Συνεδρίασε το Σάββατο 23 Μάη με τηλεδιάσκεψη η διευρυμένη Νομαρχιακή Επιτροπή Ανασυγκρότησης ΠΕ Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή του Πάνου Σκουρλέτη Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Επικρατείας, του Σωκράτη Φάμελλου, βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, του πρώην Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Σταθάκη και του πρώην Προέδρου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη. Η κλειστή αυτή διαδικασία που ξεπέρασε σε διάρκεια τις 4 ώρες συζήτησε θέματα όπως η εξέλιξη της απολιγνιτοποίησης και το μέλλον της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας.
Όλοι οι ομιλητές άσκησαν δριμεία κριτική στην εξαγγελία Μητσοτάκη για την επιτάχυνση του κλεισίματος των μονάδων, και την απουσία σχεδίου για τη δυτική Μακεδονία την επόμενη μέρα, με τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος να χαρακτηρίζει «καιροσκοπικό» το σχέδιο Μητσοτάκη για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων το 2023, ενώ για τη Δίκαιη Μετάβαση επεσήμανε ότι δεν υπάρχει σχέδιο από την κυβέρνηση, ότι τα χρήματα που προσβλέπει να διαθέσει είναι ανεπαρκή και θα είναι διαθέσιμα μετά το 2021, και συνεπώς η υλοποίηση επενδύσεων θα είναι μετά το 2023.
Ωστόσο, όλοι οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν πως στις πρώτες προτεραιότητες του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, συνεχίζουν να είναι η κλιματική ουδετερότητα και η εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας, με ότι γνωστές δυσάρεστες συνέπειες αυτές θα έχουν ως επακόλουθο για το λιγνίτη και τη Δυτική Μακεδονία.
Συγκεκριμένα, ο Γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, τόνισε πως ο ρόλος του κόμματος είναι να διαμορφώσει μια κεντρική εκφώνηση για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα, βλέποντας πως ιεραρχούνται και μέσα σε πιο χρονοδιάγραμμα εντάσσονται οι δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν.
Ο Σωκράτης Φάμελλος, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ στην τοποθέτησή του τόνισε ότι «χωρίς ισχυρό πράσινο πρόγραμμα μια χώρα δε μπορεί ούτε αναπτυξιακά βιώσιμη, ούτε κοινωνικά δίκαιη να είναι». Ο κ. Φάμελλος, επανέλαβε επίσης τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο του 2019 ότι «η Ευρώπη που θέλουμε και χρειαζόμαστε πρέπει να επενδύσει στην κλιματική ουδετερότητα και να δημιουργήσει πολιτικές και εργαλεία για αποδέσμευση από τον άνθρακα και για πολιτικές και εργαλεία για δίκαιο επιμερισμό των βαρών, ώστε να εξασφαλίζει ενέργεια για όλους και ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες». Σχολιάζοντας ο κ. Φάμελλος, είπε για εκείνη τη δήλωση πως τεχνικά και πολιτικά πήγε το ΕΣΕΚ του ΣΥΡΙΖΑ ένα βήμα παραπέρα.
Ο Γιώργος Σταθάκης, πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας και υπεύθυνος για τη σύνταξη των προγραμματικών θέσεων για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στην τοποθέτησή τους ανέλυσε την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα τονίζοντας ότι η «πράσινη μετάβαση» φαίνεται ότι είναι μονόδρομος και θα γίνει, θα είναι όμως μετάβαση με συγκρούσεις και ένταση των κοινωνικών ανισοτήτων. Ότι εκτιμά ότι η απάντηση στο ερώτημα αν η Πράσινη Ατζέντα στην Ευρώπη θα προχωρήσει, είναι κατά τη γνώμη του ότι θα προχωρήσει.
Τέλος, ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης στην τοποθέτησή του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το κύριο ζήτημα σήμερα για τη χώρα,σε ότι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια είναι η διασφάλιση του χαμηλότερου δυνατού κόστους και η μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές. Είμαστε απολύτως σύμφωνοι για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, την εξοικονόμηση ενέργειας καθώς και με τους ευρωπαϊκούς στόχους για την κλιματική ουδετερότητα το 2050».