Κλιμάκιο του Συνηγόρου του Πολίτη με επικεφαλής τη Συνήγορο του Πολίτη, Καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Καλλιόπη Σπανού, βρέθηκε την Τρίτη στην Κοζάνη στο πλαίσιο ευρύτερης περιοδείας στην περιοχή καθώς προηγήθηκε επίσκεψη και στη Φλώρινα, σε μια προσπάθεια να γίνει ευρύτερα γνωστός ο ρόλος της ανεξάρτητης αυτής αρχής στην οποία μπορούν να προσφεύγουν οι πολίτες.
Ταυτόχρονα το κλιμάκιο του Συνηγόρου του Πολίτη στο οποίο μετείχαν και οι Βοηθοί Συνήγοροι Βασίλειος Καρύδης, Ιωάννης Σαγιάς, Γεώργιος Μόσχος και ειδικοί επιστήμονες, παρέλαβαν αναφορές πολιτών από την περιοχή μας, καθώς όπως επισημάνθηκε από τον Οκτώβριο του 1998 που ξεκίνησε η λειτουργία του Συνηγόρου του Πολίτη έως σήμερα, η Αρχή έχει δεχτεί περίπου 190.000 αναφορές. Από το σύνολο τους, 3153 αναφορές προέρχονται από πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, και ειδικότερα 1480 από πολίτες του Ν. Κοζάνης.
Όπως μάλιστα σημείωσε η κ. Σπανού, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση αναφορών πολιτών προς το Συνήγορο του Πολίτη. Οι περισσότερες αναφορές προς το Συνήγορο του Πολίτη αφορούν κυρίως σε ασφαλιστικά και φορολογικά θέματα και έπονται αναφορές για τις πολεοδομίες και τα δικαιώματα του παιδιού.
Η συνήγορος του Πολίτη και οι συνεργάτες της είχαν συνάντηση με φορείς της περιοχής ενώ μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης ενημέρωσε για τις αρμοδιότητες της αρχής για υποθέσεις που αφορούν στις υπηρεσίες:
– του δημοσίου, όπως υπουργεία, εφορίες, τελωνεία, πολεοδομίες, αστυνομικά τμήματα, φυλακές, σχολεία, πρεσβείες της Ελλάδας κ.λπ.
– των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιχειρήσεών τους
– των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (νπδδ), όπως ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια κ.λπ.
– των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας (ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ κ.λπ.)
– των κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (νπιδ), των δημοσίων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων των οποίων τη διοίκηση ορίζει άμεσα ή έμμεσα – το δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος.
Κατ’ εξαίρεση, ο Συνήγορος του Πολίτη μπορεί να ελέγξει και συμπεριφορά ιδιωτών, όταν προσβάλλεται δικαίωμα παιδιού ή υπάρχει άνιση μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών σε εργασιακά θέματα.