Οι πιο απαιτητικές περιοχές για τη διαχείριση των πλημμυρών και πυρκαγιών είναι οι διασυνοριακές. Λόγω των δυσκολιών στη θέσπιση και την εφαρμογή κοινών στρατηγικών που αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και λόγω των δυσκολιών στο να φτάσουν τεχνολογικές εξελίξεις και καινοτομίες στα κρίσιμα σημεία.
Στα πλαίσια της ανάγκης για ένα οργανωμένο σχέδιο της Πολιτείας με τη συνεργασία όλων των φορέων για την καταπολέμηση των πλημμυρών και των πυρκαγιών,
η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και το Ινστιτούτο Πολιτικής Προστασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας υλοποιούν το έργο SOLVE στα πλαίσια του Διασυνοριακού Προγράμματος Interreg–IPACBC Ελλάδα – Βόρεια Μακεδονία. Το έργο SOLVE εστιάζει σε κοινές δράσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση πλημμυρών και πυρκαγιών και στοχεύει στην κοινή εκπαίδευση επιχειρησιακών ομάδων από όμορες χώρες με παροχή επιστημονικής υποστήριξης, στην ενεργή συμμετοχή πολιτών σε οργανωμένες δραστηριότητες πρόληψης βάσει σχεδίων και στην ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων του έργου στα εθνικά σχέδια πρόληψης.
Στα πλαίσια του έργου, θα γίνει μια συνάντηση των εταίρων ώστε να παρουσιαστούν η πρόοδος και τα έως τώρα αποτελέσματα του έργου. Στη συνάντηση, η οποία θα γίνει το πρωί της Δευτέρας 19 Ιουνίου 2023 στο κτίριο της πρώην Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στα Κοίλα Κοζάνης (Κτίριο ΚΤΕ) θα γίνει παρουσίαση του έργου, αλλά και του Ινστιτούτου Πολιτικής Προστασίας του Πανεπιστημίου από τον Διευθυντή του, Καθηγητή Ιωάννη Μπακούρο. Θα ακολουθήσει στρογγυλή τράπεζα συζήτησης, παρουσίαση μονάδας προσομοίωσης συμβάντων φυσικών καταστροφών. Τέλος, θα γίνει επίδειξη ανά ομάδες των 3-5 ατόμων και Άσκηση Ατομικής Προστασίας από το ΕΚΑΒ.
Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας κ. Δρ. Σεραφείμ Λιάπης και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Θωμάς Μάνος. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όλοι οι εμπλεκόμενοι Φορείς θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τις απόψεις τους σχετικά με τα αντικείμενα και τα αποτελέσματα του έργου.