Δέσμιο των δικαστικών αποφάσεων το ελληνικό ποδόσφαιρο για μια ακόμη χρονιά.
Στις αίθουσες των δικαστηρίων ξεροσταλιάζει για ακόμη μια χρονιά το ελληνικό ποδόσφαιρο. Έχοντας φτάσει στο φινάλε της σεζόν, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα ποιες ομάδες θα αγωνίζονται σε ποια κατηγορία και αναφερόμαστε στις Super League, Super League 2 και Γ’ Εθνική.
Παρόλο που η αγωνιστική δράση δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη αγώνες μπαράζ, οι δικαστικές αποφάσεις είναι αυτές που θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο.
Από την Επιτροπή Δεοντολογίας, το Διαιτητικό Δικαστήριο και την Επιτροπή Εφέσεων μέχρι το CAS στη Λοζάνη, η κατάταξη των κατηγοριών στην Ελλάδα βρίσκεται στα χέρια των δικαστών. Το Onsports επιχειρεί μια καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί.
Υπόθεση Παναιτωλικού και καθυστέρηση στα μπαράζ
Ο διπλός αγώνας μπαράζ ανάμεσα στην 13η ομάδα της Super League και τη δευτεραθλήτρια της Super League 2 καθυστερεί, αν και υπό κανονικές συνθήκες σήμερα θα διεξαγόταν το δεύτερο παιχνίδι. Η Βέροια περιμένει να μάθει… αντίπαλο, καθώς η υπόθεση του Παναιτωλικού περιπλέκει την κατάσταση. Η ομάδα του Αγρινίου κατηγορείται για στοιχηματισμό, επειδή ο γενικός αρχηγός Χρήστος Κουτσοσπύρος στοιχημάτισε σε μια κίτρινη κάρτα παίκτη, που την πήρε, στο ματς με τον ΟΦΗ. Η υπόθεση καθυστέρησε να πάει στην αρμόδια Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία εισηγήθηκε τον υποβιβασμό του Παναιτωλικού, πρόστιμο και ποινή αποκλεισμού για τον Κουτσοσπύρο.
Μετά από καθυστερήσεις και… λάθη, ο Παναιτωλικός θα απολογηθεί τη Δευτέρα (30/5) και αν η Επιτροπή Δεοντολογίας επιμείνει στην απόφασή της, τότε οι Αγρινιώτες θα προσφύγουν στην Επιτροπή Εφέσεων.
Εξαιτίας αυτής της εκκρεμοδικίας, δεν επικυρώθηκε η βαθμολογία της Super League, οπότε αν αποφασιστεί οριστικά ο υποβιβασμός του Παναιτωλικού, τότε στα μπαράζ με τη Βέροια θα παίξει ο Απόλλων Σμύρνης και θα παραμείνει στην πρώτη κατηγορία η Λαμία.
Λόγω αυτής της καθυστέρησης, η Βέροια προσέφυγε στο Διαιτητικό Δικαστήριο, ζητώντας από τη Super League να προχωρήσει άμεσα στην επικύρωση της βαθμολογίας, για να διεξαχθούν άμεσα τα μπαράζ για τη 14η θέση της πρώτης κατηγορίας.
Διεξαγωγή μπαράζ υπό τον φόβο ανατροπής στο CAS
Τα μπαράζ των πρωταθλητών Γ’ Εθνικής για την άνοδο στη Super League 2 βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά από την Παρασκευή έχει μπει ένας μεγάλος αστερίσκος. Η απόφαση για το Λευκίμμη-Μακεδονικός και το θέμα για αντικανονική συμμετοχή παίκτη των Κερκυραίων καθυστέρησε την έναρξη του ειδικού πρωταθλήματος της ΕΠΟ. Η ίδια υπόθεση απειλεί να ρίξει… μπουρλότο στα μπαράζ.
Ο Μακεδονικός δικαιώθηκε στην Εφέσεων και πήρε τη θέση της Κοζάνης ως πρωταθλήτρια ομάδα του 2ου ομίλου της Γ’ Εθνικής. Η Κοζάνη, μαζί με τη Λευκίμμη προσέφυγαν στο CAS και πέτυχαν μια πρώτη νίκη: να μην επικυρώσει καμία βαθμολογία η ΕΠΟ μέχρι να εκδοθεί η απόφασή του για την υπόθεση. Το Διεθνές Διαιτητικό της Λοζάνης θα αποφανθεί έως το τέλος Ιουνίου.
Η ΕΠΟ, αφού συμβουλεύτηκε τη νομική υπηρεσία, αποφάσισε να συνεχίσει τη διεξαγωγή των μπαράζ και όταν βγει η απόφαση, θα αποφασίσει πως θα κινηθεί. Εάν απορριφθεί η προσφυγή της Κοζάνης, τότε δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Στην περίπτωση όμως που η Κοζάνη δικαιωθεί, τότε η ΕΠΟ θα κληθεί να πάρει μια… πολιτική απόφαση για το τι θα συμβεί, μιας και τα μπαράζ θα έχουν ολοκληρωθεί, ενώ δεν θα υπάρχει χρόνος να γίνουν άλλοι αγώνες, καθώς η σεζόν ολοκληρώνεται τέλος Ιουνίου.
Τις πταίει;
Πού οφείλεται αυτή η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπου σχεδόν κάθε χρόνο, πολλά κρίνονται στις δικαστικές αίθουσες και όχι στους αγωνιστικούς χώρους; Εκτός από τον δικομανή μας χαρακτήρα ως χώρα, αρκετοί υποστηρίζουν ότι ευθύνη σε αυτό το μπάχαλο έχει το γεγονός ότι πλέον τακτικοί δικαστές απαρτίζουν τα αθλητικά δικαιοδοτικά όργανα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχουν βαθιά γνώση και τριβή με το αθλητικό δίκαιο και την ποδοσφαιρική πραγματικότητα.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι ελληνικές ομάδες έχουν γίνει οι καλύτερες πελάτισσες στο CAS, το οποίο θα πρέπει να σκεφτεί να αφιερώσει στην Ελλάδα ένα ξεχωριστό τμήμα. Αρκετές αποφάσεις των ελληνικών αθλητικών δικαιοδοτικών οργάνων «έπεσαν» στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, υπογραμμίζοντας το πρόβλημα, όπως συνέβη με τις υποθέσεις των ΠΑΟΚ, ΠΑΣ Γιάννινα, του Άρη.
Το βέβαιο είναι πως πρόβλημα υπάρχει και θα πρέπει να βρεθεί κάποια λύση, για να μην κρίνονται κατηγορίες και πρωταθλήματα στα δικαστήρια.
Πηγή: onsports