Στην κατάμεστη αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, σε εκδήλωση της Ο.Μ. Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα “Πολιτισμός – Παιδεία – Ανάπτυξη” μίλησε ως βασικός εισηγητής ο σκηνοθέτης και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θέμης Μουμουλίδης.
Αναφερόμενος στην παρουσία πολιτών από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους τόνισε: «Είναι μια ευχάριστη έκπληξη! Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως οφείλουμε να συνυπάρξουμε στον διάλογο και να προχωρήσουμε στην συνδιαμόρφωση αποφάσεων και σχεδίων που αφορούν στο μέλλον της Π.Ε.Κοζάνης”.
Στην εκδήλωση παρενέβησαν με κείμενά τους ο Παναγιώτης Δημόπουλος, ο Κώστας Κωνσταντόπουλος και η Βίκυ Βόντζα.
Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας.
- «Η Π.Ε.Κοζάνης διαθέτει όλες τις προυποθέσεις ώστε να διακριθεί, στον εθνικό χάρτη στους τομείς της παιδείας και του πολιτισμού. Η ιστορική διαδρομή, οι σημαντικές προσωπικότητες και σειρά σημαντικών υποδομών είναι πλεονεκτήματα, που μπορούν να αξιοποιηθούν. Απουσιάζει ο φορέας που θα συμβάλλει στην ενθάρρυνση στην προβολή και υλοποίηση σχεδιασμού. Να εργαστούμε και να συνεργαστούμε, με στόχο την ανάδειξη της Π.Ε.Κοζάνης σε περιοχή υποδειγματικής ανάπτυξης παιδείας πολιτισμού και ποιότητας ζωής. Σήμερα η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις και αναπτυξιακές χειρονομίες».
Παιδεία.
«Το εκπαιδευτικό μοντέλο οφείλει συστηματικά να ανανεώνεται και να επαναπροσδιορίζεται. Θέλουμε ένα σχολείο, χώρο αέναης δημιουργικότητας και μάθησης. Η κοινότητα των εκπαιδευτικών να αναλάβει πρωτοβουλίες και να δημιουργήσει την δική της πρόταση για την αναβάθμιση της παιδείας. Να δημιουργήσουμε χειρονομίες και πολιτικές που θα αποδώσουν μετά από μια γενιά».
«Η περιοχή μας διαθέτει δύο σημαντικά Μουσικά σχολεία. Ο θεσμός των Μουσικών σχολείων επαναπροσδιορίζεται, έρχονται σημαντικές αλλαγές.Διεκδικούμε την δημιουργία του πρώτου Μουσικού Σχολείου. Το Καλλιτεχνικό Σχολείο–εκτιμώ- θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. Ένα ακόμη κέρδος για την περιοχή μας. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο σχολείο που σε συνδυασμό με τα Μουσικά και Γενικά σχολεία θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην επόμενη δεκαετία, κυρίως όμως στη δημιουργία μιας νέας γενιάς δημιουργών διαρκώς αυξανόμενων».
Προτάσεις προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
-Να δημιουργηθεί μια μοναδική δραστηριότητα για κάθε Σχολείο.
-Να δοθούν ονόματα ποιητών και μεγάλων προσωπικοτήτων στα Σχολεία μας.
-Οργάνωση Πανελλήνιου Μαθητικού Φεστιβάλ στην Π.Ε. Κοζάνης από την Άνοιξη του 2019.
Με την Αιγίδα της Περιφέρειας, των Δήμων, του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργείου Πολιτισμού, των εκπαιδευτικών και μαθητικών κοινοτήτων.
Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί θεατρικού έργου, σύνθεσης, λογοτεχνίας, ποίησης, κινηματογράφου.
-Ειδικά προγράμματα επικοινωνίας και επιχορηγούμενα προγράμματα για επισκέψεις σχολείων στη Δυτ.Μακεδονία.
Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
-«Η συζήτηση για το πανεπιστήμιο ξεκίνησε και η Δυτική Μακεδονία δεν μπορεί να μείνει έξω από τις εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πρόκειται για εξέλιξη που παρακολουθούμε «από κοντά». Όσοι συμμετέχουν στο διάλογο, ως εκπρόσωποιακαδημαϊκών, οφείλουν να έχουν ως κύριο γνώμονα των επιλογών τους το μέλλον του πανεπιστημίου και της περιοχής.
Χρειαζόμαστε νέα τμήματα, φιλόξενο περιβάλλον για τους φοιτητές, νέα τμήματα και σύνδεση με τις τοπικές κοινωνίες, αλλά κυρίως απαιτείται να δούμε με ρεαλισμό την σημερινή κατάσταση του Πανεπιστημίου.
Θα επανέλθω σύντομα δημόσια σε ζητήματα του Πανεπιστημίου. Σήμερα θα αρκεστώ μόνο στο να αναφερθώ, στην ανάγκη δημιουργίαςΤμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών και συγκεκριμένα ίδρυση σχολής ιστορίας αρχαιολογίας καθώς η περιοχή διαθέτει μοναδικές επιστημονικές συνδέσεις με ένα παρόμοιο τμήμα.
Αρχαία Αιανή, Μουσείο Αιανής, σημαντικός αριθμός βυζαντινών και άλλων μνημείων σημαντικός αριθμός ανασκαφικών έργασιών που θα ακολουθήσουν στα επόμενα χρόνια, αποτελούν συγκριτικά μας πλεονεκτήματα στο δρόμο για τη διεκδίκηση του τμήματος».
-Πρόγραμμα συνεργασίας με την Σχολή Καλών Τεχνών και με εικαστικούς δημιουργούς της περιοχής με στόχο την τοποθέτηση έργων τέχνης σε όλα τα δημόσια κτήρια.
Κοζάνη
«Η Κοζάνη, πόλη με ιδιαίτερη παράδοση και τα δικά της πολιτισμικά χαρακτηριστικά, οφείλει να διαδραματίσει τον μητροπολιτικό της ρόλο στη Δυτ.Μακεδονία».
-«Η Κοβεντάρειος βιβλιοθήκη αποτελεί κορυφαίο θεσμό σε εθνικό επίπεδο. Ένα έργο υψηλού συμβολισμού που μπορεί να προσδώσει αίγλη στην ιστορία της πόλης. Οφείλει να συμβάλλει στον συντονισμό, την ανάπτυξη και την δημιουργία νέων βιβλιοθηκών. Την δημιουργία βιβλιοθηκών- αναγνωστηρίων σε σχολεία των ακριτικών περιοχών. Απαραίτητη η σύνδεση με το πανεπιστήμιο και την φοιτητική κοινότητα. Η βιβλιοθήκη μπορεί να αποτελέσει φορέα σύνδεσης σημαντικών καλλιτεχνικών γεγονότων υψηλού επιπέδου».
Θέατρο
-«Απαραίτητη η αναβάθμιση της λειτουργίας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Μπορεί να εξελιχθεί σε πόλο έλξης σημαντικών δημιουργών».
-«Σημαντική η υποδομή σε θέατρα αφού η πόλη διαθέτει τέσσερις τουλάχιστον θεατρικές σκηνές».
-«Σημαντικό γεγονός επίσης θα αποτελέσει η δυνατότητα λειτουργίας και νέων επαγγελατικών θεατρικών ομάδων στην Κοζάνη, αξιοποιώντας τα προγράμματα επιχορηγήσεων του Υπουργείου Πολιτισμού».
-«Η έντονη ερασιτεχνική δραστηριότητα που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια θα πρέπει να ενθαρρυνθεί και να ενισχυθεί».
Φεστιβάλ Δήμου Κοζάνης
«Αξιοποίηση των δύοθερινών θεάτρων σε Κοζάνη και Ποντοκώμη.Η καθιέρωση και Οργάνωση ενός Φεστιβάλ με φυσιογνωμία, με επιλογή σχημάτων, αλλά και ισχυρή οργανωτική δομή θα αναδείξει από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του το Φεστιβάλ σε ένα από τα σημαντικότερα στην Ελλάδα».
-«Σημαντική πολιτική επιλογή αποτελεί η ενθάρρυνση και θεσμοθέτηση πρωτοβουλιών που ήδη πραγματιοποιούνται με επιτυχία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα:
-Διεθνές σεμινάριο Μουσικής.
-Διεθνές Λογοτεχνικό Συμπόσιο.
-Φεστιβάλ Τζαζ Μουσικής.
-Γιορτές θεάτρου κ.ά.»
Λίμνη Πολυφύτου. Φεστιβάλ λίμνης Πολυφύτου.
-«Η λίμνη Πολυφύτου, ενώνει δεκαπέντε τοπικές κοινότητες, δύο δήμους και διαφορετικές πολιτιστικές καταγωγές. Φανταστείτε μια πολιτεία χτισμένη γύρω από την λίμνη».
-«Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, θα επιχειρήσουμε να «παντρέψουμε» τον σύγχρονο πολιτισμό, με τα φυσικά πλεονεκτήματα της περιοχής και με τα προϊόντα γης [που αποτελούν επίσης πολιτιστικά προιόντα].
Σε μια μεγάλη έκταση, με την δημιουργία και φιλοξενία κορυφαίων καλλιτεχνικών γεγονότων σε εθνικό επίπεδο, που απευθύνονται σε χιλιάδες πολίτες από την Μακεδονία και την υπόλοιπη Ελλάδα, θα πωλούνται τα προιόντα γης του νομού μαςσε μια μεγάλη γιορτή.
Δημιουργούμε από φέτος το Φεστιβάλ Λίμνης Πολυφύτου, που θα πραγματοποιείται το πρώτο πενθήμερο κάθε Σεπτεμβρίου, σε περιοχή της λίμνης που θα επιλεγεί σε συνεργασία με τους άμεσα ενδιαφερόμενους και θα αποτελεί κορύφωση σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στόχος να δημιουγήσουμε μια δυναμική εξωστρέφεια της περιοχής. Να ακουστεί στο πανελλήνιο η λίμνη, η Κοζάνη, η Δυτική Μακεδονία.
Το 1ο Φεστιβάλ λίμνης Πολυφύτου, θα πραγματοποιηθεί 29 Αυγούστου μέχρι 2 Σεπτεμβρίου 2018.
Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο μια θεσμική συνάντηση με αποκλειστικό θέμα την αξιοποίηση και ανάπτυξη της λίμνης με τη συμμετοχή θεσμικών και οικονομικών παραγόντων».
-«Ανάπτυξη στήριξη και δημιουργία νέων δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, Λίμνη Πολυφύτου, Αποκατάσταση και επαναπόδοση εδαφών, Ανάδειξη Βιομηχανική κληρονομιάςκαι Ισχυρό Πανεπιστήμιο, είναι στόχοι απολύτως εφικτοί ικανοί να αλλάξουν ριζικά την εικόνα και τις προοπτικές της περιοχής μας».
Το παράδειγμα του φεστιβάλ Πτολεμαίδας
«Μια ομάδα ανθρώπων αποφάσισε να συνυπάρξει, να ενεργοποιηθεί και να συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής σε Πτολεμαίδα και Εορδαία. Πρόκειται για το πρώτο πολυθεματικό χειμερινό φεστιβάλ στην Ελλάδα, που πέρισυ παρακολούθησαν περισσότεροι από 10.000 πολίτες της Εορδαίας και όχι μόνο. Το 2ο Φεστιβάλ είναι έτοιμο και είμαι βέβαιος πως θα προσελκύσει την προσοχή των ελλήνων δημιουργών και καλλιτεχνών αλλά και το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή των πολιτών της περιφερειακής ενότητάς μας συμβάλλοντας για μια ακόμη χρονιά στην οικονομία της πόλης.Σημαντική πρωτοβουλία αποτελεί η δημιουργία από φέτος Μουσικού συνόλου του Φεστιβάλ».
«Στόχος της σημερινής πρότασης, είναι η περιφέρεια να δημιουργεί και να προτείνει στο κέντρο, ισότιμα δίκαια και στον σύγχρονο πολιτισμό. Χρειαζόμαστε μια νέα πολιτική αντίληψη, που προϋποθέτει και απαιτεί συστράτευση.
Η Π.Ε.Κοζάνης μπορεί να γίνει πρότυπο κέντρο εκπαιδευτικών καιπολιτιστικών υποθέσεων! Η περιφέρεια μπορεί να αναδειχτεί σε σημαντικό πόλο εξελίξεων στους τομείς της Παιδείας και του Πολιτισμού».
-“Αν σήμερα η Κοζάνη είναι γνωστή για την ΔΕΗ, εμείς θέλουμε υπερασπιζόμενοι την ΔΕΗ, η Π.Ε.Κοζάνης να γίνει γνωστή στο πανελλήνιο αλλά και στην Ευρώπη:
-Για το σημαντικό Μουσείο της Αιανής,
-Για την κορυφαία Κοβεντάρειο βιβλιοθήκη,
-Για την αναπτυσσόμενη Λίμνη Πολυφύτου,
-Για τους συνεταιρισμούς της, τον κρόκο και τα επώνυμα προϊόντα γης,
-Για την βιομηχανική της κληρονομιά στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ,
-Για τα σημαντικά μεταπτυχιακά Τμήματα περιβάλλοντος,
-Για τις Ζώνες Παιδείας και Πολιτισμού που μπορούν να δημιουργηθούν στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ,
-Για το Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ που μπορεί να εξελιχθεί σε Ευρωπαϊκή Συνάντηση,
-Για το Φεστιβάλ Πτολεμαΐδας,
-Για τα ιστορικά κτήρια της περιοχής,
-Για τα μαρτυρικά χωριά μας,
-Για τις Βυζαντινές εκκλησίες,
-Για τα αρχοντικά του Βοίου,
-Για την ιστορική επώνυμη διαδρομή Βοίου – Βαλκανίων,
-Για την μοναδική αξιοποίηση του οικοτροφείου στο Τσοτύλι,
-Για το Πανεπιστήμιο μας,
-Για τις μεγάλες γιορτές της παράδοσής μας,
προσελκύοντας επισκέπτες από παντού, δημιουργώντας ένα παράλληλο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής”.
– “Με ένα παρόμοιο σχέδιο, θα δούμε επαγγέλματα να ζωντανεύουν, να δημιουργούνται θέσεις εργασίας, να αναπτύσσεται μια διαφορετική αντίληψη αλλά και άμμιλα μεταξύ των πόλεων. Μια πρόταση που δεν απαιτεί τόσο χρήματα όσο πολιτική βούληση».
-«Για μένα είναι μονόδρομος η υπηρέτηση με κάθε τρόπο αυτού του στόχου. Να αναδειχθεί η περιφερειακή ενότητα Κοζάνης σε εθνικό σημείο αναφοράς για την Παιδεία και τον Πολιτισμό και επομένως σημαντικός τουριστικός προορισμός.Νομίζω πως αξίζει τον κόπο να συνεργαστούμε για τον ίδιο στόχο».