Όταν κάποιος θέλει να αναφερθεί στα πέτρινα χωριά της χώρας, πρέπει πραγματικά να είναι αυτό που λέει και η περιγραφή: παλιά, πέτρινα, ατόφια, χωριά της ελληνικής επικράτειας. Γιατί υπάρχουν και τα καινούργια πέτρινα χωριά και κτήρια, φτιαγμένα από αυτή την λευκόξανθη πέτρα, που προσπαθούν να μιμηθούν τα παραδοσιακά πέτρινα ελληνικά χωριά.
Η επιλογή ενός ορεινού χωριού για διακοπές όλο τον χρόνο γίνεται όλο και πιο ελκυστική -οι θερμοκρασίες εκεί το καλοκαίρι είναι πολύ χαμηλότερες, δεν χρειάζεσαι σχεδόν ποτέ κλιματιστικό, ενώ το βράδυ σχεδόν πάντα είναι απαραίτητο και ένα σεντονάκι για να κοιμηθείς ευχάριστα.
Για τις πρώτες εξορμήσεις του φθινοπώρου, ψάξαμε όλα αυτά τα χωριά και τα ωραιότερα πέτρινα και αυθεντικότερα από αυτά είναι: το Νυμφαίο, τα δύο αντικριστά χωριά, Συρράκο και Καλαρρύτες, η Βυζίτσα στο Πήλιο, οι διάσημοι Κορυσχάδες στην περιοχή Καρπενησίου, το Δίλοφο Ιωαννίνων στα Ζαγοροχώρια, ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος στην Μακεδονία, το Πολύδροσο ή Τζίτζινα στον Πάρνωνα, και τέλος στην Αρκαδία, τα Άνω Δολιανά, η Στεμνίτσα και τα περίφημα Λαγκάδια.
Νυμφαίο
Εδώ, η αρχοντιά περισσεύει. Δύο αιώνες πριν οι κάτοικοί του, οι οποίοι ταξίδευαν σε όλο τον κόσμο, έχτισαν σπάνια αρχοντικά και τα επίπλωσαν με αντικείμενα από όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες της εποχής. Μοιάζει σαν να βγήκε από τα παραμύθια του Ντίκενς, σαν σπάνιο σκηνικό ενός σκηνοθέτη σαν τον Αγγελόπουλο, είναι ίσως ό,τι ομορφότερο μπορεί να δει κανείς από τα πέτρινα χωριά της χώρας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μ. στο Βίτσι, είναι πια διάσημο στους ταξιδιώτες, ενώ αποτελεί ορεινή αποκάλυψη για όσους δεν το έχουν γνωρίσει ακόμα.
Το Νυμφαίο του οποίου η αρχική ονομασία του ήταν Νιβεάστα, (που σημαίνει νύμφη στα Βλάχικα), αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αργυροχρυσοχοΐας των Βαλκανίων, εξού και ο πλούτος που είναι εμφανής παντού. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 το χωριό αναγεννήθηκε και ζωντάνεψε με τη συμβολή σημαντικών ατόμων που κατάγονται από εκεί και από τότε έχει γίνει πόλος έλξης αξιόλογου τουρισμού.
Με σπάνια αρχοντόσπιτα, που αξίζει αν μπορέσετε να επισκεφθείτε κάποιο από αυτά, με τα παλιά έπιπλα, τους οντάδες και τα ζωγραφιστά ταβάνια, το Νυμφαίο, είναι ίσως το ωραιότερο πέτρινο χωριό της χώρας. Τα βλάχικα αρχοντικά καλοδιατηρημένα, τα καλντερίμια του συνταρακτικά, πετρόκτιστα και αυτά, διασχίζουν όλο το χωριό καθώς και οι εκκλησίες και οι πλατείες φτιάχνουν ένα σύνολο που πραγματικά αποτελεί μοναδικό ελληνικό φαινόμενο. Δεν είναι τυχαίο που είναι ανάμεσα στα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, σύμφωνα με την UNESCO.
Συρράκο-Καλαρρύτες
Η διαδρομή στις βουνοκορφές της νότιας Πίνδου δεν είναι καθόλου εύκολη, είναι γεμάτη στροφές και αρκετά στενούς δρόμους, αλλά αυτά είναι που την κάνουν να παραμένει αυθεντική και ανέγγιχτη από μια βάρβαρη τουριστική παρέμβαση. Στο τέλος σε αποζημιώνει. Απύθμενες χαράδρες με τον Άραχθο και τον Καλαρρύτη ποταμό να σέρνονται φιδωτά στον πυθμένα τους, η μαύρη γρανιτένια πέτρα της περιοχής και τα τεράστια πουρνάρια δίνουν μια μοναδικά άγρια ομορφιά στο τοπίο. Εδώ, λοιπόν, σε ένα τέτοιο τοπίο θα βρείτε τα χωριά, Συρράκο και Καλαρρύτες, χτισμένα απέναντι το ένα από το άλλο σε δύο πλαγιές, τόσο ενταγμένα στο τοπίο, που με την πρώτη ματιά δεν τα ξεχωρίζεις. Τρομερά Βλαχοχώρια που μοιάζουν λες και τα ζωγράφισε λαϊκός ζωγράφος, πανέμορφα, πετρόκτιστα με τα καλντερίμια τους να επικοινωνούν μεταξύ τους, αφού δεν επιτρέπεται μέσα τους κανένα όχημα.
διαβάστε περισσότερα στο Travel.gr