Ομόφωνα εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Αμυνταίου, η πρόταση της ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ για υποβολή αίτησης στον Αναπτυξιακό Νόμο, ώστε να ιδρυθεί νέα σύγχρονη εταιρεία, περιβαλλοντικά φιλική, για την εμφιάλωση φυσικού ανθρακούχου νερού της ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΕ ΟΤΑ.
Στην εκτενή συζήτηση εκφράστηκαν αρκετές επιφυλάξεις από τη δημοτική αρχή, ως προς το business plan, τονίζοντας πως στα στενά χρονικά περιθώρια που υπάρχουν (κατάθεση αιτήσεων έως τα τέλη του μήνα), θα πρέπει να γίνουν βελτιώσεις, με τον μελετητή να επισημαίνει ότι οι εν λόγω βελτιώσεις έχουν ήδη γίνει σε σχέση με το προσχέδιο πρότασης που κρατούσαν στα χέρια τους, ενώ δόθηκαν αρκετές διευκρινήσεις σε επί μέρους τεχνικά ζητήματα, με το ερωτηματικό αρκετών να είναι αν τελικά η πρόταση θα καταφέρει να εγκριθεί.
Ο Χρήστος Θωμαΐδης, πρόεδρος της ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ, στην εισήγησή του παρουσίασε τα βασικά της επένδυσης, λέγοντας πως πρόκειται για μια «πολυπόθητη» μονάδα, τονίζοντας ότι το ύψος του επενδυτικού σχεδίου ανέρχεται στα 5 εκ. ευρώ. Η εταιρεία σήμερα θεωρείται μεσαία και αυτό σημαίνει 60% επιχορήγησης με τις ενισχύσεις να είναι δύο μορφών: Leasing και φορολογική απαλλαγή. Τα μεν μηχανήματα θα αποκτηθούν με τη μέθοδο Leasing και οι κτηριακές εγκαταστάσεις με το όφελος του αναπτυξιακού της φορολογικής απαλλαγής. Μάλιστα όπως τόνισε, αιτήθηκαν δάνειο ήδη και είναι σε προεγκρίσεις από την Εθνική, για μέρος της επένδυσης που καλείται να καταβάλει το εργοστάσιο.
Το λόγο έλαβε ο μελετητής κ. Αθανασιάδης, ξεκαθαρίζοντας ότι οι επιλογές για χρηματοδότηση δεν είναι πολλές: Μόνο ο Αναπτυξιακός Νόμος. Τόνισε ότι το Ξινό Νερό είναι κερδοφόρα επιχείρηση και το πλάνο βρίσκεται υπό έγκριση από την Εθνική Τράπεζα, λέγοντας ακόμη: «Θα πάρουμε την έγκριση για τη μίσθωση και το δάνειο (το Leasing είναι δανειοδότηση 7ετούς διάρκειας 3 εκ. ευρώ). Η απόφαση αυτή δεν ήταν εύκολο, γιατί εκκρεμούν δικαστικά θέματα. Θα πάρουμε εγκριτικές αποφάσεις για να υποβάλουμε μέχρι 31/10 το φάκελο στον αναπτυξιακό. Ενδεχομένως να γίνει συμπληρωματικός φάκελος, ώστε να γίνουν δαπάνες (κτηριακές παρεμβάσεις, δαπάνες πυρασφάλειας και μεγάλο πλυντήριο μεγάλου κόστους)».
Ο αντιδήμαρχος κ. Μπερμπερίδης σημείωσε ότι το draft που στάλθηκε χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά για να φτάσει να κατατεθεί ως το business plan στον Αναπτυξιακό, ενώ έθεσε πολλά επί μέρους ερωτήματα – επισημάνσεις – ενστάσεις, λέγοντας, επίσης: «Πολύ φοβάμαι ότι θέλει διόρθωση για να πάρει σωστή βαθμολογία, αλλιώς δεν θα πάρουμε έγκριση. Αυτό όπως το έχω στα χέρια μας δεν βγαίνει. Θα εντάξουμε κάτι με έναν «χ» προϋπολογισμό που δεν θα είναι υλοποιήσιμος».
Ο δήμαρχος Άνθιμος Μπιτάκης εξέφρασε τη σκέψη μήπως γίνεται ένα «μη υλοποιήσιμο επενδυτικό σχέδιο», τονίζοντας ότι είναι μια μη ολοκληρωμένη πρόταση (δεν έχει πλυντήρα κόστους 1 εκ. ευρώ, πολυσυσκευασίες), τόνισε, λέγοντας, ακόμη, ότι το πλάνο έχει σημαντικά προβλήματα, ασάφειες: «Με ελλείψεις θα πάμε να αξιολογηθούμε 10 μέρες πριν λήξει η προθεσμία; Λέγαμε ότι είμαστε έτοιμοι. Είναι μη εφαρμόσιμος ο προϋπολογισμός κτηριακών δαπανών. Έχουμε μη συμμόρφωση με τις κατευθύνσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Πρέπει να υποβληθεί η πρόταση, αλλά χωρίς λάθη – παραλήψεις – αστοχίες. Βασικό λάθος ότι είναι μειωμένο από τον αρχικό προϋπολογισμό των 7,7 εκ. ευρώ και δεν λαμβάνουν υπόψη τις αυξήσεις που έχουν γίνει και θα γίνουν», τόνισε μεταξύ άλλων.
Ο κ. Θωμαΐδης, σε δεύτερη τοποθέτησή του ξεκαθάρισε ότι εξαιτίας της καλής οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης υπάρχει η εύνοια των τραπεζικών ιδρυμάτων.
Ο μελετητής ξεκαθάρισε, επίσης, διευκρινιστικά ότι έγιναν αναγκαστικά περικοπές λόγω «κόφτη» στο πρόγραμμα, από τον αρχικό προϋπολογισμό των 7.7 εκ. ευρώ, ενώ έκανε επί μέρους διευκρινήσεις για τα κόστη, λέγοντας ότι δε τα υπερβαίνουν. «Τα κριτήρια αξιολόγησης άλλαξαν, πρέπει να υπάρχει σημαντική ωριμότητα στο φάκελο για τις αδειοδοτήσεις», τόνισε επίσης, λέγοντας ακόμη ότι όσο μεγαλύτερο ύψος επένδυσης, τόσες προσλήψεις πρέπει να γίνουν.
Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι, με το θέμα, τελικά, να ψηφίζεται ομόφωνα, με την επισήμανση πως αν τελικά γίνουν αύξηση του τελικού προϋπολογισμού της επένδυσης, να ψηφιστεί εκ νέου από το σώμα.