Μετά το τέλος των εορτών του Πάσχα και των οικογενειακών τραπεζιών που όλοι απολαύσαμε, ήρθε η στιγμή που το παντελόνι είναι λίγο στενό και δεν κλείνει άνετα.
Μπορεί να νιώθουμε και κάποια φουσκωματάκια, με αποτέλεσμα όλη η εορταστική κραιπάλη να αποτυπώνεται στο σώμα μας και στον οργανισμό μας.
Μετά το φαγοπότι λοιπόν, ήρθε η ώρα να «καθαρίσουμε» τον οργανισμό μας από τις τοξίνες, να επανέλθουμε ή και να βελτιώσουμε τον τρόπο διατροφής μας, να διώξουμε φουσκώματα και πρηξίματα και να νιώσουμε ευεξία, ζωντάνια και ενεργητικότητα.
Στόχος να ενισχύσουμε περισσότερο τους εσωτερικούς μηχανισμούς αποτοξίνωσης του οργανισμού με όλα τα διατροφικά στοιχεία που χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά.
Τι αποφεύγουμε μετά τις γιορτές
Το πρώτο που πρέπει να αποφύγουμε είναι το κρέας και κυρίως το κόκκινο. Δίνουμε έτσι το χρόνο στο συκώτι μας να ξαναβρεί τους σωστούς ρυθμούς λειτουργίας μετα από την αυξημένη πρόσληψη λίπους.
Επίσης, βγάζουμε τα αυγά από το διαιτολόγιο μας για κάποιες ημέρες δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να τα επιθυμήσουν.
Μειώνουμε το αλάτι και το αντικαθιστούμε με λεμόνι και άλλα μυρωδικά.
Πάσχα χωρίς τσουρέκια και σοκολατένια αυγά δε γίνεται αλλά δυστυχώς μετά από υπερκατανάλωση των προηγούμενων το δέρμα μας θαμπώνει, διακρίνεται ξηρότητα, σπυράκια και το ζάχαρο αρχίζει να ανεβαίνει.
Ας παραμερίσουμε το αλκοόλ για κάμποσες ημέρες.
Τι τρώμε
Νερό με λεμόνι ή και αγγούρι: Το νερό είναι γενικά πολύ σημαντικό για τον καθαρισμό του αίματος και πρέπει να πίνετε τουλάχιστον δύο λίτρα καθημερινά. Η προσθήκη λεμονιού ή αγγουριών κάνει το νερό πιο υγιεινό και πιο γευστικό. Τόσο το λεμόνι όσο και το αγγούρι βοηθούν επίσης στην πέψη, η οποία αποτελεί το «κλειδί» σε όλες τις δίαιτες αποτοξίνωσης. Απλά προσθέστε λίγα κομμάτια λεμονιού και αγγουριού στο νερό σας ή πίνετε κάθε πρωί χλιαρό νερό στο οποίο έχετε προσθέσει χυμό λεμονιού.
Φρέσκα φρούτα και λαχανικά: Αυτόματα η σκέψη μας όταν ακούμε αποτοξίνωση, πηγαίνει δικαιολογημένα στα φρούτα και στα λαχανικά. Σαλάτες και λαχανικά μαγειρεμένα χωρίς πολύ αλάτι είναι μια ιδανική λύση για ένα γεύμα. Και όσο προχωράει η άνοιξη έχουμε όλο και περισσότερα φρούτα στη διάθεση μας.
Όσπρια και ψάρι: Προσθέτουμε στην καθημερινή μας διατροφή περισσότερα μεσογειακά στοιχεία και αυξάνουμε την κατανάλωση όσπριων και φρέσκων ψαριών, μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και φανταστικοί συνδυασμοί των δύο υλικών.