- ½ kg σιτάρι
- 2 ½ L ζεστό νερό
- 1 κούπα ζάχαρη (αν βάλετε σύκα ή ταχίνι μπορείτε να την παραλείψετε ή να βάλετε όση σας αρέσει)
- 4 κ.σ. αλεύρι καβουρντισμένο
- 200 γρ. σταφίδες ξανθές
- 300 γρ. καρύδια
- 300 γρ. αμύγδαλα
- Καθαρίζουμε και μουλιάζουμε το σιτάρι σε χλιαρό νερό από νωρίς.
- Το βράζουμε μέχρι να “σκάσει”, βάζουμε τις σταφίδες (αφού τις καθαρίσουμε).
- Τα καρύδια κομμένα με το μαχαίρι,να μην είναι σκόνη.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αν θέλουμε και μήλα ή ρόδι
- Καβουρδιζουμε 4 κουταλιές σούπας αλεύρι μέχρι να πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα, η γιαγιά μας το καβουρντιζε στο γκριλ, εμείς σε αντικολλητικό τηγανάκι και το ανακατεύουμε με λίγο κρύο νερό, γιατί με ζεστό σβολιάζει.
- Μόλις είναι έτοιμο το στάρι ρίχνουμε το διαλυμένο αλεύρι και σε 3 λεπτά το βγάζουμε από τη φωτιά.
- Πολλές νοικοκυρές βάζουν μαζί με το στάρι και μια χουφτίτσα καλαμπόκι, φασόλια ξερά, φακές και ρεβίθια.
- Ο χυλός δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ πηχτός, ούτε πολύ αραιός. Αν σας γίνει πηχτό ρίξτε ζεστό νερό.