Στο Στρασβούργο μεταβαίνει την προσεχή Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, πολυμελές κλιμάκιο από τη Δυτική Μακεδονία, με σκοπό την προετοιμασία για την επόμενη μέρα της μεταλιγνιτικής περιόδου, η οποία ήρθε πολύ κοντύτερα, μετά τη συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών για ξεπούλημα της ΔΕΗ.
Στην έδρα της Ε.Ε. πραγματοποιείται την προαναφερόμενη ημερομηνία η εναρκτήρια εκδήλωση παρουσίασης της πλατφόρμας μετάβασης των οικονομιών των ανθρακοφόρων περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο (Coal Regions in Transition Platform). Με σκοπό να συμμετάσχουν στην παραπάνω εκδήλωση, αναχωρεί το βράδυ της Κυριακής για το Στρασβούργο, 11μελές κλιμάκιο της Δυτικής Μακεδονίας, αποτελούμενο από τους: Θόδωρο Καρυπίδη περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τους δημάρχους ενεργειακών δήμων, Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη, Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη και Αμυνταίου Κώστα Θεοδωρίδη, την αντιπρόεδρο της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας Παρασκευή Βρυζίδου, τον διευθυντή Προγραμμάτων της ΑΝ.ΚΟ. Τάσο Σιδηρόπουλο, τον πρόεδρο του ΤΕΕ (Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας) Δημήτρη Μαυροματίδη, τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Δ.Μ. Αντώνη Τουρλιδάκη, τον διευθυντή της ΠΕΔ Λευτέρη Τοπάλογλου, τα στελέχη του ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ Ευάγγελο Καρλόπουλο και Διονύση Γιαννακόπουλο. Για την καλύτερη προετοιμασία της αποστολής, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στην ΑΝ.ΚΟ. τεχνική σύσκεψη.
Η προαναφερόμενη εκδήλωση πραγματοποιείται από την γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ε.Ε. στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Καθαρή Ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες» και έχει σαν σκοπό να στηριχθούν οι περιοχές άνθρακα με κοινωνικά δίκαιους όρους, με έμφαση στην απόκτηση νέων δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και φυσικά στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Επιπλέον η στήριξη θα περιλαμβάνει μεταφορά τεχνογνωσίας από ειδικούς εμπειρογνώμονες διαφόρων Γενικών Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου η τελική προσέγγιση του αναπτυξιακού σχεδιασμού της μετάβασης να έχει κατά το δυνατόν πιο ολοκληρωμένο χαρακτήρα.
Καλούνται συνεπώς οι ανθρακοφόρες περιοχές να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που αφενός θα συμβαδίζει με τις διεθνείς προτεραιότητες για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και αφετέρου θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του κοινωνικοοικονομικού τους ιστού με νέες θέσεις εργασίας και βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Η διαδικασία αυτή της μετάβασης αφορά ένα σημαντικό αριθμό περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με στοιχεία που πήραμε από άρθρο του διευθυντή Προγραμμάτων της ΑΝ.ΚΟ. Τ. Σιδηρόπουλο, αφορά συγκεκριμένα: 11 χώρες, 42 περιφέρειες και 240.000 εργαζόμενους εκ των οποίων 180.000 στα ορυχεία άνθρακα – λιγνίτη και 60.000 στα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια.
Μια από της περιφέρειες αυτές είναι και η Δυτική Μακεδονία, της οποίας το παραγόμενο προϊόν, σύμφωνα με στοιχεία του έτους 2014 της ΕΛ.ΣΤΑΤ, εξαρτάται κατά 42% από τον κλάδο εξόρυξη – παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος απασχολεί άμεσα 5.000 περίπου εργαζόμενους. Η βαρύτητα βέβαια του ενεργειακού τομέα για τη Δυτική Μακεδονία ενισχύεται από το γεγονός ότι δεδομένων των έντονων κλαδικών εξαρτήσεων που διαμορφώνονται σε τοπικό επίπεδο λόγω των υψηλών πολλαπλασιαστών εισοδήματος και απασχόλησης που έχει, προκύπτουν σημαντικότατες έμμεσες αλλά και δευτερογενείς επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.
Μετά την εκδήλωση του Στρασβούργου η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας θα στείλει εμπειρογνώμονες στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – καθώς και σε όλες τις ενδιαφερόμενες περιφέρειας – προκειμένου σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς να διαμορφωθεί ένα ειδικό πρόγραμμα μετάβασης στην μεταλιγνική περίοδο.