σε αποκλειστική διανομή στην τοπική επιχειρηματικότητα.
Η λέξη κλειδί στο στοίχημα ανάπτυξης του ΞΙΝΟΥ ΝΕΡΟΥ είναι τα κανάλια διανομής, ενώ όπως ειπώθηκε και στη συνεδρίαση η διαδικασία θα μπορούσε να γίνει με διεθνή διαγωνιστική διαδικασία. Στόχος του δήμου είναι το άνοιγμα στην τοπική κοινωνία, και ο πλούτος της περιοχής να αποδίδεται στους κατοίκους της, για αυτό και το άνοιγμα Μπιτάκη σε οινοποιεία.
Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Αμυνταίου, στόχος των (εναλλακτικών) προτάσεων είναι η ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και η απαλλαγή της επιχείρησης ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ ΑΕ από τις παθογένειες του παρελθόντος. Κάνοντας τη σύγκριση με το τι ισχύει σήμερα, ο Δήμαρχος παρουσίασε αναλυτικά τη στρατηγική κατεύθυνση του προτεινόμενου πλαισίου.
ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ: Ένα θέμα πρωτίστως πολιτικό
Λαμβάνοντας το λόγο, αρχικά, ο δήμαρχος Αμυνταίου Άνθιμος Νπιτάκης τόνισε: «Το ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ είναι θέμα πρωτίστως πολιτικό… Πρόκειται για ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί. Η λειτουργία της εταιρείας απασχολεί για σχεδόν 25 χρόνια. Όλες οι δημοτικές αρχές διαχρονικά συνεργάστηκαν με τον ιδιωτικό τομέα και οι όροι συνεργασίας γινόταν ερήμην του ΔΣ και πολλές φορές εν αγνοία των όρων. Την περίοδο 2007-2010: το 2008 υπήρξε καθολική απόφαση του ΔΣ και ΔΣ στην κατασκευή νέας βιομηχανικής μονάδας παράλληλα. Ιδρύθηκε μια νέα εταιρεία, αλλά δημιουργήθηκαν τέτοια προβλήματα που οι δημοτικές αρχές αποφάσισαν να την ακυρώσουν.
Τα αίτια της προβληματικής σχέσης, όπως στοιχειοθέτησε μέσα από 11 σημεία ο δήμαρχος είναι: Πλειοψηφία ιδιώτη έναντι του Δήμου, πλειοψηφία ιδιώτη στον έλεγχο του ΔΣ, αλλαγή επωνυμίας, πλήρης αποκοπή από την τοπική κοινωνία, απαξίωση της επιχείρησης κ.α.», τόνισε μεταξύ άλλων.
Ο δήμαρχος παρουσίασε την ιστορία του θέματος και πως έχει συζητηθεί το ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ σε προηγούμενα δημοτικά συμβούλια, κάνοντας λόγο για αποφάσεις που «άφηναν κάποιες πόρτες ανοιχτές».
Αναδρομή σε παλαιότερες αποφάσεις δημοτικών παραγόντων
Ο κ. Μπιτάκης μετέφερε στον κόσμο μέσω των πρακτικών παλαιότερων συνεδριάσεων που για ώρες διάβαζε στη συνεδρίαση, ότι υπήρξαν αντιπαραθέσεις ως προς την λειτουργία της εταιρείας για τις αποφάσεις που εγκρίθηκαν, με μέλη του συμβουλίου να του καταλογίζουν ότι μεταφέρει επιλεκτικά αποσπάσματα κειμένων.
Από το 2002 έως το 2022 υπήρχε συγκρουσιακό κλίμα , τόνισε ο κ. Μπιτάκης, παραθέτοντας πρακτικά συνεδριάσεων. Επίσης, αναφέρθηκε στη σύμβαση του 2011 με τη “Μαλαματίνα”, παραθέτοντας απόσπασμα δικηγόρου, η οποία λέει ότι «ήταν σκανδαλωδώς υπέρ των συμφερόντων της Μαλαματίνας», κάνοντας λόγο για «ζημιά που υπέστη ο δήμος» και πως «συντρέχουν σοβαρότατα ποινικά αδικήματα».
Περιέγραψε τι ειπώθηκε σε άλλη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 2013 και ακολούθησαν και άλλα έγγραφα τα οποία και διάβασε στο σώμα. «Πάντα οι επόμενοι κατηγορούσαν τον προηγούμενο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπιτάκης, λέγοντας πως όλο αυτό το συγκρουσιακό κλίμα είναι ενάντια στην εταιρεία.
Το κλίμα ήταν έκρυθμο κατά την τοποθέτηση του δημάρχου, μιας και υπήρξαν αντιδράσεις, με τον π. βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σέλτσα να παρεμβαίνει σχετικά, ενώ ο κ. Μπιτάκης έκανε λόγο για μια «εικόνα που δεν μας τιμάει σαν αυτοδιοίκηση», ως προς τη μέχρι τώρα διαχείριση του θέματος.
Η συζήτηση του θέματος προκάλεσε την παρέμβαση του κ. Λιάση (πρώην Δημάρχου Αμυνταίου και νυν υποψηφίου Δημάρχου εκ νέου) ο οποίος μεταφέροντας επίσης αποσπάσματα από παλαιότερες συνεδριάσεις , είπε ότι «Ο δήμαρχος κάνει σπέκουλα προς το παρελθόν», και ότι ο κ. Θεοδωρίδης προσπαθούσε πολύ ορθά να λύσει το θέμα.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε, επίσης, στα προβλήματα που δημιούργησε το άρθρο 265, ενώ λίγο αργότερα αναρωτήθηκε αν «μήπως με τις παλαιότερες αποφάσεις μας ανοίξαμε τον ασκό του Αιόλου». Επίσης, αναφέρθηκε και σε αποφάσεις του ΣτΕ απορρίπτοντας προσφυγή του Δήμου Αμυνταίου. «Κάποτε ανοίξαμε την πόρτα και τώρα ίσως είναι αργά», σχολίασε επίσης ο δήμαρχος.
Σχολίασε το ό,τι αθωώθηκαν (καλώς όπως είπε) από το ποινικό κομμάτι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας για τις αποφάσεις τους στις δίκες που είναι σε εξέλιξη μετά από αγωγές εμπλεκομένων εταιρία, ενώ το αστικό κομμάτι τρέχει για τις ζημιές που προκλήθηκαν, σημείωσε ο κ. Μπιτάκης, αναφορικά με το κομμάτι των αποκλειστικών διανομών (γιατί όπως είπε, όλοι οι δήμαρχοι που πέρασαν έκαναν αποκλειστικές διανομές).
«Οι πράξεις μου και η άμυνά μου να σώσω μια δημοτική περιουσία, μου έφεραν αγωγές εναντίων μου εκατομμυρίων ευρώ», τόνισε λίγο αργότερα ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι στις προτάσεις του ΣΔΑΜ το 2020 είχε κάνει λόγο για ΣΔΙΤ στο Ξινό Νερό, ύψους 20 εκ. ευρώ.
Οι δύο προτάσεις και τα εναλλακτικά σενάρια
Στη συνεδρίαση ο Άνθιμος Μπιτάκης παρουσίασε εγγράφως τις δύο προτάσεις του, παρουσιάζοντας το πριν και το μετά στο ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ με αυτές τις δύο προτάσεις: Η μία αφορά στη συμμετοχή της τοπικής επιχειρηματικότητας στη μετοχική σύνθεση της ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ ΑΕ και η δεύτερη αφορά σε αποκλειστική διανομή των προϊόντων στην τοπική επιχειρηματικότητα, παρουσιάζοντας σε γράφημα τι αποτέλεσμα έχει η κάθε πρόταση.
Δηλαδή: ενώ στην σημερινή κατάσταση ισχύει ότι το ποσοστό του ιδιώτη στη μετοχική σύνθεση νέας εταιρείας είναι έως 77% και το ποσοστό της ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ έως 23% και μετά τις δύο προτάσεις: Στην α΄ πρόταση το ποσοστό της τοπικής επιχειρηματικότητας να φτάσει στο 19% και το ποσοστό της ΞΙΝΟ 81% και αντίστοιχα στη 2η πρόταση με αποκλειστική διανομή το ποσοστό της ΞΙΝΟ να είναι στο 100%.
Αντίστοιχα παρουσίασε τι θα αφορά η κάθε πρόταση στο κομμάτι της σύστασης του Δ.Σ. , στο πως θα γίνεται η διανομή των προϊόντων ως συνεπακόλουθο της συνεργασίας, στο θέμα της αλλαγής της επωνυμίας , στην εκχώρηση εκμετάλλευσης της πηγής και άλλα επί μέρους θέματα.
Ακολούθησε ένταση με τον κ. Σέλτσα και τον δήμαρχο, μετά από ενστάσεις του πρώτου.
Ο δήμαρχος τόνισε, επίσης, ότι έως τώρα, ο παραγόμενος πλούτος από την εταιρεία δεν παρέμενε στην τοπική κοινωνία και χρειάζεται με την όποια πρόταση αυτό να γίνει.
Επίσης, παρέθεσε όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας με την οποία όποια πρόταση αποφασίσει το συμβούλιο, να προχωρήσουν σχετικά, με όρους επωφελής προς το δήμο και την περιοχή. Η πρόταση, κατέληξε ο δήμαρχος, θωρακίζει την επιχείρηση, δίνει υπεραξία στα προϊόντα και λύνει παθογένειες του παρελθόντος.
«Η διανομή να πάει στην τοπική επιχειρηματικότητα»
Το λόγο είχαν τα μέλη του συμβουλίου. Ενδεικτικά, ο Κυριάκος Ελευθεριάδης ως επικεφαλής της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης, τόνισε: «Κανένας από τον κόσμο του Αμυνταίου δεν θα φορτωθεί στις πλάτες του, αποφάσεις που πάρθηκαν ερήμην των πολιτών. Θα διεκδικήσουμε και θα παλέψουμε το εργοστάσιο να μείνει στο δήμο». Σε κλίμα αντίδρασης για τις τακτικές του δήμου ήταν και ο Γεωργού Τρύφων, που σχολίασε ότι «ο δήμαρχος που είναι προστάτης της δημοτικής περιουσίας, ξοδεύει ένα κάρο λεφτά σε δικηγόρους. Μέχρι τώρα μιλούσαμε για μια νέα επένδυση στην οποία η μονομετοχική θα είχε την πλειοψηφία και τώρα μιλάμε για ξεπούλημα της επιχείρησης, μιας επιχείρησης που δεν έχει κοστολογηθεί. Μόνο για το ΞΙΝΟ νερό μιλάμε, δεν υτπάρχουν άλλα προβλήματα στο δήμο; Έχει πολύ μέλι το Ξινό νερό».
Λαμβάνοντας το λόγο ο δήμαρχος, ξεκαθάρισε πως η διανομή είναι το ζητούμενο και πρότασή του είναι να πάει στην τοπική επιχειρηματικότητα. «Μη προσπαθείτε να με ταυτίσετε με επιχειρηματίες. Ας πάμε σε διεθνή διαγωνιστική διαδικασία», ξεκαθάρισε, ενώ είπε με νόημα «Κόπτονται κάποιοι για τη μονομετοχικότητα. Προτείνω να συνδράμει στη λύση της εταιρίας η Ιωσηφίδης και να μην κάνουμε απολύτως τίποτα, να παραμείνει μονομετοχική και να τη θωρακίσουμε. Να πάμε από κοινού στη λύση της εταιρείας».
Το θέμα, σαφέστατα, θα επανέλθει σε επόμενη συνεδρίαση, όπου αναμένεται να γίνει σχετική ψηφοφορία. Τα αποτελέσματα όμως της ψηφοφορίας φαίνεται πως είναι απρόβλεπτα, καθώς υπάρχει και μεγάλη ένταση για το θέμα, αλλά και βεβαρημένο κλίμα ανάμεσα στις δημοτικές παρατάξεις, σε μια περίοδο που πάμε προς τις επόμενες δημοτικές εκλογές.
Β.Σ.