Η θεατρική παράσταση «Πύρριχος» στη Θεσσαλονίκη τη Δεύτερα 28 Νοεμβρίου και ώρα 19:30 στο Θέατρο Αλέξανδρος έναντι Λευκού Πύργου.
Λίγα λόγια για το θεατρικό έργο:
Το θεατρικό έργο Ο Πύρριχος είναι μια ιστορική πραγματεία που αναφέρεται στην πιο λαμπρή περίοδο της ιστορίας μας που είναι ο Τρωικός πόλεμος.
Είναι ένα λογοτεχνικό αφήγημα που αντλεί το περιεχόμενό του από τον όμηρο, έναν συγγραφέα που εύκολα θα μπορούσε να τον χαρακτηρίσει κάποιος ως πατέρα της ποντιακής ηθογραφίας.
Αναφέρεται στον ήρωα και φίλο του Πάτροκλου Πύρριχο που σε μια στιγμή ψυχικής φόρτισης αρχίζει να χορεύει τον πυρρίχιο χορό Σέρα για τον οποίο σήμερα νιώθουν περήφανα όχι μόνο οι Πόντοι αλλά όλοι οι έλληνες. Ο χορός αυτός ανήκει στον ευρύτερο ελληνικό πολιτισμό και γι αυτό το λόγο θα πρέπει όλοι οι θεσσαλονικείς να παρακολουθήσουν το ιστορικό έργο που μας άφησε ο όμηρος και διασκεύασε σε θεατρικό έργο ο Νίκος Παλασίδης με τόση επιτυχία.
Ένας ακόμη λόγος είναι ότι ο Πυρρίχιος χορός με τις δυναμικές και τις ανατάσεις που εμπεριέχει δημιουργεί ένα αίσθημα περηφάνιας και ελπίδας που τόσο έχουμε ανάγκη στις δύσκολες και πεσιμιστικές στιγμές της μεγάλης κρίσης που περνάμε σήμερα.
Η ιστορική επανασύνδεση του πυρρίχιου χορού με τα γενεσιουργά του αίτια αποτελεί στοιχείο πατριωτικής αυτογνωσίας και αφετηρία για μια νέα αναγέννηση του ελληνισμού.
Το σενάριο είναι μια ζωντανή ομηρική περιγραφή κάτω από τα τείχη της Ασιατικής Τροίας. Σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή για την έκβαση του τρωικού πολέμου μας μεταφέρει το έργο του Νίκου Παλασίδη Ο Πύρριχος.
Αν αναλογιστούμε ότι ο πυρρίχιος χορός Σέρα εμπεριέχει τις κινητικές φόρμες όλων των άλλων χορών γεγονός που μας καταθέτει και ο φίλος Μιχάλης καραβέλας,
Θα πρέπει να επανεκτιμήσουμε την στάση μας για την ταυτότητα και το περιεχόμενο των ποντιακών χορών, γιατί είναι παράγωγα όχι μόνο της ελληνικής αλλά και τις παγκόσμιας κληρονομιάς.
Φίλε Νίκο η υπεράσπιση του ποντιακού πολιτισμού και η συνέχειά του, είναι πατριωτικό χρέος και ευθύνη όλων των ποντίων σήμερα.
Πιστεύω πως είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να απασχολήσει τον επιστημονικό και οργανωτικό μας χώρο.
Επομένως προκύπτει η ανάγκη να ανοίξουμε έναν ειλικρινή και σοβαρό διάλογο πάνω στα ζητήματα του ποντιακού πολιτισμού.
Διαφορετικά θα είμαστε υπεύθυνοι και υπόλογοι για μια νέας μορφής γενοκτονία που συντελείται σήμερα στον πολιτισμό μας.
Θα ήταν ίσως πιο συνετό αντί να κυνηγάμε στις μέρες μας, χείμερες και ρεκόρ Γκίνες να περιφρουρήσουμε την Ομηρική ελληνοπρέπεια του πολιτισμού μας..
Θέλω να πιστεύω ότι το έργο Ο Πύρριχος είναι μια ιστορική αφετηρία αυτής της αλήθειας.