Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε παράνομες τις υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες τέθηκαν το 2015 σε αργία οι διοικητές και υποδιοικητές των δημοσίων νοσοκομείων πριν τη λήξη της θητείας τους.
Συγκεκριμένα το ΣτΕ το οποίο εξέτασε τις προσφυγές 10 διοικητών κι αναπληρωτών νοσοκομείων έκρινε μη νόμιμη την πρόωρης απομάκρυνσής τους, ότι είναι πλημμελής η σχετική αιτιολογία, ενώ χαρακτηρίζει πλημμελώς αιτιολογημένο και το πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης.
Η απόφαση αυτή του ΣτΕ ανοίγει πλέον το δρόμο και για τη δικαίωση των υπολοίπων διοικητών – υποδιοικητών οι οποίοι παύθηκαν πριν τη λήξη της θητείας τους και χωρίς επαρκή αιτιολόγηση, οι οποίοι έχουν προσφύγει στο ΣτΕ και αναμένουν τη δημοσίευση των αποφάσεων του ΣτΕ και για τις δικές τους προσφυγές ή περιμένουν να εξεταστούν το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» μεταξύ των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών νοσοκομείων που αναμένουν να εξεταστούν στο ΣτΕ και οι δικές τους προσφυγές είναι και οι πρώην διοικητές του Μαμάτσειο- Μποδοσάκειο Γιώργος Παύλου, Αναστασία Μπούρτσου (η οποία παύθηκε όταν ήταν διοικήτρια στο νοσοκομείο Βέροιας) και ο πρώην υποδιοικητής του Μποδοσάκειου, Νίκος Αντωνάκης.
«Εμείς είμαστε οι επόμενοι που περιμένουμε να δούμε την απόφαση του ΣτΕ σε επόμενο κύκλο αποφάσεων», δήλωσε η Α. Μπουρτσου στο «e-ptolemeos.gr», σημειώνοντας ότι πρόκειται για 10 άτομα περίπου, μεταξύ των οποίων πρώην υποδιοικητές των νοσοκομείων Παπανικολάου και Θεαγενείου Θεσσαλονίκης, του νοσοκομείου Κατερίνης και του Μαμάτσειου- Μποδοσάκειου. «Αναμένουμε», πρόσθεσε, «να βγει το επόμενο διάστημα, σε 1-2 μήνες η απόφαση του ΣτΕ, γιατί το Υπουργείο δεν είχε στείλει τις αποφάσεις απόλυσης που ζήτησε το ΣτΕ και σε δεύτερο χρόνο να θα κατατεθούν οι αγωγές για την καταβολή αποζημιώσεων», σημειώνοντας ότι «κάποιοι μάλιστα προχώρησαν ήδη στην κατάθεση αγωγών».
Την ίδια αισιοδοξία μοιράζεται και ο Νίκος Αντωνάκης, για την κρίση των δικών τους προσφυγών στο ΣτΕ, όπως δήλωσε στο «e-ptolemeos.gr»: «Η απόφαση αυτή του ΣτΕ μάς κάνει να αισιοδοξούμε. Περιμέναμε άλλωστε ότι θα ήταν θετική η απόφαση του ΣτΕ, γιατί κάποιοι από μας- όπως στην περίπτωσή μου, παυθήκαμε ενώ αξιολογηθήκαμε θετικά, αλλά και γιατί ήταν η πρώτη φορά που παύθηκαν διοικητές και υποδιοικητές πριν λήξει η θητεία τους και χωρίς να έχουν βρεθεί αντικαταστάτες, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να μείνουν χωρίς διοικήσεις και να επιφορτιστούν οι διευθυντές Ιατρικών Υπηρεσιών των νοσοκομείων με διοικητικά καθήκοντα και πρόσθετες ευθύνες, αλλά και διότι δεν υπήρχε εναντίον μας κανένα πειθαρχικό παράπτωμα, ούτε κλήση για απολογία στην ΥΠΕ ή στο Υπουργείο.»