Το Ταμείο Ανάκαμψης που παρουσίασε σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο, η Πρόεδρος της Κομισιόν «οφείλει να μην επιβαρύνει υποχρεωτικά με επιπλέον χρέος , χώρες όπως η πατρίδα μου η Ελλάδα που χτυπήθηκαν από την κρίση χρέους. Οφείλει να δίνει τη δυνατότητα να υποστηρίζονται οι οικονομίες κυρίως με επιχορηγήσεις, mostly grands, όπως ακριβώς ζητάμε εδώ στο Ευρωκοινοβούλιο με το ψήφισμα που θα υιοθετήσουμε αύριο» τόνισε στην ομιλία της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη.
Η ευρωβουλευτής επισήμανε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει επίσης να
λειτουργεί συμπληρωματικά
-με την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ
– το επενδυτικό εργαλείο της ΕΤΕπ και
– τα Χαμηλότοκα δάνεια του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης
«Οι Ευρωπαίοι είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι. Εάν δεν λειτουργήσει η ενιαία αγορά, εάν δεν ενισχυθούν με ρευστότητα οι επιχειρήσεις μας, εάν δεν αντιμετωπίσουμε το κύμα ανεργίας που έρχεται, κανένας δεν θα αγοράζει, κανένας δεν θα ταξιδεύει, κανένας δεν θα διασωθεί» κατέληξε η κ. Σπυράκη.
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της ευρωβουλευτή έχει ως εξής:
«Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε
Αντιπρόεδρε Σέφκοβιτς
Το γεγονός ότι η Πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν παρουσίασε εδώ στο σώμα το νέο ταμείο ανάκαμψης μας γεμίζει ελπίδα. Είναι ένα ταμείο εμπροσθοβαρές, επενδυτικό, με βάση τις προτεραιότητες του Green Deal, αναλογικό για τις ανάγκες των κρατών μελών. Ωστόσο αυτό το νέο υπερόπλο, το οποίο έχει καθυστερήσει αρκετά,
-οφείλει να μην επιβαρύνει υποχρεωτικά με επιπλέον χρέος χώρες όπως η πατρίδα μου η Ελλάδα που ήδη χτυπήθηκαν από την κρίση χρέους και την προηγούμενη δεκαετία έχασε 25 τοις εκατό του ΑΕΠ .
-Να δίνει τη δυνατότητα να υποστηρίζονται οι οικονομίες κυρίως με επιχορηγήσεις, ‘’mostly grants’’, όπως λέμε στο κείμενο μας, το οποίο θα ψηφίσουμε αύριο με ευρύτατη πλειοψηφία εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
– Να συνδυάζεται με όλα τα άλλα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία
-την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ,
-το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΤΕπ καθώς και
-τα πολύ χαμηλού επιτοκίου δάνεια του μηχανισμού στήριξης καθώς και με τις έμμεσες ανάγκες των εθνικών συστημάτων υγείας που πρέπει οπωσδήποτε να χρηματοδοτηθούν.
Το βέβαιο είναι ότι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε αυτή την περίοδο είναι μια πρόκληση υπαρξιακή για την ΕΕ . Θα ήθελα να καταλήξω ως εξής:
Είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι. Eάν δεν λειτουργήσει η ενιαία αγορά, εάν δεν ενισχυθούν με ρευστότητα οι επιχειρήσεις μας εάν δεν διατηρήσουμε την συνοχή των κοινωνιών μας και δεν αντιμετωπίσουμε το κύμα της ανεργίας που έρχεται κανένας μας δεν θα διασωθεί, ούτε θα ταξιδεύει, ούτε θα αγοράζει, ούτε τεχνολογικό εξοπλισμό θα έχει, ούτε αυτοκίνητα, ούτε τουλίπες.»