Με ιδιαίτερη συγκίνηση και σε εξαιρετικό κλίμα ελληνοβαυαρικής φιλίας πραγματοποιήθηκαν στο Μόναχο εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον παγκοσμίου φήμης ΄Ελληνα μαθηματικό Κ. Καραθεοδωρή.
Ο Κ. Καραθεοδωρή, μετά την καταστροφή της Σμύρνης, εγκαταστάθηκε στο Μόναχο και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, το οποίο προς τιμήν του ,έχει δώσει το όνομά του σε αμφιθέατρο. Η μαθηματική επιστημονική βαυαρική κοινωνία επίσης το 2013, ονόμασε έναν μαθηματικό σύλλογο του Λουδοβίκειου-Μαξιμιλιανού Πανεπιστημίου Μονάχου, ως «Εταιρεία Καραθεοδωρή, για την προώθηση των μαθηματικών στην Οικονομία, στο Πανεπιστήμιο και στο Σχολείο»
Το 1947 ο Καραθεοδωρή θα χάσει τη γυναίκα του Ευφροσύνη . Θα τοποθετήσει στον τάφο της έναν υπερμεγέθη κίονα Ιωνικού ρυθμού εκφράζοντας το ανεκπλήρωτο όραμά του, το «Φως εξ Ανατολών» το Πανεπιστήμιο Σμύρνης, που τον ακολουθούσε πάντα και τον πλήγωνε βαθιά. Στον ίδιο τάφο θα τοποθετηθεί και ο ίδιος το 1950.
Ο πρωτοπρεσβύτερος του οικουμενικού θρόνου Απόστολος Μαλαμούσης, με καταγωγή από το Πήλιο, μια σπουδαία μορφή του Ελληνισμού της Βαυαρίας (μεγάλος εκδοτικός οίκος του Μονάχου «Munchen Verlag» έχει εκδώσει τη βιογραφία του) είχε εκφράσει προ ετών την επιθυμία να μεταφερθεί ο κίονας , μετά τη λήξη του μακροχρόνιου συμβολαίου ενοικίασης του τάφου και να τοποθετηθεί στον αύλειο χώρο της Ελληνικής εκκλησίας. Η σκέψη του αυτή βρήκε σύμφωνους και τους : Prof.Dt.Roland Bulirsch Γενικό Γραμματέα της Βαυαρικής Ακαδημίας Επιστημών και Prof.Dr.Rudolf Fritsch Μαθηματικό του Λουδοβίκειου-Μαξιμιλιανού Πανεπιστημίου του Μονάχου, στην έδρα που κατείχε ο Κ.Καραθεοδωρή.
Η δισέγγονη του Κ. Καραθεοδωρή κα Δέσποινα Σκούταρη, έδωσε τη συγκατάθεσή της και ο επιτάφιος κίονας μεταφέρθηκε στην Ελληνική εκκλησία του Μονάχου. Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν με μια λαμπρή ελληνοβαυαρική τελετή .
Ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος καλωσόρισε όλους τους παρισταμένους και ιδιαίτερα τους εκπροσώπους των Βαυαρικών Αρχών Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τους : Αρχιερατικό Επίτροπο Βαυαρίας Αρχιμανδρίτη Πέτρο Κλιτς, τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο, τον Αρχιερατικό Επιτετραμμένο για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, χοροστατούντος του επισκόπου Ευμένιου, ως εκπροσώπου του Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνου.
Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Μητροπολίτης Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, και ο εκπρόσωπος του Καρδινάλιου της Γερμανίας monsignare Hofmann.
Στη συνέχεια η κα Δέσποινα Σκούταρη στο χαιρετισμό της αναφέρθηκε σε οικογενειακά περιστατικά, προσωπικές εμπειρίες και αναμνήσεις σχετικά με τον προπάππο της , όπως τα διηγούνταν η γιαγιά της Δέσποινα Καραθεοδωρή -Ροδοπούλου.
Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του πρέσβη της Ελλάδας στη Γερμανία κ. Θεοδώρου Δασκαρόλη, της Γενικής Προξένου της Ελλάδας στο Μόναχο κ. Παναγιώτας Κωνσταντινοπούλου, της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Θεμάτων κ. Carolina Trautner, ως εκπροσώπου του Βαυαρού Πρωθυπουργού Dr.Markus Soder, του Διευθυντή του Βαυαρικού Υπουργείου Επιστημών και Τέχνης Dr.Rolf-Dieter Jungk, της εκπροσώπου του Δήμου Μονάχου Dorothea Wiepcke. Την Κεντρική ομιλία έκανε ο εκπρόσωπος του Μαθηματικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου του Μονάχου Prof.Dr. Martin Schottenloher.
΄Εψαλλε ο Βυζαντινός χορός ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση του καθηγητή Κων. Νικολακόπουλου του τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου.
Στη συνέχεια έγιναν τα αποκαλυπτήρια του κίονα από τον Επίσκοπο Ευμένιο και την κα Δέσποινα Σκούταρη ενώ η βιογράφος του Κ.Καραθεοδωρή και πνευματικό τέκνο της οικογένειας, κα Δέσποινα Βλαχοστέργιου-Βασβατέκη, απήγγειλε ποίημα με τίτλο «Ελεγεία ενός επιφανούς επιστήμονος»
Στην αίθουσα τελετών του Πολιτιστικού Κέντρου προβλήθηκε βίντεο με τη ζωή και το έργο του Κ.Καραθεοδωρή που δημιούργησαν οι μαθητές του Ελληνικού Λυκείου Μονάχου με την καθοδήγηση του μαθηματικού Μιλτιάδη Αδάμ .
Η εκδήλωση έκλεισε με την κα Δέσποινα Βασβατέκη να τονίζει την οικουμενική ακτινοβολία και προσφορά του Κων. Καραθεοδωρή στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, να συγχαίρει , να επαινεί και να ευχαριστεί θερμά τους διοργανωτές και ιδιαίτερα τον πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση που πρωτοστάτησε στη μεταφορά της στήλης.
Στο χώρο του πνευματικού κέντρου λειτούργησε έκθεση με έγγραφα , επιστολές, ντοκουμέντα και φωτογραφικό υλικό από το «Μουσείο Καραθεοδωρή» της Κομοτηνής . Την παρουσίαση της έκθεσης έκανε η κα Μαρία Λιπορδέζη, εκπροσωπώντας τον Διευθυντή του Μουσείου κ. Αθανάσιο Λιπορδέζη.
Ακολούθησε δεξίωση για όλους τους παρισταμένους και στη συνέχεια δείπνο προς τιμήν της κα Σκούταρη και της κα Βασβατέκη με τη συμμετοχή των διοργανωτών και όσων ταξίδεψαν από την Ελλάδα για να παραβρεθούν στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης Κων. Καραθεοδωρή
Ο ιωνικός κίονας στην αυλή της Ελληνικής εκκλησίας του Μονάχου θα αποτελεί στην καρδιά της Ευρώπης εσαεί ένα φάρο αρμονικής και δημιουργικής συμβίωσης λαών και πολιτισμών.
Παράλληλα πραγματοποιήθηκε τελετή μετονομασίας του Ελληνικού Λυκείου Μονάχου σε «Ελληνικό Λύκειο Μονάχου Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή». Τη μετονομασία του Λυκείου είχε προτείνει προ πολλών ετών η Βλατσιώτισσα Λυκειάρχης κ. Ευαγγελία Γρίβα , έχοντας ως διαχρονικό στόχο να γνωρίσει η νεότερη γενιά έναν από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς του αιώνα που πέρασε, ένα πρότυπο ζωής και πνευματικής προσπάθειας το «Σοφό ΄Ελληνα του Μονάχου».
Μετά τον αγιασμό , τα αποκαλυπτήρια της πλάκας και το καλωσόρισμα του Διευθυντή του Λυκείου και του συντονιστή εκπαίδευσης, ακολούθησε η ομιλία της κ. Δέσποινας Βλαχοστέργιου-Βασβατέκη με θέμα : «Κων.Καραθεοδωρή ο εμπνευστής και δημιουργός του Πανεπιστημίου Σμύρνης» . Η ομιλία της ήταν ένας ποταμός προσωπικών εμπειριών και συναισθημάτων, που μοιράστηκε απλόχερα με τους μαθητές, τους καθηγητές και όλους τους παρισταμένους. ΄Ολοι παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον την αφήγησή της κι εκείνη αφιέρωσε αρκετό χρόνο για να συνομιλήσει μαζί τους, κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που ακολούθησε.
Στην ομιλία της κ. Βασβατέκη παρενέβαινε η εκπαιδευτικός κ. Αρίστη Ζησάκου , παραθέτοντας απόψεις σημαντικών προσωπικοτήτων (του Ελ. Βενιζέλου, του Χρυσοστόμου Σμύρνης, του Τζωρτζ Χόρτον κ.α.) για τον Κων. Καραθεοδωρή, ενώ παράλληλα προβάλλονταν φωτογραφικό υλικό από το αρχείο της οικογένειας Καραθεοδωρή .
Με τις εκδηλώσεις αυτές η Ελληνική Κοινότητα του Μονάχου και η Βαυαρική Πολιτεία, απέτισαν φόρο τιμής σ΄ έναν άνθρωπο που έλαμψε με το πνεύμα του και υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους πρεσβευτές του μεγαλείου της φυλής μας.