Με μια σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη έκλεισε ηχηρά την πόρτα σε δυνητικές συγκλίσεις μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Χαριλάου Τρικούπη, ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες, στον τηλεοπτικό σταθμό Star.
«Έθεσε εαυτόν εκτός συνεργασιών»
«Ο προοδευτικός χώρος θα εκφραστεί μέσω του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει στις επόμενες εθνικές εκλογές ως ένα ανανεωμένο, αυτόνομο κόμμα για αυτοδύναμη κυβέρνηση» υποστήριξε ο κ. Κασσελάκης, αντιτείνοντας την «αυτονομία» μετά την κινητικότητα εντός του κόμματός του για το άνοιγμα προς μια «νέα Κεντροαριστερά». Την επομένη της παρουσίασης της πολιτικής πλατφόρμας του Διονύση Τεμπονέρα, η οποία κάνει λόγο για «μέτωπο Δημοκρατίας» απέναντι στην Νέα Δημοκρατία, αλλά και τρία εικοσιτετράωρα μετά την πρόταση των Γιάννη Ραγκούση, Θανάση Θεοχαρόπουλου και Κώστα Ζαχαριάδη για ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στους Ευρωσοσιαλιστές στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου, ο κ. Κασσελάκης «έθεσε εαυτόν εκτός συνεργασιών» σχολίαζαν χαρακτηριστικά χθες αρκετά στελέχη για τον πρόεδρο του κόμματος, εντοπίζοντας «δείγματα άγχους και αμηχανίας» στα λεγόμενά του, ενόψει των Ευρωεκλογών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, οι υψηλοί τόνοι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατά του κ. Ανδρουλάκη, περιγράφοντάς τον δύο φορές ως «εκβιαζόμενο» από τον πρωθυπουργό, δεν άφησαν κανένα περιθώριο στην σκληρή στάση που θα κρατήσει στο εξής η Κουμουνδούρου απέναντι στα προοδευτικά «προσκλητήρια», αλλά και την κινητικότητα εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ για μια «νέα μεγάλη Κεντροαριστερά». Ιδίως, όταν σε αυτήν την τροχιά κινούνται πέραν του ΣΥΡΙΖΑ τόσο η Νέα Αριστερά, αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, διαβλέποντας τις προϋποθέσεις ενός «συγκροτημένου διαλόγου» για την επαύριον της προοδευτικής παράταξης. Ακόμη και αν για τη Χαριλάου Τρικούπη η συζήτηση αυτή τοποθετείται για μετά τις Ευρωεκλογές, «πυροβολάμε τα πόδια μας» σχολίαζαν χθες προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, παρατηρώντας ότι το κόμμα δεν μπορεί αυτήν την στιγμή να αποτελέσει «αυτόνομη» πρόταση εξουσίας στα μάτια της κοινωνίας, με βάση τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών, αλλά και τις δημοσκοπήσεις.
Και για όσους, ακόμη, στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η μετωπική επίθεση κατά του Νίκου Ανδρουλάκη σηματοδοτεί ένα πεδίο ανταγωνισμού απέναντι στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τις προεκλογικές ανάγκες των Ευρωεκλογών, εντούτοις οι χαρακτηρισμοί κατά του προέδρου του κρίθηκαν «αχρείαστοι», καθώς αφαιρούν, όπως εκτιμούν, όπλα από τη φαρέτρα του κ. Κασσελάκη σε επίπεδο ύφους και αξιοπιστίας.
Σε μια προσπάθεια ερμηνείας της κίνησης του κ. Κασσελάκη, κάποια στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης «διαβάζουν» μια αμυντική στάση, καθώς η «τοξικότητα» που πιστώνεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα της νέας ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αποκλείει εκ των πραγμάτων ένα μεγάλο, προοδευτικό σχήμα. «Δεν τους εμπεριέχει το σενάριο της μεγάλης Κεντροαριστεράς και το καίνε», ισχυρίστηκε χθες έτερο κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ για πρόσωπα πέριξ του Στέφανου Κασσελάκη, σημειώνοντας πως «είναι άλλο να κάνεις κριτική στον Ανδρουλάκη για τη στάση του απέναντι στα ομόφυλα ζευγάρια και άλλο να επιδίδεσαι σε τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς».
Ραντεβού με την Κεντροαριστερά στο Συνέδριο
Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση για τις δυνητικές συνεργασίες θα τεθεί, ως αντικείμενο του προσυνεδριακού διαλόγου στην κρίση του 4ου Συνεδρίου του κόμματος τον επόμενο μήνα, με όσους προκρίνουν την οδό της «μεγάλης Κεντροαριστεράς» να ευελπιστούν ότι θα καταστούν πλειοψηφικό ρεύμα -λόγω της κοινωνικής πραγματικότητας- στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Άλλωστε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε για άλλη μια φορά χθες πως ασχέτως εκλογικού αποτελέσματος «έχω ήδη απορρίψει διαρρήδην το σενάριο να αποχωρήσω μετά τις ευρωεκλογές», ενώ προανήγγειλε εξελίξεις στα κομματικά μίντια, λέγοντας πως «Θα κάνουμε την εξυγίανση την οποία πρέπει να κάνουμε, την αναδιάρθρωση την οποία πρέπει να κάνουμε και ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί στα πόδια του».
Ως προς την πρόσκλησή του προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να συνεδριάσουν στις Σπέτσες, όπου διατηρεί εξοχική κατοικία, είναι η «μεγαλύτερη απόδειξη» ότι δεν έχω «στενό κύκλο» αποφάνθηκε ο κ. Κασσελάκης, για να προσθέσει πως «και το προεδρείο μας και οι βουλευτές μας είναι ενθουσιασμένοι για την πρωτοβουλία».
Κομματική πειθαρχία και… μεταβολή
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε χθες πως το κόμμα θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, θέλοντας να υπογραμμίσει τη διαχρονική θετική στάση του κόμματος υπέρ των δικαιωμάτων τους. Όπως είπε ο κ. Κασσελάκης, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα περάσει «χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ», αν και παρατήρησε πως «στο ζήτημα της υιοθεσίας, της τεκνοθεσίας υπάρχουν γραφειοκρατικές και νομικές αγκυλώσεις, που πρέπει να λυθούν».
Η θέση μου ως προς το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, από τη συνέντευξή μου στο STAR και τη Μάρα Ζαχαρέα:
Την ώρα που ο Πρωθυπουργός φοβάται και στρέφει τους βουλευτές του στην αποχή, να γνωρίζει η ελληνική κοινωνία: Αυτό το νομοσχέδιο -έστω ατελές- θα γίνει νόμος του Κράτους… pic.twitter.com/QpuuvZATS2— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) January 11, 2024
Η απόφαση της Κουμουνδούρου, ωστόσο, να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν υπήρχε στον κομματικό ορίζοντα μέχρι χθες, καθώς ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, είχε καλέσει με ανάρτησή του τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να «υιοθετήσει και να ψηφίσει την πρόταση νόμου του #ΣΥΡΙΖΑ_ΠΣ. Να μην μπλέξει σε ακροβατισμούς και σε περιορισμό δικαιωμάτων των πολιτών». Επιπλέον, «η ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν ούτε τζάμπα, ούτε πάντως καιρού» είχε δηλώσει ο Τομεάρχης Οικονομικών, Νίκος Παππάς, ενώ προβληματισμένοι απέναντι στο ζήτημα της παρένθετης μητέρας εμφανιζόταν αρκετοί βουλευτές.
Δύο στα δύο
Την υπερψήφιση, όμως, του νομοσχεδίου ζήτησε χθες δημόσια ο Γιάννης Ραγκούσης, στην προοπτική ότι «εμείς κάναμε μια πρόταση με 10 σημεία. Αν μπορούν να γίνουν δεκτά τα 8 όπως προκύπτει από τα λεγόμενα Μητσοτάκη θα είναι μια θετική εξέλιξη». «Από την ώρα επομένως που ξέρουμε ότι η υπερψήφιση θα είναι προϊόν αυτής της ετερόκλητης σύμπτωσης τεσσάρων κομμάτων, δεν μπορεί να είναι ένας νόμος που στην τελική του μορφή θα έχει και τα 10 που θέλουμε. Άρα πρέπει κι εμείς να δεχθούμε έναν συμβιβασμό και να κρατήσουμε αυτά τα δύο θέματα για μια επόμενη φάση και να νομοθετηθούν αφού τώρα δεν υπάρχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία», εξήγησε σχετικά ο κ. Ραγκούσης, με την Κουμουνδούρου να επιλέγει τελικά το «ναι» στην ψηφοφορία, όπως έπραξε και με την αντίστοιχη πρόταση του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τις αμυντικές δαπάνες.