Το σύνολο των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων της χώρας, από τη Μεγαλόπολη μέχρι τη Μελίτη, επιστρετεύθηκε προκειμένου να σταθεί η ενεργειακή επάρκεια του συστήματος της χώρας εν μέσω της σφοδρής κακοκαιρίας. Οκτώ (8) λιγνιτικές μονάδες είναι για το σκοπό αυτό ενταγμένες στο σύστημα, με τον Σάκη Μάστορα, γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΗ «Σπάρτακος», να κάνει λόγο στον «Π», για έναν λιγνίτη «σωτήρα», που δίχως αυτόν το σύστημα θα είναι βυθιστεί και η χώρα θα βρισκόταν μπροστά σε black out.
“Όλες οι μονάδες που μπορούν να δουλέψουν, δουλεύουν όλες. Όσες έχουν μείνει στο σύστημα. Ξεκινώντας από Μεγαλόπολη μέχρι Μελίτη, δουλεύουν όλες και οι οκτώ. Όσο απομακρύνεται ο λιγνίτης από το μείγμα καυσίμου της χώρας, τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότητες black out στη χώρα και αυτό νομίζω ότι είναι κατανοητό από όλους αλλά υπερισχύουν τα συμφέροντα. Εμείς δεν μιλάμε από πατριωτική εμπάθεια, αλλά για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας», τόνισε αρχικά ο κ. Μάστορας.
Ο ίδιος προσέθεσε πως είναι υποχρέωσή η ανάπτυξη των ΑΠΕ σωστά, αλλά όσο ο πολίτης θέλει να πατάει το κουμπί και να έχει ρεύμα, δεν τον ενδιαφέρει αν αυτό είναι ή όχι «πράσινο».
«Η πολιτεία να καταλάβει ότι δεν μπορεί να απουσιάζει ο λιγνίτης από το μείγμα καυσίμου και αυτή είναι η αγωνία μας. Ο λιγνίτης είναι ο σωτήρας, αλλιώς το σύστημα θα βυθιστεί. Ο λιγνίτης δίνει σταθερότητα στο σύστημα. Ναι οι ΑΠΕ μπαίνουν πιο εύκολα στο σύστημα, αλλά ο λιγνίτης παρέχει σταθερότητα και αυτό ψάχνουν. Πρέπει επιτέλους να γίνουν βήματα, προς την κατεύθυνση να πειστεί ο αρχηγός του κράτους, ότι ο λιγνίτης δεν μπορεί να απουσιάζει από το μείγμα καυσίμου. Πρέπει σαν Ελλάδα να κοιτάξουμε στο συμφέρον μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με το λιγνίτη που είναι σε εφεδρεία στο σύστημα, ο ίδιος τόνισε πως έχει γίνει μια προσπάθεια από τα συνδικάτα, ώστε η εφεδρεία αυτή να αποζημιώνεται: «Η ΔΕΗ θα πρέπει να αποζημιώνεται ώστε να έχει τα εργοστάσιά της σε κατάσταση εφεδρείας για να λειτουργούν. Ο λιγνίτης αποδεικνύεται το στρατηγικό καύσιμο της Ελλάδας, για ακόμη μια φορά».
Κληθείς να σχολιάσει τυχόν προβλήματα με την ομαλή τροφοδοσία, λόγω εξόρυξης κάτω από αντίξοες συνθήκες, και την κατάσταση που επικρατεί στα ορυχεία εν μέσω ψύχους, ο κ. Μάστορας τόνισε πως από την πρώτη στιγμή που υπήρξε πληροφόρηση για κύμα κακοκαιρίας, υπήρξε συνεννόηση ώστε όλοι να είναι επιφυλακή: «Όλο το Σαββατοκύριακο, όλο το 24ωρο, δεν σταμάτησαν πουθενά για να κρατηθεί το σύστημα, στα ορυχεία κ.α. Υπήρξε ένα πρόβλημα εφοδιασμού στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου αλλά λύθηκε. Υπήρξε πλήρης επάνδρωση στα μέτωπα εξόρυξης. Οι συνθήκες παραμένουν ίδιες από την αρχή λειτουργίας των ορυχείων. Κάτω από -20 βαθμούς Κελσίου, στο ορυχείο, οι συνάδελφοι ήταν εκεί και έκαναν το καθήκον τους, ως εργαζόμενοι, που σε κάθε περίπτωση, στο ορυχείο, στο σταθμό, στην κολόνα κάνουν το καθήκον τους. Αυτή είναι η δουλειά μας, την κάνουμε με πολύ μεγάλη θέληση και αυτό που θέλουμε είναι να αναγνωριστεί, να μην μας προσάπτουν πράγματα που δεν μας αξίζουν», κατέληξε.