Μια αλμυρή τάρτα με νόστιμη και δροσερή γέμιση από εποχιακά υλικά είναι ότι πρέπει για τις ημέρες του καλοκαιριού.
Η τάρτα μπορεί να γίνει με αλμυρή και γλυκιά γέμιση και είναι το ίδιο νόστιμη.
Στην αλμυρή εκδοχή της μπορείς να παίξεις με τη γέμιση και κάθε εποχή έχει τα δικά της υλικά που την κάνουν ακαταμάχητη.
Αυτή την εποχή, που οι πιπεριές έχουν την τιμητική τους, μπορείς να τις προσθέσεις στην τάρτα και, μαζί με φέτα, έχεις μια νόστιμη εναλλακτική της πίτσας!
Ο Τάσος Αντωνίου, aka Μαμά Πεινάω, μάς έδωσε την τέλεια συνταγή για χωριάτικη τάρτα με πιπεριές Φλωρίνης. Όμως, υπάρχει ένα υλικό έκπληξη στη γέμιση που κάνει τη διαφορά κι αυτό δεν είναι άλλο από το γιαούρτι. Έτσι, η γέμιση της τάρτας θα γίνει πιο δροσερή και ελαφριά -ό,τι πρέπει για αυτή την εποχή.
Υλικά
Για τη βάση
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 γρ. βούτυρο κρύο
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 2 αυγά
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κ.σ. νερό
Για τη γέμιση
- 2 αυγά
- 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 100 γρ. τυρί κρέμα
- 100 γρ. βαρελίσια φέτα σε τρίμμα
- 2 ψημένες πιπεριές Φλωρίνης σε λωρίδες
- 1/2 πράσο κομμένο σε ροδέλες
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για τη βάση:
- Χτυπάμε στο μίξερ με το εξάρτημα του φτερού το αλεύρι, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά, το αλάτι και το νερό μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ και να μην κολλάει στα χέρια. Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να δέσει. Τη βγάζουμε από το ψυγείο και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να μαλακώσει και να μπορέσουμε να την πλάσουμε (αναμονή περίπου 30 λεπτά).
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Ανοίγουμε με πλάστη τη ζύμη σε λεπτό φύλλο πάχους 2 εκ. και τη βάζουμε σε μια ταρτιέρα διαμέτρου 25 εκ. Την απλώνουμε με τα χέρια μας στην ταρτιέρα ώστε να καλυφθούν με ακρίβεια η βάση και τα τοιχώματα. Κόβουμε με μαχαίρι όση από τη ζύμη περισσεύει από τα τοιχώματα. Τρυπάμε τη ζύμη σε όλη την επιφάνεια με πιρούνι. Την καλύπτουμε με ένα φύλλο λαδόκολλας και τη γεμίζουμε με ωμά ρεβύθια. Με αυτόν τον τρόπο εμποδίζουμε τη ζύμη φουσκώσει όσο την ψήνουμε. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 40-50 λεπτά.
Για τη γέμιση:
- Λίγα λεπτά πριν ψηθεί η βάση, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά να αφρατέψουν ελαφρώς για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το τυρί κρέμα, τη φέτα, την πιπεριά Φλωρίνης και το πράσο. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
Ψήνουμε την τάρτα:
- Βγάζουμε τη βάση της τάρτας από τον φούρνο και αφαιρούμε τη λαδόκολλα με τα ρεβύθια. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση. Ψήνουμε στους 180°C για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της χωριάτικης τάρτας.
Πηγή: https://www.bovary.gr