Το ελληνικό κοινοβούλιο θα απασχολήσει πλέον το θέμα του κινδύνου κατάρρευσης πληθώρας κτισμάτων στα Βαλτόνερα, Τοπική Κοινότητα του Δήμου Αμυνταίου, από τη διεύρυνση των ρηγματώσεων στα σπίτια και στον ίδιο τον οικισμό, που προκλήθηκαν από την περσινή κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου – Φιλώτα, που είχε ως συνέπεια να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πέντε γειτονικοί οικισμοί του Δήμου Αμυνταίου, να αποφασιστεί η εκκένωση και μετεγκατάσταση των Αναργύρων αλλά και να ζητηθεί η εκκένωση του μισού οικισμού των Βαλτόνερων (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ).
Την εξέλιξη αυτή δρομολόγησε η βουλευτής Α΄ Αθηνών και τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία, όπως υποσχέθηκε κατά την επίσκεψή της στη Φλώρινα στις 3 Σεπτεμβρίου, φέρνει το θέμα στη Βουλή. Σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, τονίζει ότι «Κινδυνεύουν από τις κατολισθήσεις οι κάτοικοι των Βαλτονέρων Αμυνταίου» και ζητά να πληροφορηθεί για ποιο λόγο δεν έχουν ληφθεί άμεσα μέτρα για την προστασία των κατοίκων της περιοχής, καθώς και γιατί επί δέκα μήνες αγνοείται η επιστημονική άποψη του καθηγητή Ε. Λέκκα περί άμεσης απομάκρυνσης των κατοίκων λόγω φόβου νέων κατολισθήσεων.
Στην ερώτηση της η κ. Μπακογιάννη αναφέρει ειδικότερα ότι: «Από τις 7 Νοεμβρίου 2017 ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας και το εργαστήριο Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν αποστείλει επιστολή στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδ , κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις κατολισθήσεις στα Βαλτόνερα Αμυνταίου στη Φλώρινα. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Λέκκας ανέφερε τα εξής:
Α) Τα φαινόμενα βρίσκονται σήμερα σε ερπυστική φάση , ενώ είναι πιθανή μια αιφνίδια και ταχεία εξέλιξη.
Β) Έχουν εμφανιστεί νέες εδαφικές διαρρήξεις ακόμη και μέσα στην οικιστική περιοχή των Βαλτόνερων.
Γ) Είναι πιθανότατη μια ταχεία εξέλιξη του φαινομένου και μέσα στην οικιστική περιοχή του Βαλτόνερου μετά από έντονες βροχοπτώσεις, αλλαγές στη στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα ή και ασθενή σεισμική δραστηριότητα.
Ο κ. Λέκκας καταλήγει αναφέροντας ότι «ιδιαίτερα για τα κτίρια που βρίσκονται εντός της κόκκινης ζώνης στο Βαλτόνερο θα πρέπει να προγραμματιστεί η σταδιακή εκκένωσή τους και η απομάκρυνση των κατοίκων σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Η κ. Μπακογιάννη υπογραμμίζει ότι «έχουν περάσει δέκα μήνες και ακόμη δεν έχει προγραμματιστεί η εκκένωση της επικίνδυνης ζώνης, στην οποία ζουν υπό το καθεστώς του φόβου εκατοντάδες πολίτες. Σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, οι κατολισθήσεις μπορούν να επαναληφθούν ανά πάσα στιγμή στη Φλώρινα, γεγονός που καθιστά επείγουσα την εκκένωση της περιοχής.» Ερωτά λοιπόν τον Υπουργό: «Για ποιο λόγο δεν έχουν ληφθεί άμεσα μέτρα για την προστασία των κατοίκων της περιοχής; Γιατί επί δέκα μήνες αγνοείται η επιστημονική άποψη του καθηγητή Ε. Λέκκα περί άμεσης απομάκρυνσης των κατοίκων λόγω φόβου νέων κατολισθήσεων;»