Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προκηρύσσει για «Αγορά Ακινήτου για κάλυψη εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών», με προϋπολογισμό τριάντα εκατομμυρίων και εκατό χιλιάδων Ευρώ (30.100.000,00 €). Το προς αγορά ακίνητο θα πρέπει να βρίσκεται σε ακτίνα όχι μεγαλύτερη των 500 μ. από το Κεντρικό Κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, οδός Πατησίων 76.
Η είδηση προκαλεί “εγκεφαλικό”. Τριάντα εκατομμύρια για να στριμωχτούν κι άλλες ακαδημαϊκές δραστηριότητες στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για έγκλημα χωρίς επιστροφή, καθώς είναι μια ακόμα απόδειξη ότι το κράτος των Αθηνών θέλει να μεγαλώσει τις δομές στην πρωτεύουσα, να κλείσει τις δομές στην επαρχία, και να επιβεβαιώσει ότι η λέξη “αποκέντρωση” είναι ένα ανέκδοτο.
Αν δεν χωράνε στην ΑΣΟΕΕ, η λύση είναι πολύ απλή. Ας μεταφέρουν μερικά τμήματα στην Περιφέρεια. Υπάρχουν πολλές περιφερειακές πόλεις ( και στη Δυτική Μακεδονία) που “διψάνε” για πληθυσμό, για νέους, για φοιτητές, για ακαδημαϊκή ζωή. Μάλιστα πολλές από αυτές έχουν και πολλά αδρανή δημόσια κτίρια, τα οποία κάθονται και ρημάζουν. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να στεγάσουν δομές πανεπιστημιακών ιδρυμάτων!
Αλλά ακόμα και να μην υπήρχαν κτίρια, δεν είναι καλύτερα να αγοράσεις, ή ακόμα και να χτίσεις, εκπαιδευτικές υποδομές στην επαρχία; Σίγουρα το κόστος θα είναι πολύ μικρότερο, αλλά το μεγάλο όφελος θα είναι η υπεραξία και οι αναβάθμιση που θα κερδίσουν αυτές οι περιοχές.
Το χειρότερο, είναι άλλο: τα ίδια τα Πανεπιστήμια των Αθηνών, εδώ και χρόνια ζητούν επισήμως να μικρύνουν, ζητούν μείωση των εισακτέων τους, καθώς λειτουργούν σε καθεστώς ασφυξίας. Κι όμως, το Υπουργείο δεν τους ακούει, και συνεχίζει να υπερσυγκεντρώνει φοιτητές στην υπερκορεσμένη Αθήνα. Δεν ξέρω τι περιμένουν. Ίσως την απογραφή του 2031 για να ενεργοποιηθούν. Τότε όμως δεν θα είναι απλά αργά, τότε θα έχει έρθει το τέλος για την ελληνική επαρχία.