Το 1874 δημοσιεύτηκε το ιστορικό άρθρο του Χαρίλαου Τρικούπη με τίτλο «Τις πταίει» ,που οδήγησε στην ψηφίση της περίφημης αρχής της Δεδηλωμένης. Με το άρθρο αυτό, το οποίο παρά τις αρχικές αντιρρήσεις, δημοσιεύτηκε ανώνυμα, ο Χαρίλαος Τρικούπης ασκούσε σφοδρότατη κριτική κατά των Ανακτόρων για τις επεμβάσεις τους, που αγνοούσαν την αρχή της Δεδηλωμένης προβαίνοντας στο διορισμό κυβερνήσεων μειοψηφίας.
Εμπνευσμένος από τον μεγάλο αυτό πολιτικό , θεωρώ ότι πρέπει όλοι να σκεφτούμε το «Τις πταίει» για τον δήμο μας και την κοινωνία μας.Ζούμε σε μία πόλη βρόμικη η οποία έχει χάσει την αίγλη της. Σε μία κοινωνία, που έχει χάσει την αρμονία της. Είναι κοινά αποδεκτό ,ότι ως πολίτες αυτής της πόλης έχουμε ένα σχετικά καλό επίπεδο ζώης. Όμως ,πρέπει να σκεφτούμε όλοι έξω από το κουτί. Είναι αλήθεια ότι ,υπάρχει η Δ.Ε.Η., η οποία δίνει δουλειές στους πολίτες του τόπου και σχετικά ικανοποιητικούς μισθούς. Πόσο θα συνεχιστεί αυτό;Είκοσι;Τριάντα χρόνια; Μετά τι; Η απάντηση είναι απλή: Δεν ξέρουμε.
Θα έπρεπε ,πριν ακόμη χτίσουμε τα εργοστάσια να είχαμε σκεφτεί τι θα κάνουμε μετά την λιγνιτική εποχή. Αλλά, ποτέ δεν είναι αργά. Η πόλη μας έχει πολλές δυνατότητες. Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στην κτηνοτροφία και το πράσινο ,όπως και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα εργοστάσια μπορούν να μετατραπούν σε εναλλακτικού τύπου μονάδες παραγωγής ,οι οποίες μακροχρόνια θα δίνουν δουλειές στους πολίτες της Πτολεμαίδας. Όσον αναφορά την πόλη είναι κοινά αποδεκτό ,ότι βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Καθημερινά γινόμαστε θεατές βανδαλισμών, οι οποίοι χειροτερεύουν κατά πολύ την κατάσταση. Αδέσποτα σκυλιά και βρόμικα πεζοδρόμια είναι επίσης ένα πολύ συχνό φαινόμενο.
Για να βρούμε μια λύση πρέπει να συνδυαστούν δύο παράγοντες. Ο πρώτος είναι ο δήμος ο οποίος έχει την υποχρέωση να καθαρίζει την πόλη από τα απορρίμματα και να έχει τους δρόμους καθαρούς. Ο άλλος και πιο σημαντικός είναι οι πολίτες. Είναι καιρός επιτέλους οι πολίτες να αποκτήσουν συνείδηση απέναντι στο τι πράττουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ,είναι τα πεζοδρόμια της πόλης μας ,που είναι γεμάτα με απορρίμματα ,τα οποία αντί να τα πετάξουν στους κάδους ανακύκλωσης ή απορριμμάτων καταλήγουν εκέι. Είναι κρίμα πραγματικά ,εν έτη 2019 να μην έχουμε μια καθαρή πόλη. Τα αδέσποτα είναι φυσικά ευθύνη των πολιτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι συχνές επιθέσεις σε αθώους πολίτες με άσχημη δυστυχώς κατάληξη. Αν γίνουμε πιο υπεύθυνοι και δεν αφήνουμε αδέσποτα στους δρόμους το κόστος για τα κυνοκομεία θα μειωθεί και τα χρήματα, τα οποία δαπανάει ο δήμος σε αυτά θα μπορούν να επενδυθούν για την καθαριότητα της πόλης μας.
Συνεπώς,εμείς, οι πολίτες της πόλης , πρέπει να γίνουμε πιο υπεύθυνοι απέναντι σε κρίσιμα ζητήματα ,όπως αυτό της μεταλιγνιτικής περιόδου και να σκεφτούμε πως θα κάνουμε πάλι την πόλη μας παράδειγμα προς μίμηση για τις άλλες.
Γιώργος Χατζηπαυλίδης
Μαθητής Γ΄Λυκείου Μουσικού Σχολείου Πτολεμαίδας