Θα έχουμε φέτος μπλόκα με τρακτέρ στους δρόμους; Είναι μάλλον πιθανόν, αλλά ίσως η απάντηση δοθεί αύριο Κυριακή, καθώς συνεδριάζει στις 6 το απόγευμα στο δημαρχείο Άργους Ορεστικού η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων, μαζί με την Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας.
Στη συνεδρίαση έχουν κληθεί όλοι οι αγροτικοί σύλλογοι της ακριτικής περιφέρειας και φυσικά οι σύλλογοι του νομού Κοζάνης. Από πλευράς του Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων θα είναι παρών ο πρόεδρος Βαγγέλης Μπούτας, γνωστός αγροτοσυνδιακλιστής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτρη Μόσχο, τα θέματα της συνεδρίασης θα είναι δύο:
-Απολογισμός της κατάστασης από τα περσινά μπλόκα μέχρι σήμερα.
-Προγραμματισμός δράσης, αναθεώρηση διεκδικητικού πλαισίου.
Στο ερώτημα αν θα βγουν και φέτος τα τρακτέρ στους δρόμους, ο Δ. Μόσχος, υπογράμμισε: «Αυτό είναι κάτι που θα το συζητήσουμε όλοι οι αγρότες μαζί και θα αποφασίσουμε. Γι’ αυτό άλλωστε γίνεται η πλατιά αυτή σύσκεψη παρουσία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων, προκειμένου να μας μεταφέρει την εικόνα και το κλίμα και άλλων περιοχών». Πάντως, πρόσθεσε με νόημα ότι «η δυσαρέσκεια των αγροτών είναι πολύ μεγάλη, καθώς τα προβλήματα οξύνονται. Οι μορφές που θα προσλάβει ο αγώνας είναι υπόθεση των ίδιων των αγροτών, στη βάση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και βεβαίως οι αποφάσεις θα ληφθούν στα συλλογικά όργανα».
Σχετικά με το διεκδικητικό πλαίσιο, αυτό αποτελεί κεντρικό θέμα της σύσκεψης του Άργους Ορεστικού. Κυριαρχούν και φέτος, σύμφωνα με τον Δ. Μόσχο, το φορολογικό και ασφαλιστικό των αγροτών, αφού όπως είπε «οι αγρότες υπερφορολογούνται και αδυνατούν να πληρώσουν τις υπερβολικές ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό σε συνδυασμό με τα φετινά προβλήματα στην παραγωγή και τις χαμηλές τιμές, οδηγεί τους αγρότες σε απόγνωση». Ο ΕΛΓΑ και οι ασφαλιστικές καλύψεις στην παραγωγή από ζημιές εξ’ αιτίας θεομηνιών, θα βρεθεί ξανά στην ημερήσια διάταξη, καθώς οι αγρότες επισημαίνουν σοβαρές καθυστερήσεις και απαιτούν ταχύτερες αποζημιώσεις.
Στο μεταξύ, ορισμένα κτηνοτροφικά και αγροτικά προβλήματα οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο φέτος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας, το πλήγμα για το στάρι είναι διπλό: από τη μία εκτιμάται δραματική μείωση της παραγωγής, η οποία φτάνει ή και ξεπερνά το 70% και από την άλλη οι τιμές είναι πολύ μειωμένες. Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι κτηνοτρόφοι, καθώς στο πρόβιο γάλα συνεχίζεται η πτωτική πορεία της τιμής των τελευταίων ετών, η οποία μειώθηκε και φέτος κατά 10%.
Σε κάθε περίπτωση η αποφάσεις της πανελλαδικής και περιφερειακής επιτροπής μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας στη συνεδρίαση του Άργους Ορεστικού την Κυριακή, αναμένονται με ενδιαφέρον.