1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΜΑΡΤΥΡΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ
Ο άλλοτε ενιαίος νομός Γρεβενών – Κοζάνης είναι ο νομός με τις μεγαλύτερες θηριωδίες των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής, αλλά και με τα περισσότερα θύματα πανελλαδικά, υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, Παναγιώτης Πλακεντάς, ανακοινώνοντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το 1ο Συνέδριο Ανάδειξης Μαρτυρικών Σημείων, Μαρτυρίες και Μαρτυρικοί Τόποι, Ανάδειξη – Αναγνώριση – Καταγραφή Διεκδίκηση.
Το συνέδριο ανοίγει τις εργασίες του στις 5 μ.μ. της Παρασκευής 24 Ιουνίου και συνεχίζεται το Σάββατο, με ώρα έναρξης στις 9 π.μ., στη Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού, με διοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την Π.Ε. Κοζάνης. Καλύπτει τρεις θεματικές ενότητες, η πρώτη είναι «η περίοδος της Κατοχής 1941-1944 στην Π.Ε. Κοζάνης, η δεύτερη «Μαρτυρίες και ιστορική καταγραφή από μαρτυρικούς τόπους» και η τρίτη «οι θηριωδίες στην υπόλοιπη Ελλάδα των στρατευμάτων κατοχής και οι πολεμικές επανορθώσεις. Το ιστορικό των διεκδικήσεων και η κατάσταση σήμερα».
Ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης σημείωσε ότι «με μεγάλη προσοχή και ευθύνη προσπαθούμε να προσεγγίσουμε ένα θέμα που για μας είναι χρέος τιμής. Σύμφωνα με το ΦΕΚ ως μαρτυρικοί δήμοι και κοινότητες αναφέρονται οι Πύργοι, το Μεσόβουνο και τα Σέρβια. Υπάρχουν όμως δεκάδες άλλα σημεία, που όχι απλά έχουν διαπραχθεί θηριωδίες από πλευράς ναζιστικών στρατευμάτων, αλλά υπάρχουν εκατοντάδες ακόμη θύματα και προκλήθηκαν πολλές υλικές ζημιές την περίοδο εκείνη, αλλά και με τα περισσότερα θύματα πανελλαδικά.
Με το συνέδριο αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε την καταγραφή και την ανάδειξη των γεγονότων αυτών, έτσι ώστε να περάσουμε μετά στην αναγνώριση και στη διεκδίκηση. Μέσα από την καταγραφή αυτή να αποδώσουμε στην ιστορία αυτά τα οποία πρέπει για τις νεότερες γενιές. Επίσης μέσα από τα πρακτικά του συνεδρίου, αυτά να φτάσουν στο υπουργείο παιδείας, έτσι ώστε να αναγράφονται στα βιβλία οι τόποι οι οποίοι μαρτύρησαν στην Π.Ε. Κοζάνης και ταυτόχρονα να έχουμε δημιουργήσει μια σοβαρή υποδομή εάν και όταν αποφασίσει επίσημα το ελληνικό κράτος να διεκδικήσει αποζημιώσεις για τα θύματα της περιόδου εκείνης.
Το συνέδριο εκτός από ενδιαφέρουσες εισηγήσεις ιστορικών, επιστημόνων και αυτοδιοικητικών που είναι πολλές, περιλαμβάνει το ξεδίπλωμα γεγονότων με άλλες μορφές. Έτσι μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η προβολή το μεσημέρι του Σαββάτου του ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη, με τίτλο «παράδοξη πατρίδα», το οποίο αναφέρεται στους Πύργους Εορδαίας. Επίσης, το απόγευμα της Παρασκευής το συνέδριο θα ανοίξει με προβολή βίντεο από το Ολοκαύτωμα του Μεσοβούνου.
Καθοριστική για την περιοχή χαρακτήρισε την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, η Τάσα Σιόμου, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, τονίζοντας ότι η περιοχή έδωσε πολλά θύματα και αδικήθηκε πολύ. Χαρακτήρισε το συνέδριο ως μία εκδήλωση «για να ξαναβρούμε την τοπική μας ιστορία, καθώς η ιστορική μνήμη δεν είναι στοιχείο περιχαράκωσης, αλλά στοιχείο απελευθέρωσης», προσθέτοντας ότι «μέσα από τη συλλογική μνήμη θα ανακαλύψουμε έναν νέο πατριωτισμό».
Ο Γι’αννης Σόκουτης, μέλος της Ο.Ε., υπογράμμισε ότι «το μέλλον ενός τόπου και ενός λαού, δεν μπορεί παρ΄’α να εδράζεται στην ιστορία, χωρίς παραμορφωτικούς φακούς».
Τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα είναι μία μεγάλη επένδυση για το σχολείο, τόνισε το μέλος της Ο.Ε. Λάζαρος Μισαηλίδης. Πρόσθεσε ακόμη ότι θα πρέπει να βγει ένας δικτυακός χάρτης, που θα είναι οδηγός για κάποιον που θέλει να επισκεφτεί τα μαρτυρικά σημεία, τα χωριά και τις πόλεις, καθώς και ένα ημερολόγιο – μαρτυρολόγιο.
Τέλος, το συνέδριο για τους Μαρτυρικούς Τόπους δεν είναι κα΄τι στατικό, σύμφωνα με τον Π. Πλακεντά, ο οποίος είπε ότι το είπαμε 1ο συνέδριο, δεδομένου ότι θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, ενώ τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο θα ακολουθήσει μία σύνοδος για σύνοψη και εξαγωγή των αποτελεσμάτων από ιστορικούς, οι οποίοι θα μελετήσουν τα πρακτικά του 1ου συνεδρίου.
Παρούσα στο συνέδριο το Σάββατο θα είναι και η υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά. Κλήθηκε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος αδυνατεί να παραβρεθεί, ωστόσο δεσμεύτηκε ότι θα επισκεφτεί προσεχώς την περιοχή, προκειμένου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα του συνεδρίου για τους μαρτυρικούς Τόπους.