Οι Θρακιώτες 4 Δεκεμβρίου παρασκευάζουν τη «Βαρβάρα» , το γλύκισμα που έχει φτάσει από την αρχαιότητα ως στις μέρες μας. Οι συμβολισμοί του «πιάτου» αυτού είναι πολλοί, ο πιο σημαντικός είναι αυτός της προσφοράς!
Ένα ακόμα έθιμο που πλέκει την αρχαία παράδοση με την χριστιανική και συνεχίζει από τα βάθη της ιστορίας να είναι η άρρηκτη σύνδεση μας με τις αιώνιες ρίζες μας. Είναι άλλη μια ψηφίδα, από αυτές που συνθέτουν την ελληνοσύνη μας.
Η Αγία Βαρβάρα θεωρούνταν από τους κατοίκους της Θράκης προστάτιδα των παιδιών από τις κακές παιδικές ασθένειες και ιδιαίτερα της ευλογιάς, που προκαλούσε τότε πολλούς θανάτους στον παιδικό πληθυσμό. Γι’ αυτό καθιέρωσαν στη γιορτή της, για να την “γλυκάνουν” να μοιράζουν το γλυκό, που πήρε το όνομα της
Συνταγή
- ½ kg σιτάρι
- 2 ½ L ζεστό νερό
- 1 κούπα ζάχαρη (αν βάλετε σύκα ή ταχίνι μπορείτε να την παραλείψετε ή να βάλετε όση σας αρέσει)
- 4 κ.σ. αλεύρι καβουρντισμένο
- 200 γρ. σταφίδες ξανθές
- 300 γρ. καρύδια
- 300 γρ. αμύγδαλα
- Καθαρίζουμε και μουλιάζουμε το σιτάρι σε χλιαρό νερό από νωρίς.
- Το βράζουμε μέχρι να “σκάσει”, βάζουμε τις σταφίδες (αφού τις καθαρίσουμε).
- Τα καρύδια κομμένα με το μαχαίρι,να μην είναι σκόνη.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αν θέλουμε και μήλα ή ρόδι
- Καβουρδιζουμε 4 κουταλιές σούπας αλεύρι μέχρι να πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα, η γιαγιά μας το καβουρντιζε στο γκριλ, εμείς σε αντικολλητικό τηγανάκι και το ανακατεύουμε με λίγο κρύο νερό, γιατί με ζεστό σβολιάζει.
- Μόλις είναι έτοιμο το στάρι ρίχνουμε το διαλυμένο αλεύρι και σε 3 λεπτά το βγάζουμε από τη φωτιά.
- Πολλές νοικοκυρές βάζουν μαζί με το στάρι και μια χουφτίτσα καλαμπόκι, φασόλια ξερά, φακές και ρεβίθια.
- Ο χυλός δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ πηχτός, ούτε πολύ αραιός. Αν σας γίνει πηχτό ρίξτε ζεστό νερό.